Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Chystá se třetí ročník akce Zažít Ostravu jinak, letos nově i v Hrabůvce

Chystá se třetí ročník akce Zažít Ostravu jinak, letos nově i v Hrabůvce

17.8.2015 00:00 Atd.

I letos se budou moci Ostravané na konci léta těšit na sousedskou slavnost Zažít Ostravu jinak. Třetí ročník nabídne program hned ve třech lokalitách - v centru, v Porubě a v Hrabůvce. Vybrané ulice se zde 19. září uzavřou a lidé si budou moci užít hudbu, jídlo, sousedské soutěže, pouliční tanec i jiné radovánky.

Zvětšit obrázek

Pozvánka na třetí ročník akce Zažít Ostravu jinak

Kulturní centrum Cooltour i letos oslovilo všechny spřátelené organizace, aby společně oživily prostory kolem kostela sv. Václava a náplavky. „Sousedé se mohou opět těšit na pouliční tančírnu, bleší trh Bebešák a trh s domácím jídlem, dětskou olympiádu, rukodělné dílny pro děti i dospělé, hudbu, divadlo atd. Novinkou je letos sousedský výprodej šatníku a farmářský trh,“ uvedla mluvčí Cooltouru Barbora Kalousková.

Do porubského programu, který se letos bude odehrávat na Alšově náměstí a přilehlé Hlavní třídě, se můžete těšit například na kadeřnický koutek, workshopy pro děti i dospělé, bleší trh, zajímavé koncerty, děti pak potěší krásné loutkové divadlo a chybět nebudou ani taneční vystoupení.

Letos poprvé se bude slavnost konat také v Hrabůvce u „Železňáku“, kde bude připravena například pouliční masérna a kadeřnictví, orientační běh a Kukyho klub pro děti a ekologické tvůrčí dílny.

Každá lokalita bude mít tedy svůj vlastní autentický program, tři věci jim však budou společné. Všechny lokality propojí letos puntíkatý hrneček, který je symbolem letošní slavnosti. „Vyzýváme lidi, aby sundali hrníčky ze zdi, pokud je zajímá, jak se mají sousedi a přišli to zjistit na ulici“, vysvětluje organizátorka Soňa Frídlová z Cooltouru. Lidé se s hrníčkem budou moci zúčastnit různých aktivit a sousedských soutěží, dostanou například slevu na kafe do vlastního hrnku, mohou absolvovat běh na vysokých podpatcích k sousedovi na kafe apod.

„Dále chceme, aby po slavnosti v každé lokalitě zůstalo něco, co by mohli lidé dále využívat,“ vysvětluje koordinátorka celé akce Hanka Dvořáčková a dodává: „V centru budeme vyrábět lavičky, v Porubě malovat stolní hry na chodník a v Hrabůvce vytvářet knižní budku, ve které si budou sousedé moci po zbytek roku směňovat přečtené knihy.“ Ve všech lokalitách se dále mohou sousedé zapojit do soutěže o nejlepší buchtu, ochutnávky domácích marmelád a sousedské výměny receptů a babských rad.

Hlavním organizátorem akce je Kulturní centrum Cooltour, do samotné přípravy se však zapojují desítky dalších místních organizací a podniků jako například Klub Atlantik, nový klub Dock, charitativní second hand Moment, Knihovna města Ostravy, Ostravská univerzita, coworkingové centrum Viva a Dům kultury Akord a také porubští obchodníci, Waldorfská škola a Vysoká škola báňská.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.