Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ředitelka Colours Zlata Holušová: Věřím, že vše je připraveno co nejlépe

Ředitelka Colours Zlata Holušová: Věřím, že vše je připraveno co nejlépe

13.7.2015 00:15 Hudba

Historicky nejbohatší program má čtrnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava, který začne ve čtvrtek a potrvá do neděle. Deník Ostravan.cz zastihl ředitelku festivalu v neděli odpoledne v Dolní oblasti Vítkovic vedle rostoucí konstrukce hlavního pódia a vyzpovídal ji hlavně na téma letošních novinek. Zlata Holušová v rozhovoru také naznačila, že v dalších letech už festival nejspíš nebude zažívat tak monstrózní změny jako doposud.

Zvětšit obrázek

Ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová
Foto: Archiv Colours of Ostrava

Už ve čtvrtek začne čtrnáctý ročník Colours of Ostrava. A začne pěkně zostra, koncertem zpěvačky Björk, navíc během večera bude mít premiéru spojení ostravské filharmonie s kapelou Zrní. Takže určitě se nepletu, že půjde o nejvíce velkolepý start festivalu v jeho historii…

Skutečně ano – a zde je na místě velký apel. Koncert Björk začne už ve 20 hodin, takže bych chtěla upozornit, aby se všichni návštěvníci dostavili s hodně velkým předstihem. Mají možnost nechat se opáskovat už na Festivalu v ulicích a předejít tak čekání ve frontě. Hlavně místní návštěvníky prosím, aby využili i příležitosti nechat se opáskovat ve čtvrtek už od 12 hodin přímo před areálem. Opravdu bych apelovala na to, aby lidé nechodili na festival až na 19 hodin a mysleli si, že budou za chvíli uvnitř, ale aby přišli už daleko dříve. I kdybychom uměli čarovat, tak 40 tisíc lidí během hodiny prostě odbavit nedokážeme.

Koncert Björk bude stát určitě za to nejen po hudební, ale i vizuální stránce…

Určitě, ona používá skutečně revoluční technologie, ať už v oblasti pyrotechniky nebo nasvícení. Speciálně pro Björk se pořizuje LED obrazovka, která bude v provozu jenom na její koncert. Velmi náročné požadavky máme také od některých dalších kapel – speciální scéna s různými kulisami se bude stavět v neděli pro Miku, to bude také docela náročné.

Festival letos nabídne hodně novinek, tou nejzásadnější bude rozšíření areálu o prostory zrekonstruovaného Dolu Hlubina. Co všechno zde bude a jak zrekonstruovaná Hlubina zapadá do konceptu Colours?

Na Hlubině se festival už v minulosti konal, ale tehdy to samozřejmě bylo téměř squatterské prostředí, dnes tam jsou nové krásně upravené sály, takže to je určitě obrovský posun kupředu. My tam situujeme většinu diskusních scén, které budou mít opravdu vysokou úroveň. Vznikne zde například speciální filmová scéna, která představí tvorbu mladých umělců, bude tam diskusní scéna o moderních dějinách, kterou bude uvádět Petruška Šustrová, takže pro lidi, kteří se hlouběji zajímají o dění kolem sebe, to bude určitě zajímavé, stejně jako diskusní scéna Reflexu, která se připravuje ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.

A velkou novinkou na Dole Hlubina, která je spojena s velkým očekáváním, bude určitě nová hudební scéna – Electronic Stage. Představí se zde umělci z oblasti alternativní elektronické scény. Už předem odhadujeme, že scéna asi bohužel nebude kapacitně postačovat, ale kromě sálu, ve kterém se bude hrát, bude k dispozici ještě druhý sál s projekcí, snažíme se prostě pracovat s prostorem, který máme k dispozici. Já se na tuto novou scénu hodně těším – uvidíme, jak si ji návštěvníci oblíbí a zda je bude tato novinka zajímat. Zajímavostí je, že toto bude jediná scéna, která poběží až do rána, takže ji určitě přivítají milovníci nočního života, kterým nebude stačit náš program, jenž končí ve dvě hodiny v noci.

Novinkou letošního ročníku bude i Family Park. Co si pod tímto označením máme představit?

