Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Komorní scéna Aréna bude reprezentovat Česko na festivalu židovské kultury

Komorní scéna Aréna bude reprezentovat Česko na festivalu židovské kultury

18.8.2015 00:00 Divadlo

Komorní scéna Aréna byla jako jediné divadlo z České republiky pozvána na 10. ročník festivalu Mezinárodní setkání s židovskou kulturou Yiddishland, který se bude konat na konci srpna v polských Sopotech. Odehraje zde svou inscenaci hry Georga Taboriho Bílý muž a Rudá tvář v režii Andrého Hübnera-Ochodla, která měla v Komorní scéně Aréna premiéru v říjnu 2014.

Zvětšit obrázek

Petr Panzerberget (vlevo) a Marek Cisovský v inscenace Bílý muž a Rudá tvář.
Foto: Komorní scéna Aréna

„Soubor Komorní scény Aréna odehraje v Sopotech hned dvě představení této inscenace a divadlu se dostalo té cti, že bude celý festival i slavnostně uzavírat,“ říká ředitelka Arény Renáta Huserová.

Festival židovské kultury je od svého vzniku v roce 2005 organizován jako setkání umělců Visegradských zemí a jedná se o největší festival tohoto typu na území Polska, díky čemuž se těší velké divácké i mediální podpoře.

„Komorní scéna Aréna byla do Sopot už jednou pozvána, a to v roce 2011, kdy se zúčastnila 6. ročníku tohoto mezinárodního festivalu. Tehdy v Polsku reprezentovala české divadlo s inscenací hry Georga Taboriho Jubileum, která měla na prknech našeho divadla českou premiéru v září 2010. Z kuloárů se nám donesly informace, že právě ohlasy v polském tisku a bezprostřední reakce diváků na představení byly důvodem k zaslání oficiálního pozvání i v letošním roce,“ dodává Renáta Huserová.

„Inscenace Bílý muž a Rudá tvář měla svou ostravskou derniéru na jevišti divadla v červnu 2015. Svá festivalová představení Aréna odehraje v Sopotech 28. a 29. srpna a definitivně se tak s inscenací rozloučí,“ dodala mluvčí divadla Alice Taussiková.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.