Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. První ročník tak trochu jiného festivalu 3ArtBeat: Velké ambice, ale bohužel nízká návštěvnost

První ročník tak trochu jiného festivalu 3ArtBeat: Velké ambice, ale bohužel nízká návštěvnost

2.8.2015 07:27 Atd.

Zrození, rytmus, oheň. To byla tři hlavní témata nového ostravského festivalu 3ArtBeat. Akce, za kterou stojí muzikant David Žyla, známý ze seskupení Evolution Dejavu, a výtvarnice Michaela Petrovová, na první pohled upoutala ambiciózními plány. Nabídla úctyhodných devět scén, které zaujaly výtvarným řešením a zajímavým programem. Festival ale měl bohužel velmi malou návštěvnost a poznamenala ho neúčast hlavních hvězd z Portugalska Blasted Mechanism.

Zvětšit obrázek

Festival zpestřila ohňová show v podání souboru Pa-li-tschi.
Foto: Zdeněk Figura

Pod těžní věží bývalého Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice našel nový festival magické industriální prostředí, v němž se zchátralé pozůstatky těžby mísí se zrekonstruovanými budovami kompresorovny a starých koupelen. Ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová areál využila už před dvěma týdny pro několik doplňkových scén svého festivalu. Přišla se také podívat v pátek 31. července na 3ArtBeat na produkci jediné zahraniční kapely, polské Masala Soundsystem. Doprovázeli ji mimo jiné Petra a Lukáš Hradilovi, manželé, kteří organizují Festival v ulicích

„Na 3ArtBeatu se nám líbí právě proto, že tu není moc lidí a můžeme si všechno pořádně užít,“ řekla Petra. „Je to rozhodně festival s velkým potenciálem a přejeme mu vše nejlepší do nových ročníků,“ poznamenal Lukáš.

manzele-plechackovi

Festival nabídl třeba bubenický workshop. (Foto: Zdeněk Figura)

K vidění a hlavně k příležitosti vyřádit se hudebně či výtvarně sloužily slušně navštívené workshopy. Nejen ty bubenické, ale třeba workshop ebru, což je malování na vodě, v režii Tess Temelové, či třeba workshop uměleckého slévárenství vedený Martinem Horkým a další. Své publikum si našly přednášky v chill-out prostoru, jejichž seriál odstartoval v pátek odpoledne religionista Ostravské univerzity Vladimír Šiler s přednáškou Psychoanalýza ohně.

musikmachine

Umělec vystupující pod pseudonymem Gog. (Foto: Zdeněk Figura)

Nejpilnějším muzikantem obou festivalových dní byl bezesporu šikovný mužíček z Dánska jménem Gog. Vyhrával několikrát za světla venku i ve tmě na Art Stage na jakýsi akustický multikombajn, jehož srdcem byl kolovrat, pohánějící například bubny. Stále dobře naladěný hudebník dul přitom na didjeridoo, brnkal na sitár a obsluhoval bezchybně další roztodivné nástroje a nástroječky.

Většina kapel, která se na prvním 3ARTBEATu představila, hrála muziku k tanci s prvky etnickými, drum´n´bassovými a raveovými. Nad průměr vynikaly například sporadicky hrající ostravské psychedelické sdružení Song of Satori, Vladivojna La Chia s bubeníkem Tomášem Rossi a kytaristou Alešem Bajgerem, Sothein a především již zmínění a nesmírně pozitivní Masala Soundsystem.

masala

Na festivalu vystoupila polská kapela Masala Soundsystem. (Foto: Zdeněk Figura)

Z Ostravy je také kytarista Martin Dytko, lídr formace Sothein a tria Sylvos, skupin jimž návštěvníci s chutí aplaudovali. Také již rozpadlá kapela Evolution Dejavu, která zahrála ojedinělé vystoupení pod označením Revolution Dejavu, nezklamala.

Nemilá událost ale bohužel potkala festival hned na začátku. V pátek vpodvečer organizátoři vyhlásili, že z Portugalska nepřiletí hlavní hvězdy, Blasted Mechanism. Prý je nepustili do letadla… Nahradila je pražská kapela, či vlastně už jen dvojice, WWW s hostujícím bubeníkem Pavlem Fajtem.

www

Hlavní hvězdy zastoupilo seskupení WWW a Pavel Fajt. (Foto: Zdeněk Figura)

Ale návštěvníci se bavili skvěle všude, kde byli. Jásot očekávaně vzbudilo ohňové kejklířství souboru Amanitas nebo skupiny Pa-li Tchi, pohybové divadlo Cirkus trochu jinak nebo půvabné mimky a mim Tantenhorste.

Zkrátka, programově první 3ArtBeat vyšel tak ze 75 procent a účast byla pro pořadatele doslova katastrofální. Podle jejich vyjádření se v pátek i v sobotu v areálu festivalu pohybovalo na tisíc účastníků, z toho ovšem ani ne pět stovek platících. Zda je to dost k tomu, aby se za rok mohl konat druhý ročník, ukáže čas. Byla by škoda, kdyby nebyl!

Dobrá zpráva: Sobotní druhý ročník nedaleko probíhajícího metalového festivalu Ostrava v plamenech nebyl v areálu 3ArtBeat vůbec slyšet.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.