Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Dramaturgyně festivalu Ostrava Kamera Oko: Letos se usadíme v Cineportu. Snad natrvalo

Dramaturgyně festivalu Ostrava Kamera Oko: Letos se usadíme v Cineportu. Snad natrvalo

21.8.2015 05:59 Atd.

Mezinárodní filmový festival se zaměřením na kameramanskou tvorbu Ostrava Kamera Oko se bude letos konat již posedmé, a to od 25. září do 1. října. V návaznosti na loňský úspěšný ročník se i tentokrát budou projekce konat nejen v ostravských kinech, ale festival zavítá i do Havířova, Frýdku-Místku a Kopřivnice. Program zatím ještě nebyl zveřejněn, dramaturgyně festivalu Anna Kopecká ale pro kulturní deník Ostravan.cz prozradila několik zajímavých novinek.

Zvětšit obrázek

Dramaturgyně festivalu Ostrava Kamera Oko Anna Kopecká.
Foto: Archiv Anny Kopecké

Připravili jste letos nějaké zajímavé novinky v organizaci?

Ano, festivalovým centrem se nově stává Cineport, nově otevřené dvousálové kino v Provozu Hlubina – Dolní oblasti Vítkovice. Festival, jehož projekce minule probíhaly na řadě míst Dolní oblasti Vítkovice, od nyní již zbořených hal přes venkovní prostory až po sál Gongu, se tak konečně a snad již natrvalo usadí v krásných industriálních prostorech Cineportu, v kinech, které divákům nabídnou veškerý současný standard technický i pohodlí a moderní design.

Bude se stejně jako v předchozích letech promítat i v jiných ostravských kinech?

Festival samozřejmě neopouští svoje tradiční projekční místa a bude probíhat v Minikině, kině Art, kině Luna i Staré aréně.

Kdy festivalový svátek vypukne? Na jakou zahajovací projekci se diváci mohou těšit?

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v pátek 25. září od 19 hodin v kinosále Světa techniky. Zahajovacím filmem bude snímek Tři vzpomínky režiséra Arnauda Desplechina a kameramanky Iriny Lubtchansky, který je zároveň součástí hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr a bude v Ostravě uveden v české premiéře.  Tři vzpomínky můžeme popsat jako typicky francouzský film, jehož tématem jsou první lásky a dospívání hlavního hrdiny v období konce studené války. Snímek, který měl světovou premiéru na festivalu v Cannes, uvede v prosinci tohoto roku do českých kin společnost Artcam.

Bude mít festival nějakou novou filmovou sekci?

Kromě tradičních sekcí, kterými jsou Oficiální výběr, Krátkometrážní soutěž, Encore či Works in Progress bude letos největší pozornost věnována programu Polární záře nad Ostrava Kamera Oko, který představí tři současné významné norské kameramany. Přehlídka celovečerních norských filmů bude probíhat v Minikině, v Cineportu pak proběhnou Masterclass a setkání s norskými kameramany na téma světlo a severská kamera. Kameraman Philip Ogaard navíc zasedne v hlavní festivalové porotě.

Bude letošní ročník charakterizován nějakým hlavním tématem?

Program, který je věnován aktuálnímu dění v oblasti kamery, bude letos poprvé uváděn pod zastřešujícím názvem Kameramanské dny Ostrava. Jeho součástí bude profil kameramana Jiřího Maxy, jehož nový dokumentární film Lucerna 3D uvidí diváci v Ostravě jako první, nebo projekce dokumentárního filmu Ženy za kamerou a křest knihy věnované ženám kameramankám, které uvede osobně americká profesorka a filmařka Alexis Krasilovsky.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.