Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Shakespearovské slavnosti v Ostravě začaly. Pitný režim dodržují herci i komáři

Shakespearovské slavnosti v Ostravě začaly. Pitný režim dodržují herci i komáři

23.7.2015 07:48 Divadlo

Nekončící úmorné vedro provází také Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě, jejichž osmý ročník ve středu večer zahájila inscenace Mnoho povyku pro nic v režii oscarového Jiřího Menzela, ve které mimo jiné exceluje herec Petr Čtvrtníček. Na festival se herci přesunuli z Bratislavy, kde byla vedra ještě úmornější a komáři o to divočejší. Ostravský hmyz se ale také pěkně činí, naštěstí jsou herci zásobeni bojovými prostředky a z jejich šatny se line charakteristická vůně repelentů.

Zvětšit obrázek

Hlediště v hradním amfiteátru se zaplnilo do posledního místa.
Foto: Petr Kiška

Přes den vedro a po setmění dotěrný hmyz vytváří z herectví mnohdy řeholi. Tisíce mušek rojících se v girlandách láká především světlo reflektorů ozařujících scénu. „Atmosféra je vždy při prvním představení hektická,“ říká za pořadatele známý herec Vladimír Polák. Co mu leží na srdci, je poznat z jeho pohledu vzhůru na oblohu. „Počasí nepřeje zemědělcům, ale umělcům hrajícím pod širým nebem rozhodně ano,“ komentuje dlouhodobé sucho.

Slavnosti počítají podobně jako loni s účastí na 16 tisíc diváků. Čeká je klasické provedení her i netradiční zpracování, zejména díky režijnímu tandemu SKUTR, který přiveze do Ostravy premiéru Romea a Julie v novém podání.

IMG_9597

Diváci zahajovacího večera na Slezskoostravském hradě. (Foto: Petr Kiška)

Pitný režim dodržují na Slezskoostravském hradě nejen herci a diváci, ale také komáři. „Nevím, jak kdo dodržuje pitný režim, ale já rozhodně ano,“ usmívá se Vladimír Polák. „Jen blázen nedodržuje pitný režim,“ zahřímá známý herec a sportovec Pavel Nový, představitel Antonia. Komáři, kteří milují horkou hereckou krev, se podle Vladimíra Poláka budou držet v ústraní. „Jak znám tyto ostravské, musím říci, že zvláště děkujeme všem, kteří nečetli naše webové stránky a na Slavnosti tudíž nedorazí,“ vtipkuje.

Pavel Nový je ale naoko rezervovaný, v zákulisí u hereckých šaten odvážně prohlásí: „Moc se netěším. Je horko, do poslední chvíle vidím svítící slunce. Budu hrát a možná, že ožiju. Máme k dispozici repelent, a když tak si jej zítra koupím ve městě. Štáb o nás pečuje dobře, dokonce nám nechal otevřena zadní vrata, takže jsme nemuseli celý hrad obcházet,“ konstatuje přívětivě.

Automatu na pitnou vodu si ale zatím nevšimnul. „Ale viděl jsem tady někoho s automatickou zbraní. Měl něco černého, rozhalenku,“ neopouští jej dadaistický humor. Horko podle něj není nejhorší, naopak: „Atmosféra je teplá a naštěstí suchá, takže má vlastnosti sauny a ne subtropů,“ konstatuje s rozvahou znalce.

Hra začíná, slunce zapadlo a vedro hned polevuje, herci si mohou na čas oddechnout, ale jen do okamžiku, než technici zažehnou reflektory. Útok hmyzu může začít. Naštěstí je tady konečně pauza.

IMG_1494

V inscenaci Mnoho povyku pro nic hraje i Petr Čtvrtníček, druhý zleva. (Foto: Petr Kiška)

„Skvěle  se nám hraje, v tom vedru,“ suše zažertuje o přestávce herec Václav Liška, jinak sympatický představitel záporného Konráda. Pak ale přiznává, že v Ostravě je mnohem lépe než v Bratislavě, kde před pár dny vystupovali. „Je tady menší vedro, ale ti komáři jsou příšerní,“ dodává a doufá, že po další dva dny si Ostravu bude mít čas si užít i přes den. „Většinou máme převrácené režimy, po představení ožijeme a přes den odpočíváme, ale doufám, že počasí se zlepší.“

IMG_1420

Z inscenace Mnoho povyku pro nic, která zahájila festival. (Foto: Petr Kiška)

Hra ale ještě nekončí a herci, potažmo Shakespeare se s ostravským hmyzem utká v druhém kole. Kdo s koho? „Začínali jsme, když bylo světlo. To ještě šlo, navíc já se tam jen mihnu, ale v druhé části představení budu stát na místě a tak diváci mohou pozorovat, jestli se po komárech budu ohánět, nebo to vydržím. Shakespearovské slavnosti jsou pro nás něco jako pionýrský tábor pro dospělé,“ usmívá se Václav Liška.

Festival začal a pravá letní divadelní atmosféra pod širým nebem se vším všudy potrvá na hradě až do 11. srpna.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.