Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Shakespearovské slavnosti začínají a pořadatelé radí: Večerní šaty nechte doma

Shakespearovské slavnosti začínají a pořadatelé radí: Večerní šaty nechte doma

21.7.2015 06:15 Divadlo

Osmý ročník Letních shakespearovských slavností v Ostravě začíná ve středu 22. července na Slezskoostravském hradě. I v letošním roce pořadatelé nabízejí 18 představení se šesti tituly, stejně jako loni, kdy festival navštívilo 15 300 diváků. Deník Ostravan.cz nabízí praktické rady návštěvníkům a rekapitulaci letošní nabídky.

Zvětšit obrázek

Snímek z inscenace Mnoho povyku pro nic.
Foto: Shakespearovské slavnosti

Kdo nesehnal vstupenky, nemusí ještě podle pořadatelů házet flintu do žita. I přes vyprodanost festivalu je vždy možné koupit v den představení několik vstupenek na daný večer.

„Informace o této možnosti, podmínkách a počtu vstupenek k dispozici jsou vždy zveřejňovány daný den na facebookové stránce festivalu,“ informoval pořadatel Andrej Harmečko. V tuto chvíli jsou podle něj k dispozici vstupenky na inscenace Jak se vám líbí a Večer tříkrálový aneb co jen chcete.

Na pravidla festivalu jsou již diváci z minulosti zvyklí. „Jen pro rekapitulaci je dobré připomenout, že není vhodné oblékat se jako do divadla, zvláště večerní dámské róby jsou spíše překážkou. I přes horké dny je vhodné si vzít něco teplého, protože večer se skoro vždy ochladí,“ dodává Harmečko.

Deky a repelenty jsou pro diváky k dispozici zdarma, pláštěnku je možné si na hradě přikoupit za malý poplatek. Vstup na hrad je otevřen vždy hodinu před představením, které začíná v 20:30, nicméně vstup do hlediště se zpravidla otvírá až ve 20:00 hodin, protože na jevišti často probíhají herecké a zvukové zkoušky.

V případě zrušení představení se vrací vstupné v místě zakoupení, pokud ale bylo z představení odehráno více než 60 minut, vstupné se nevrací.

„Parkování je letos již možné u hradu, ale vzhledem k zásadní rekonstrukci tam již není původní velké parkoviště, a proto doporučujeme divákům, aby zaparkovali na parkovišti na Černé louce a došli na hrad pěšky,“ radí pořadatel.

Shakespearovské slavnosti, Ostrava 2015

Mnoho povyku pro nic, 22.7. – 24.7.
První představení Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela viděli už ostravští diváci loni, hned po jeho pražské premiéře. Shakespearova sváteční komedie o lásce, intrikách a lžích se odehrává v 16. století v sicilské Messině. Střízlivě drsný příběh je plný překvapení, milostných zvratů, důvtipných pletich i zákeřných pomluv. Jak už to už Shakespearovských komediích bývá, proplétá se v něm ne jeden, ale několik příběhů. Claudio v podání Radůze Máchy (mimochodem absolvent Janáčkovy konzervatoře v Ostravě) usiluje o lásku Heró, kterou hraje Lenka Zahradnická. Benedikt Václava Jílka a Beatrice Petry Horváthové se vzájemně provokují, avšak láska nakonec zvítězí. Sloužící v komediích Wiliama Shakespeara jsou postavami, na které se divák vždy těší. Zvláště když do role Puškvorce je obsazen Petr Čtvrníček.

Romeo a Julie, 25.7. – 27.7.
Úplná novinka letošního ročníku. Nejen ostravský divák má ještě ve svěží paměti představení ostravské produkce v režii Pavla Šimáka a s nezapomenutelnou hudbou Pavla Helebranda a již je tady další odvážné představení z dílny režijního tandemu SKUTR Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky. V hlavních rolí postav uvidíme Jana Sklenáře a Terezu Voříškovou. Ve slavné roli chůvy se představí další televizní a filmová tvář Naďa Konvalinková. Otce Vavřince hraje Saša Rašilov. Naopak Jiří Vyorálek coby Kapulet, je významná osobnost známá hlavně divadelnímu publiku, byť excelentní role Gottwalda ve seriálu České století mu přinesla popularitu i u divákům televizních. Matku Julie hraje Lenka Krobotová.

