Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Guerilla Tyjátr na Festivalu v ulicích vyslal generační apel proti násilí

Guerilla Tyjátr na Festivalu v ulicích vyslal generační apel proti násilí

15.7.2015 07:01 Divadlo

Nejenom hudba zní na Festivalu v ulicích, který se koná od úterka do středy v historickém centru Ostravy. Skupina bývalých i současných studentů Janáčkovy konzervatoře, která vystupuje pod označením Guerilla Tyjátr, v rámci prvního festivalového dne zahrála své nové pouliční představení East Side Story.

Zvětšit obrázek

Romeo a Julie v podání Guerila Tyjátru.
Foto: Ladislav Vrchovský

Festivalový program na představení lákal těmito slovy: „Pro dva znepřátelené gangy není tohle kdysi půvabné město dost velké. Když navíc v čele jednoho stojí Romeo a v čele druhého Julie… Slavný příběh se odehrává všude kolem. Nikdy nevíš, kde zas v občanských rebeliích poteče krev, nikdy nevíš, na který balkon kdo zrovna šplhá a při čem tam přísahá. Po třech letech se tvůrci legendárního pouličního muzikálu Hair hraného během Festivalu v ulicích 2012 rozhodli za zvuků klasických soundtracků béčkových gangsterek vdechnout život páru z Veronské hrobky.“

Inspirace Shakespearovým příběhem o věčných milencích z Verony je však pouze velmi vzdálená. Představení, původně oznámené jako trojdílná produkce v ulicích a na náměstí v centru Ostravy, se nakonec konalo pouze na dvou místech – před kulturním centrem Cooltour se odehrál úvod, ve kterém na sebe narazily dva gangy, jeden veden Romeem a druhý Julií. O milenecký pár však v tomto úvodu nešlo, projevena byla spíše vzájemná rivalita a po ukončení ani ne patnáctiminutové produkce byli diváci pozváni na Masarykovo náměstí před knihkupectví Academia, kde se odehraje „souboj, jaký ještě nikdo nikdy neviděl“.

romeo-julie2

Balkónová scéna byla pojata velmi svérázně. (Foto: L. Vrchovský)

Přibližně za hodinu byl k balkónu na budově knihkupectví přistaven žebřík. Za doprovodu rockové kapely z balkonu zazpíval představitel Romea několik více či méně známých popových písní, bouřlivě podporován svým gangem označeným červenými čelenkami a pásky na rukávech. Vzápětí se objevil tým „modrých“ v čele s Julií. Ta byla Romeem vyzvána, aby vylezla po žebříku za ním nahoru na balkón. O známou balkónovou scénu s vyznáním lásky tu také vůbec nešlo, ba právě naopak. V alegorickém pěveckém duelu, ve kterém se oba protagonisté přebíjeli jednou odrhovačkou za druhou, se odehrával souboj banality s iluzí.

Původně zamýšlená třetí část celého představení, která měla proběhnout na Puchmajerově ulici, byla nakonec odehrána také na Masarykově náměstí. V souboji gangů bylo několik mladých lidí zabito. Následoval společný apel Romea a Julie na adresu všech bojujících, ale i na adresu všech diváků: „Jsme všichni stejní lidé, měli bychom se milovat, mít se rádi, a ne zabíjet!“ volala Julie do davu, ze kterého se ozvalo: „Na to se ti můžeme vysr…!“ Gangster s pistolí v ruce pak dvěma výstřely ukončil život obou milenců.

Celek, zpočátku připomínající spíše studentskou recesi na několik témat a příležitost zařádit si bez snahy o hlubší výpověď, se však po ukončení projevil jako dramaturgicky uvážený apel proti násilí. Ke škodě diváků i herců včetně doprovodné kapely nebyl k dispozici program se jmény představitelů alespoň hlavních rolí. Škoda. Některé herecké výkony lze bez nadsázky označit jako velmi výrazné.

Od minulé produkce, připomínky muzikálu Hair v roce 2012 také v rámci Festivalu v ulicích, udělal Guerilla Tyjátr výrazný krok vpřed a lze jen doufat, že letošní produkce nezůstane tou poslední.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.