Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravské cimbálovky se spojí do jednoho orchestru a zahájí nový festival Musica Pura

Ostravské cimbálovky se spojí do jednoho orchestru a zahájí nový festival Musica Pura

7.8.2015 06:18 Hudba

Ve velkém stylu začne úplně nový hudební festival Musical Pura, který se uskuteční v listopadu v Domě kultury města Ostravy. Čtyřdenní akci odstartuje nový ostravský orchestr Ostrava Cimbalom Orchestra, v němž se poprvé v historii potkají vybraní hudebníci ze všech ostravských cimbálových muzik. V dalších dnech se představí například jeden z nejlepších světových cimbalistů Marius Preda a další umělci z několika zemí.

Zvětšit obrázek

Cimbálová muzika Šmykňa bude součástí nového hudebního tělesa.
Foto: Agentura Presto

Nový festival, jehož dramaturgickou náplní bude folklorní hudba z celého světa ve virtuózním podání, organizuje respektovaný hudebník Jan Rokyta mladší ve spolupráci s Agenturou Presto.

„Janek Rokyta tento festival nosil v hlavě už spoustu let. Chybělo mu u nás to, co je ve světě běžné. U nás se konají hlavně čistě folklorní festivaly nebo festivaly zaměřené na lidový neprofesionální folklor. Na festivalu Musica Pura ale zazní profesionální folklor v mistrovském podání interpretů z celého světa,“ uvedla spoluorganizátorka festivalu Halina Františáková. Festival tak nabídne jak tuzemský folklór, tak například flamenco, ale i koncert rumunského cimbalisty Mariuse Predy, který spojuje lidovou hudbu s jazzem.

Nový ostravský orchestr Ostrava Cimbalom Orchestra, jenž festival 26. listopadu odstartuje, spojí vybrané hudebníky ze všech ostravských cimbálových muzik, aby přednesli skladby a hudební úpravy pevně spojené s ostravskou folklórní scénou. „Pomyslnou líheň nově vznikajícího orchestru tvoří cimbálové muziky Šmykňa, Friš, Tolar a Hlubina, hrají zde však i bývalí členové legendární cimbálové muziky Technik či profesionální hudebníci z Janáčkovy filharmonie Ostrava,“ uvedl Jan Rokyta mladší.

V dalším festivalovém dni se představí světoznámý skladatel a kytarista Carles Denia, jehož koncert nabídne originální flamenco ve virtuózním podání. Třetí večer bude patřit světoznámým hráčům na Panovu flétnu Vasilu Raducovi a Liselottě Rokytové, kteří zahrají spolu se špičkovou rumunskou kapelou Ensemble Marian Alexandru.

Festival vyvrcholí 29. listopadu koncertem Mariuse Predy, jednoho z nejvýznamnějších cimbalistů na světě. V Nizozemí žijící rumunský hudebník vyniká fenomenální technikou i výjimečnou invencí a patří k absolutní špičce svého nástroje v oblasti jazzu a rumunské lidové hudby. Do Ostravy přijede poprvé. „Jsem poctěn pozváním mého dlouholetého přítele a cimbalisty Jana Rokyty. O popularitě cimbálu v České republice a zejména na Moravě jsem už mnohé slyšel,“ říká Marius Peda.

„Nový festival bude už od počátku nadžánrový, aby mohl oslovit nejenom posluchače čistého folkloru, ale aby se mohl folklor přiblížit i posluchačům jiných žánrů. Právě koncert Mariuse Predy, který hraje fúzi rumunské lidové hudby a jazzu, je dokladem této nadžánrovosti,“ dodala Františáková.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.