Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival elektronické hudby Beats for Love navštívilo více než 40 tisíc lidí

Festival elektronické hudby Beats for Love navštívilo více než 40 tisíc lidí

6.7.2015 16:40 Hudba

Více než 40 tisíc návštěvníků během uplynulých čtyř dnů podle organizátorů zavítalo do sluncem rozžhaveného tanečního kotle u vítkovických vysokých pecí, aby si užili obří party se světovými dýdžeji. Úspěch největší tuzemské taneční události podpořilo tropické počasí, na druhou stranu stížnosti na hluk přiměly organizátory během víkendu stáhnout hladinu vibrací až o třetinu.

Zvětšit obrázek

Festival Beats for Love letos ustanovil nový návštěvnický rekord.
Foto: Beats for Love

„Že se dneska hraje o něco tišeji? Ani mi to nepřipadne,“ sdělil v neděli večer jeden s kolemjdoucích mladíků popíjející kávu v kelímku. „Museli jsme opravdu stáhnout zvuk až o třetinu, ale myslím, že když vystoupí hlavní hvězdy, tak zase přidáme. V okamžiku když jsme ubrali, si někteří lidé začali stěžovat a nadávat. Město nám ale dalo podmínku – buď produkci ztišíme, nebo ukončíme,“ uvedl zástupce organizátorů Matyáš Ožana před vystoupením hlavních nedělních hvězd.

Festival podle něj letos neměl jedinou vážnější trhlinu. „Vše proběhlo v pořádku, kapely dorazily včas na hotely a věřím, že si to všichni spokojeně užili. Podařilo se nám pro ně získat toho nejlepšího DJ na světě, a tím je počasí,“ usmál se spokojeně Ožana.

Problémy s hlukem organizátory zaskočily. „Vždyť přinášíme Ostravě obrovskou popularitu po celém světě. Světoví dýdžejové, kteří u nás hráli, mi říkali, že areál industriálních Vítkovic vnímají jako jedno z nejlepších míst na světě, kde si mohli zahrát,“ dodal organizátor během posledního tanečního dne. Přesto pořadatelé stížnostem vyhověli a zvukovou hladinu produkce snížili.

IMG_5697

Vítkovice hostily třetí ročník festivalu Beats for Love. (Foto: B4L)

Nedělní tropická atmosféra uprostřed rozpálených plechů vítkovické ocele připomínala početností návštěvníků známý festival Colours of Ostrava. Hloučky mládeže lemovaly přilehlé ulice kolem Karolíny, autobusového nádraží a v bezprostřední blízkosti areálu Dolu Hlubina a Vysokých pecí.

Před vstupními branami a oplocením areálu návštěvníci zanechali pořádnou spoušť plastových lahví a jiných nepotřebných věcí, čehož využili i tančící, čí spíše potácející se bezdomovci.

V samotném areálu bylo vše v pořádku. Akce se trefila do ideálního okamžiku, kdy začínají letní prázdniny a zatím se moc neví, co s načatým večerem. Pokud se na Beats for Love objevil někdo nad 30 let, mohl už být většinovým davem považován za starce. „To muselo stát množství práce, tady ty stavby a vše kolem, ty plechy, dělníci kolem nich, to je neuvěřitelné,“ prohlašoval jeden z mladíků v náladě a pod dojmem samotného místa konání na adresu industriálních staveb a jejich torz.

IMG_5575

Z festivalu Beats for Love. (Foto: B4L)

Na hlavní hvězdy, kterými byli Pendulum DJ Set & Verse a také DJ Fresh, se v neděli před půlnoci čekalo s půlhodinovým zpožděním, ale taneční rytmus na hlavní scéně pod Vysokou pecí se nijak zásadně neměnil. V okamžiku vystoupení formace Pendulum DJ Set & Verse zvukaři přitnuli a z relativně pohodově znějící hudby se stala obří clona pohlcující vše živé. Drnčící rezonování ale málokoho vyvedlo z míry, naopak přemíra hluku jakoby vytvořila jediné možné splynutí s davem, který ještě před půlnocí neustále rostl.

Do láskyplného obřího rituálu se zapojily tisíce tanečníků osahávaných vibrujícím vzduchem a paprsky z reflektorů. Během povinné organizační pauzy nechybělo ani vyhlášení vítěze zájezdu v místní soutěži a menší ohňostroj na nočním nebi nad Boltovou věží.

I ten se však záhy ztratil v démonické show pod taktovkou Paula Hardinga o patro níže pod zastřešeným kotlem. Tanec plný lásky se utopil ve vizuálních a zvukových orgiích.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.