Sen noci svatojánské, 29.7 – 31.7.
Program slavností se do své druhé poloviny překlopí jednou z nejslavnějších komedií W. Shakespeara – Sen noci svatojánské, avšak režijní moderní rukopis režijního tandemu SKUTR zůstává. V obsazení je v prvním řádku dvojrole Thesea a Oberona v podání Jakuba Prachaře. Obě partnerky, tedy Hippolitu a Titánii, hraje Vanda Hybnerová. Hlavního strůjce zmatku milostné čtveřice nezbedného elfa Puka hraje Csondor Kassai. Slavných řemeslníků je oproti originálnímu textu sice méně, ale tím zdařileji jsou obsazeni. Poříze hraje Josef Poláček, píšťalu Václav Kopta a nebohého Klubka hvězda internetového seriálu Kancelář Blaník Marek Daniel.

Večer tříkrálový aneb cokoli chcete, 2.8 – 3.8.
Slovenská produkce přijíždí do Ostravy s představením Večer trojkráľový alebo Čo len chcete“ v nastudování maďarské režisérky a ředitelky divadla Vígszinház Enikő Eszenyi. Hra, jejíž název je inspirován starým anglickým svátkem, má svou silnou specifickou atmosféru. Jednotliví aktéři si vytvářejí vlastní svět plný pomíjivých proměn, neboť jak z podtitulu vyplývá, mohou si dělat, cokoli je napadne. V jedné z největších Shakespearových komedií, která je nabitá láskou a srší energií, hraje dominantní roli hudba. Proto není divu, že většina účinkujících bravurně zvládá i hru na hudební nástroje. V představení nehrají jen slovenští herci a proto se jedná o další slovenský shakespearovský počin, v němž se skvěle snoubí překlad Jaromíra Feldeka a Martina Hilského. Jednu z hlavních rolí Violu hraje Judit Bárdos slovenská herečka, která mimo jiné byla nominována na Českého lva za hlavní roli ve filmu Fair play. Další slovenskou hereckou hvězdou je Danica Jurčová, která hraje Marii. Vděčnou roli Malvolia hraje pardubický herec Ladislav Špiner.

Jak se vám líbí, 4.8. – 8.8.
V produkci PaS de Theatre vznikla minulý rok inscenace „Jak se vám líbí“ v režii Michala Langa. Účinkují známí ostravští herci, či herci, kteří ostravskou divadelní scénou prošli a rádi se na ni vracejí. Diváci se mohou těšit na Marka Holého, který hrál v produkci PaS de Theatre již v Komedii omylů a Romea ve slavné inscenaci Pavla Šimáka. Hlavní ženskou postavu Rosalindu hraje Andrea Mohylová. Dále diváci uvidí ve dvojroli zlého Frederika a milého vyhnaného vévody Stanislava Šárského, který byl členem činohry NDM dlouhá léta, než odešel do Prahy, a nyní je hercem olomouckého divadla. V představení hraje i čerstvý držitel Thálie Tomáš Savka. Slavný monolog „Celý svět je jeviště“ uslyšíte od postavy Žaka Michala Čapky. V roli šaška se alternuje Michal Kavalčík, známý jako Ruda z Ostravy, a Vladimír Polák. Další postavy ztvárňují Karel Čepek, Petra Lorencová, Lada Bělašková, František Večeřa. Zajímavostí je drobná rolička dlouholetého moderátora České televize Aleše Juchelky. Představení Jak se vám líbí se letos hraje i na Pražském hradě a v Brně, kde se ostravská produkce objevuje opět po dvouleté pauze.

Zkrocení zlé ženy 10.8. – 11.8.
Jiskřivá komedie o věčném souboji mužů a žen s Romanem Zachem a Tatianou Vilhelmovou, kterou v roli Kateřiny alternuje Jana Stryková. V dalších rolích vystupují Vojtěch Dyk (alternuje Matouš Ruml), David Novotný, Pavel Kikinčuk (alternuje Oldřich Vízner), Lucie Štěpánková (alternuje Tereza Vilišová) a další. Dvě sestry, dva ženské principy, podnikaví nápadníci a jeden neohrožený krotitel. Namlouvací rituály v přímém přenosu. Bujará divadelní fraška nebo genderově nekorektní text o manželství? Návrat k ženství jako poslední krok k celosti moderní emancipované ženy. Divoká Kateřina, dobrodružný Petruchio, sladká Bianca a trojice vynalézavých ctitelů. Záměny, převleky, slovní hrátky a přestřelky samců a samiček. Příběh o zkrocení ženy, které je ve skutečnosti jejím zrozením. Hra o tom, že lásce neporučíš a někdy není zas tak špatné, když se žena nebojí být ženou a muž mužem. Režisérem představení je Daniel Špinar.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.