Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival v ulicích bude mít prolog v podobě duchovního zamyšlení v kostele

Festival v ulicích bude mít prolog v podobě duchovního zamyšlení v kostele

8.7.2015 00:00 Atd.

Ještě dříve, než se moravskoslezská metropole ponoří do víru Festivalu v ulicích a poté Colours of Ostrava, nabídnou pořadatelé možnost duchovního zastavení v Evangelickém kostele v Ostravě. V pondělí 13. července zde bude připraven program Barvy duše, jenž zahájí dění na Kostelní scéně, která bude letošní novinkou Festivalu v ulicích.

Zvětšit obrázek

Vokální soubor Noach zahájí dění na Kostelní scéně Festivalu v ulicích.
Foto: Archiv

Takzvaná Kostelní scéna byla v minulosti oblíbeným místem návštěvníků festivalu Colours of Ostrava. Nyní se prostřednictvím Festivalu v ulicích, který Colours předchází, navrací zpět a nabízí několik nevšedních zážitků, nejenom koncertů.

„Myšlenka zahájit festival právě na této scéně se nabídla víceméně sama. Záměrem organizátorů bylo kromě netradičních koncertů v kostele uspořádat také program, který by ještě více korespondoval s původním zaměřením této stavby – pozvednutím mysli a duše jiným než obvyklým směrem. Právě proto vznikl zvláštní program v podobě duchovního ekumenického zastavení s hebrejskými písněmi vokálního souboru Noach a krátkými tematickými příspěvky a promluvami jeho jednotlivých členů,“ uvedl zástupce pořadatelů Lukáš Hradil.

Vokální soubor Noach se věnuje interpretaci hebrejských písní, těžištěm jsou písně chasidských židů. „Noach pracuje pod vedením docenta Tomáše Novotného, odborníka na židovskou hudbu, který je známý kromě jiného jako zakladatel a vedoucí dívčího vokálního souboru Adash,“ dodal Hradil.

Setkání všech lidí dobré vůle nese název Barvy duše a uskuteční se v Evangelickém Kristově kostele na Českobratrské ulici v pondělí 13. července v 17 hodin.

Kostelní scéna Festivalu v ulicích

Kostelní scéna nabídne v úterý a ve středu od 14. do 15. července koncerty na pomezí alternativní, meditativní i vážné hudby. Návštěvníci se mohou těšit například na vynikajícího izraelského hráče na kamanche Marka Eliyahu, na jazzmana, virtuózního hráče na flétnu a skladatele Jiřího Stivína nebo na projekt Flute in Motion indického hráče na bambusovou flétnu bansuri Ronyho Ghose a elektro producenta Phanendry ze skupiny The Bhaktas.

Kostelní scéna bude jedinou zpoplatněnou částí Festivalu v ulicích, vstupné na koncerty však bude z praktických důvodů jen symbolické ve výši 50 korun a bude v plné výši věnováno sdružení Telepace na kulturně vzdělávací projekty pro děti.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.