Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Malíři Bendovi výstavu v Přívoze ukradli, v Lese ji teď sám ničil

Malíři Bendovi výstavu v Přívoze ukradli, v Lese ji teď sám ničil

19.7.2015 00:00 Obraz & Slovo

Ostravský malíř Zdeněk Janošec zvaný Benda není vědomým skandalistou. Astrální emoce, které vkládá do svého díla, ale zřejmě natolik rozrušují vernisážová publika, že téměř na každém zahájení Bendovy výstavy se něco skandálního stane.

Zvětšit obrázek

Provozovatel ostravského klubu Les Přemysl Bureš.
Foto: Ivan Mottýl

Samozřejmě, že řeč je teď o skandálním jednání v mediálním slova smyslu, neboť i kulturní deník Ostravan.cz je pouhým mediálním nosičem, který občas o nějaké umělecké aféře rád napíše. Než si připomeneme tu poslední z Absintového klubu Les, kde Benda vystavuje po celé prázdniny, dovolíme si dva návraty do historie.

Ostrý nůž, plátna rozřezaná na kousky a vyděšení návštěvníci Bendovy výstavy. Psal se počátek devadesátých let, budoval se divoký kapitalismus a Ostravě vládli albánští skořápkáři, kterých se městští strážníci báli jak čert kříže. Doba vymknutá z kloubů, kdy se veksláci a první zbohatlíci rvali o privatizaci dolů a hutí, na druhou stranu éra nesmírně svobodná, o níž si dnes umělci mohou jen nechat zdát.

A Benda do téhle vřavy vtrhl se svými vesmírnými lidmi na plátnech a s nabroušenou kudlou. Čas od času prostě své dílo rozřezával, aby ho zase slepoval a vystavoval bizarní koláže, které v sobě kupodivu uchovávaly astrální sílu původních obrazů. A tak šel čas, a zatímco z mnoha Bendových přátel se stali akademičtí suchaři, kteří se uvelebili na teplých místečkách vedoucích ateliéru a kateder, Benda se podnes nezměnil.

Loni těsně před Vánocemi třeba vystavoval v Galerii Nibiru v Ostravě-Přívoze a jeho dílo tam galeristu Michala Moučku přivedlo do takových vášní, že se ještě během vernisáže prohlásil za Spasitele. A když Moučka den po vernisáži telefonoval autorovi tohoto textu, byl to hovor přepojený z policejní stanice, kde byl kurátor oznámit, že celá výstava během noci záhadně zmizela.

Zda se od té doby našla, těžko říci. Benda ani Moučka na takové bulvární dotazy pochopitelně neodpovídají, neboť jsou pod jejich úroveň. Dílo vystavené v Přívoze prostě nyní někde žije svůj nový život, dost možná třeba ve Ztraceném ráji, což je stěžejní práce Johna Miltona z roku 1667, k níž se Benda ve své výtvarné tvorbě mnohokrát vracel.

Po celé letošní prázdniny pak měla v ostravském Absintovém klubu Les viset Bendova nová výstava nazvaná Mašrum. Houbičky čili mushrooms, kterým je expozice zasvěcena, jsou ale pochopitelně podobně nebezpečnou hrou jako pokoušení Spasitele v Galerii Nibiru. Benda se totiž na vystavených obrazech zcela poddal vizím, které podle něho může mít uživatel nějakých záhadných halucinogenních houbiček.

Benda si přitom doma nevaří lysohlávky, tak jednoduchou cestou by tento svébytný malíř nikdy nešel. Umělec pouze sní, jaké by to bylo užívat plodnice neznámých hub, po nichž se dostaví vidiny právě takové, které zachycuje na svých obrazech v Lese. Tedy vesměs vidiny erotické, v nichž hlavní roli hraje vagína a pyj. A samozřejmě kloboučky roztodivných hub.

chrobak

Další z navrácených obrazů, který si odnesl básník Jakub Chrobák. (Foto: I. Mottýl)

A teď ke skandálu. Stačila drobná záminka a „guru“ Benda se na vernisáži rozhodl výstavu pod skleněnými rámy roztřískat na padrť a dílo rozdat přátelům i nepřátelům. „V klubu vypuknul nevídaný mazec a někteří hosté prchali v domnění, že jde o teroristický útok. Já ale seděl v nezvyklém klidu u baru a potahoval si z cigarety,“ vylíčil drama majitel klubu Les Přemysl Bureš. Rozebrané obrazy se pak v dalších dnech vesměs navrátily do klubu a Bureš je přebíral u výčepu.

Pokud chcete v Ostravě zažít opravdového malíře, který své dílo miluje i nenávidí, dýchá za něho, ale klidně ho nechá i vykrvácet, nezapomeňte navštívit nějakou další vernisáž Zdeňka Janošce čili Bendy. Podobný syrový zážitek na jiných ostravských vernisážích určitě nedostanete.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.