Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Mexiko, Indonésie, Maďarsko i Gruzie. Folklor bez hranic představí kulturu několika světadílů

Mexiko, Indonésie, Maďarsko i Gruzie. Folklor bez hranic představí kulturu několika světadílů

4.8.2015 06:58 Atd.

Tradiční festival Folklor bez hranic, který vždy v srpnu naplní ostravské ulice tancem a hudbou, letos představí možná nejpestřejší směsici kultur různých národů ve své historii. Kromě tuzemských souborů a lidových muzik dorazí letos hosté z velmi vzdálených zemí, například z Mexika, Indonésie a Gruzie, ale také z Polska a z Maďarska. Deník Ostravan.cz představuje jednotlivé zahraniční účinkující ještě předtím, než jejich jména oficiálně zveřejní pořadatelé.

Zvětšit obrázek

Indonéský soubor Nartana Buddhaya For Warna Indonesia dorazí na Folklor bez hranic.
Foto: Archiv souboru

Na letošní festival Folklor bez hranic dorazí soubory z několika světadílů. Řada z nich nepřijede pochopitelně pouze do Ostravy, ale během srpna navštíví i některé další festivaly v České republice.

Až z daleké Indonésie dorazí soubor Nartana Buddhaya For Warna Indonesia, který v roce 1990 založili Ai Sayrif a Tanti Horii, kteří jsou zároveň členové velmi dobře známé a respektované umělecké skupiny Swara Maharddhika. Soubor kromě Ostravy navštíví v srpnu také Liptálské slavnosti. Soubor se do České republiky velmi těší, což dokládá i video, které k chystaným vystoupením v České republice natočil.

Z končin na pomezí Evropy a Asie dorazí gruzínský národní soubor Kolkha II, který je charakterizován jedinečným stylem písní a tanců této zakavkazské republiky, velkolepými kostýmy, polyfonními zpěvy a bohatými hlasy zpěváků. Za dobu své existence, tedy od roku 1968, soubor navštívil 70 zemí světa a v roce 2012 získal nejvyšší ocenění Grand Prix na jednom z nejvýznamnějších folklorních festivalů na Slovensku.

Gruzie2

Gruzínský národní soubor Kolkha II. (Foto: Archiv)

Dalším zahraničním účastníkem bude soubor Saacbé Artistic Ensemble z Mexika. Založen byl v roce 2009 jako vyústění hlubokého zájmu jeho členů o historii a tradice Latinské Ameriky. Soubor prezentuje tance a písně, které vyprávějí o historii Aztéků i příjezdu španělských kolonizátorů. Jeho členy jsou umělci všech generací, kteří na svém programu spolupracují s odborníky z etnografie a snaží se spojovat staré tradice se soudobými uměleckými trendy. Soubor již v minulosti vystupoval po celém světě, například na Tchajwanu, v Koreji, na Kubě či v Rusku a Polsku.

Mexický soubor Saacbé Artistic Ensemble

Mexický soubor Saacbé Artistic Ensemble. (Foto: Archiv)

Maďarskou kulturu bude zastupovat soubor The Kecskeméti Kurázsi Táncműhely, který byl založen před více než dvaceti lety za účelem prezentace tance, hudby a národních obyčejů charakteristických pro Karpatskou kotlinu. V minulosti se mu podařilo několikrát získat řadu prestižních cen jak ve své zemi, tak i za hranicemi. Vystoupení souboru si vždy zachovávají velmi vysokou úroveň.

madarsko

The Kecskeméti Kurázsi Táncműhely. (Foto: Archiv)

Z Polska letos dorazí do Ostravy dva soubory. Tím prvním bude soubor písní a tance Tradycja z Wilamowic, který čítá 33 členů ve věku od šesti do 73 let a ve svém repertoáru má nejenom lidové písně a koledy, ale rovněž baví diváky kabaretními scénkami. Dalším polským hostem bude soubor písní a tanců Halka, který byl založen v roce 1948 díky skupině příznivců lidové hudby a tanců v Lublinci. Soubor je spoluorganizátorem mezinárodního festivalu „Z daleka i bliska“ v čenstochovském regionu.

Wilamowice

Soubor Tradycja z polských Wilamowic. (Foto: Archiv)

Festival Folklor bez hranic i letos představí celou řadu ostravských souborů, především Slezský soubor Heleny Salichové, Moravský folklorní soubor Ševčík, Soubor lidových písní a tanců Hlubina, Dětský folklorní soubor Hlubinka a Cimbálovou muziku Lipka. Z Ostravice dorazí Dětský folklorní soubor Grunik, z Českého Těšína manželé Čechovi ze Souboru písní a tanců Slezan a z jižní Moravy skupina verbířů pod vedením Rudolfa Tučka.

*

Festival se letos uskuteční od pondělí 17. srpna do pátku 21. srpna. V pondělí nabídne nejprve od 15.30 hodin přehlídku zahraničních folklorních souborů v prostorách Fora Nová Karolina a od 16.30 na Jiráskově náměstí v centru města. V případě deště se koncert na Jiráskově náměstí neuskuteční. Slavnostní zahajovací koncert začne v pondělí v 19.30 hodin v sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě vystoupením hostitelského souboru Hlubina, Slezského souboru Heleny Salichové, tanečního páru souboru Slezan z Českého Těšína a zahraničních hostů festivalu.

Ve druhý festivalový den, v úterý 18. srpna v 10.30 hodin, vystoupí soubory v Centru pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek v Ostravě-Muglinově a v Domovech pro seniory v Ostravě-Jihu a Ostravě-Vítkovicích. Program pro veřejnost začne v 16.30 hodin na prostranství před K-Triem v  Ostravě-Jihu.

Středa 19. srpna patří festivalovému koncertu na Mariánském náměstí v Ostravě-Mariánských Horách, opět od 16.30 hodin. V 19.00 hodin se představí dva zahraniční kolektivy na lázeňské kolonádě v Klimkovicích.

Čtvrtý festivalový den, čtvrtek 20. srpna, patří městskému obvodu Ostrava-Poruba. V 10.30 hodin vystoupí soubory v domově pro seniory Slunečnice na Opavské ulici, ale zároveň také v domově pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. V 16 hodin vyjde z Alšova náměstí v Ostravě-Porubě festivalový průvod ke kruhovému objezdu na Hlavní třídě a festivalový koncert začne opět od 16.30. hod. na pódiu u kruhového objezdu.

Závěrečný pátý festivalový den, pátek 21. srpna, bude patřit obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Krojovaný průvod se od 15.30 hodin vydá s krátkými tanečními zastávkami od Trojhalí do centra města. Účinkující i diváci mohou spolu se soubory dojít na Slezskoostravský hrad, kde od 17 hodin vystoupí dětské folklorní kolektivy a v 18 hodin vyvrcholí festival závěrečným koncertem. Ve foyer Nové radnice je letos v průběhu měsíce srpna také instalována výstava fotografií z minulého festivalového ročníku.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.