Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festivalová smršť: Do Dolní oblasti za metalem i alternativou, za ostravská humna za popem a rockem

Festivalová smršť: Do Dolní oblasti za metalem i alternativou, za ostravská humna za popem a rockem

29.7.2015 00:00 Hudba

Asi nejpestřejší hudební nabídku v rámci celých prázdnin přináší nadcházející víkend, který nabídne hned několik hudebních festivalů. Dva z nich se budou konat v Dolní oblasti Vítkovic, a to Ostrava v plamenech, která láká mimo jiné na hvězdy severského metalu Stratovarius, a úplně nová akce 3ArtBeat Festival, která nabídne portugalskou smečku Blasted Mechanism. Kdo fandí spíše lehčím odnožím rocku nebo popu, ten dá asi přednost festivalům Štěrkovna Open Music v Hlučíně či nové akci Ladná Čeladná, za kterou stojí pořadatelé Colours of Ostrava.

Zvětšit obrázek

Německá kapela Freedom Call zahraje na Ostravě v plamenech.
Foto: Archiv kapely

Tolik hudebních festivalů najednou zatím v Moravskoslezském kraji nenabídl a už ani nenabídne žádný víkend letošních prázdnin. V nadcházejících dnech si vybere opravdu každý. Pro usnadnění orientace přináší deník Ostravan.cz přehled chystaných akcí.

Jednodenní Ostrava v plamenech se koná už druhým rokem, letošní ročník upoutá tím, že převažují kapely ze zahraničí. Akci zahájí v sobotu 1. srpna kapela Legenda se vrací, ve které zpívá jeden z pořadatelů Ostravy v plamenech Petr Šiška. Českou scénu bude zastupovat také domácí Citron, od kterého se očekávají ukázky z nového alba. Hlavními hvězdami Ostravy v plamenech budou kapely Stratovarius a Pretty Maids, přijedou i věhlasní němečtí Freedom Call. Hlavně fajnšmekry a příznivce křížení stylů pak potěší kapely Myrath a Orphaned Land, kteří přivezou poněkud exotičtější podobu metalu.

Novým festivalem bude 3ArtBeat Festival, který se rovněž uskuteční v Dolních Vítkovicích, a to od pátku 31. července do neděle 2. července v areálu Dolu Hlubina. Festival láká především na portugalskou kapelu Blasted Mechanism, ale i na Vladivojnu La Chia, Skyline, Masala Soundsystem, Le Pnematiq, Song of Satori a další kapely. Akce se programově vyhýbá popu a není zaměřena jen na hudbu, ale také na různé podoby výtvarného umění a performance, návštěvníci se mohou zúčastnit výtvarných a uměleckých workshopů.

Nejdelší tradici má festival Štěrkovna Open Music, který se koná hned za hranicemi Ostravy, na břehu hlučínského jezera. V pátek a v sobotu od 31. července do 1. srpna zde zahrají třeba kapely Divokej Bill, Vypsaná fixa, Zrní, Jelen, Gipsy.cz, Bijouterrier, přijede i populární slovenská zpěvačka Jana Kirschner nebo Adam Mišík. Festival nabídne i speciální dětskou scénu a také taneční scénu. Velkou výhodou je blízkost hlučínského jezera, které nabízí nejenom možnost koupání, ale i vyzkoušení vodních atrakcí a možnost objednat si projížďku plachetnicí.

Úplně jiným typem akce bude nový dvoudenní festival Ladná Čeladná, který potrvá rovněž od pátku do soboty v bráně Beskyd na Čeladné a stojí za ním dramaturgický tým Colours of Ostrava. Kromě hudby nabídne také divadla či filmy. Hlavní hvězdou bude v sobotu americká kapela Hayseed Dixie, která hraje bluegrassové verze rockových hitů od Black Sabbath, AC/DC, Queen a dalších. Příznivci moderního jazzu se pro změnu mohou těšit na páteční vystoupení Ondřeje Rumla, který společně s jazzovými muzikanty z Matěj Benko Quintet zahraje skladby Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dále přijedou kapely Švihadlo, Úspěch nebo Pavel Helan. V přestávkách mezi koncerty budou probíhat filmové projekce a divadelní představení plné improvizace a neotřelého humoru. Speciálně pro děti je pak určená interaktivní pohádka divadla THeatr ludem a série tří představení ostravského divadelního uskupení Stará Bába, v němž působí herci z Divadla loutek a Čtyřlístku. Pro děti bude v areálu dále připravena dětská zóna se skluzavkami, prolézačkami a šapitó Cirkusu trochu jinak.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.