Na Colours chodí každoročně spousta rodičů s dětmi, takže je jim potřeba vyjít vstříc. Nechali jsme vyrobit spoustu hracích segmentů pro děti, je tam pískoviště, kojící stan a samozřejmě možnost hlídání dětí. Vystoupí tam také několik divadel a uvidíme tam i La Putyku, která vystoupí i v rámci vedle stojící Europa Stage, která bude zaměřena na aktivní spolupráci s publikem a nabídne hlavně taneční workshopy. Ty budou unikátní tím, že nebudou na reprodukovanou hudbu, jak bývá obvyklé, ale všechny workshopy budou doprovázet živé kapely například z Polska, Itálie nebo Španělska.

A co změny v hlavní části areálu, čeho si návštěvníci všimnou na první pohled?

Určitě si všimnou lávky, která zkracuje přechod od Gongu směrem k Hlubině, to bude určitě hodně oblíbená nová přesunová trasa. Určitě uvidí větší plochu před hlavní scénou, protože jsme ji posunuli o patnáct metrů, takže je zde zase o něco více místa. A uvidí také monstrózní změnu na druhé hlavní scéně (Arcelor Mittal Stage), která je o hodně větší než loni, je jinak natočená a jinak vybavená, takže těch změn je opravdu dost. A určitě nesmíme zapomenout na novou Bolt Tower, kam si mohou návštěvníci vyjet.

Kromě zmiňovaných změn se mění i počet programových bodů, a to opět směrem nahoru. Festival prostě opět nakynul, takže lidé opět budou mít o něco větší dilema, na co se půjdou podívat a co z rozsáhlého programu budou nuceni oželet. Není to škoda?

Je pravda, že těch dilemat bude opravdu hodně, program je opravdu velmi kvalitní a nabitý, všude bude hrát atraktivní hudba. Colours jsou prostě koncipovány jako hostina, kde se stoly prohýbají a kde si musíte pečlivě vybírat. Nelze se přejíst všeho.

Nebylo by řešením těch dilemat prostě snížit počet scén a začínat program třeba už v dopoledních hodinách?

Tohle na festivalech moc nefunguje. Už tak si myslím, že jsme mezi festivaly absolutní výjimka, protože na Colours už odpoledne hrají velmi kvalitní kapely a lidé tady skutečně chodí už na začátek programu, protože jim to prostě stojí za to. Už první odpolední kapely jsou skutečně velké hvězdy. Kdyby se začínalo dopoledne, to už by lidé fakt nedávali, protože se potřebují prospat, odpočinout si a načerpat síly na náročný program. Navíc pokud by bylo opravdu horké počasí, lidé by to ani fyzicky nevydrželi, to prostě nejde.

Je současná tvář festivalu především z hlediska kvantity konečným stavem? Anebo je zde další potenciál rozšiřování?

To je něco, na co teď nedokážu odpovědět. V dané chvíli si myslím, že bychom to dále už rozšiřovat nechtěli. I když člověk nikdy nemůže říkat nikdy, do dalších let nemáme ambice dalšího monstrózního růstu.

A co třeba rozšíření o další den? Budou Colours někdy v budoucnu pětidenní?

Délku festivalu určitě nebudeme navyšovat, vždyť před ním se koná Festival v ulicích a Czech Music Crossroads, což jsou další dva festivaly, které nám dávají opravdu zabrat.

Otázka na závěr – na co se nejvíc těšíš a z čeho máš naopak obavy?

Obavy nemám žádné, snad s výjimkou počasí, které ale neovlivníme. Všechno je připraveno a teď se musíme odevzdat do rukou osudu a věřit, že jsme všechno připravili co nejlépe a že se tady budou lidé cítit krásně a odnesou si jen ty nejlepší zážitky. A na co se opravdu těším? Určitě na Faize Ali Faize z Pákistánu, protože až do poslední chvíle jsme o něj hodně bojovali a nebylo jasné, jestli je tady vůbec dostaneme. Měli velké problémy s vízy, ale podle posledních zpráv to vypadá, že v Gongu skutečně vystoupí. Takže na to se opravdu hodně těším, je to můj splněný sen.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.