Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo S loutkářem a výtvarníkem Tomášem Volkmerem o chystané pohádce Vrať nám, ptáku, hastrmana

S loutkářem a výtvarníkem Tomášem Volkmerem o chystané pohádce Vrať nám, ptáku, hastrmana

29.8.2015 07:00 Divadlo

Dětská opera Vrať nám, ptáku, hastrmana, bude první novinkou Divadla loutek Ostrava v začínající sezóně. Vypráví o tom, jak se děti skamarádí s hodným vodníkem Luciánem, který má v hrnečcích místo lidských duší zavařené ovoce a zeleninu. Autory opery jsou ostravský hudební skladatel Edvard Schiffauer a spisovatel Ivan Binar. Za totality si odseděli trest za uvedení satirické hry Syn pluku a dětskou operu tehdy napsali ve vězení. Na výtvarné stránce inscenace se podílí Tomáš Volkmer, který Ostravanu prozradil, jakým způsobem se do dětské opery zapojí loutky.

Zvětšit obrázek

Jevištní výtvarník a loutkář Tomáš Volkmer s loutkou Zobana.
Foto: Lucie Mičková

Jak jste se k inscenaci Vrať nám, ptáku, hastrmana připojil a kolik prostoru v ní dostanou loutky?

Koncem uplynulé sezóny jsem se domluvil s režisérem Václavem Klemensem, že do této dětské operky půjdu. Jedná se především o záležitost Operního studia NDM a Lenky Živocké, jedna loutka v inscenaci ale přeci jen bude.

Která to bude?

Půjde o postavu ptáka Zobana v podobě velké loutky – obří hlavy. Zoban bude protikladem dětské zpívané hry, děti nad ním zvítězí díky své odvaze a síle muziky.

Loutky v ostravském divadle bývají hodně variabilní, od velikosti lidských postav až po miniatury na prstech jedné ruky. Jak velká bude loutka Zobana?

Tomáš Volkmer nejprve rozpaží a pak dodá: 150 centimetrů. Jeho součástí bude i filmová projekce na velké plachtě. V momentě, kdy se má Zoban zjevit, se tato hlava stane součástí projekce. Plachta se promění v jeho křídla.

Kdo se podílí na filmové projekci a jak bude vytvořena?

Zvukař a osvětlovač Jiří Philipp pro inscenaci vytváří jednotlivé videoprojekce. Budou stylizované na způsob animace – třeba oživí rybník, nad kterým se budou pohybovat mraky.

Na starost máte i kostýmy, čeho se držíte v tomto případě?

Jde o nízkonákladovou produkci, takže se snažíme o estetiku na základě našich možností. Jak vidíte, děti například dostaly za úkol si pořídit pestrobarevnou obuv (kolem nás zrovna probíhá dívenka se třpytícími se růžovými teniskami a Tomáš Volkmer jí doporučuje sundat z nich lesklé nášivky)

Jak přistupujete k tradiční pohádkové postavě hastrmana?

Hastrman bude zpívaná role a naším záměrem už nebylo jej dotvářet s pomocí loutek.

A bude mít aspoň mokrý šos?

Myslím si, že se zapotí, takže určitě ano. Lucián totiž není moc dobrý vodník.

Jak dalece konzultuje tvůrčí tým koncepci inscenace s autory předlohy?

Skladatel Edvard Schiffauer je přítomen během zkoušek téměř neustále, Ivan Binar se ukáže na premiéře.

Projevuje se na dětské opeře nějak fakt, že ji napsali autoři uvěznění v totalitním kriminále?

Oba byli zavřeni za totáče kvůli pobuřování a v kriminále napsali právě tuto operku, a to s vizí za lepší svět. A jestli je to na předloze poznat? Není to řečeno přímo, snad jen v tom, že se jedná o příběh o svobodě. O tom, jak zlý Zoban hodného vodníka Luciána unese a děti jej pak osvobodí.

Premiéra minioperky Vrať nám, ptáku, hastrmana se koná v pátek 4. září od 17 hodin v Divadle loutek Ostrava.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.