Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Na obrazovky přichází Doktor Martin a s ním i Norbert Lichý či Tereza Vilišová

Na obrazovky přichází Doktor Martin a s ním i Norbert Lichý či Tereza Vilišová

27.8.2015 22:35 Atd.

Nový šestnáctidílný seriál Doktor Martin, který se natáčel v Beskydech a vznikl ve Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové, začne od 4. září vysílat Česká televize v hlavním vysílacím čase na programu ČT1. Hlavní postavou příběhů bude Miroslav Donutil a vedle něj se objeví například Jitka Čvančarová, Milan Kňažko, ale i Norbert Lichý, Tereza Vilišová či ostravský rodák Robert Mikluš.

Zvětšit obrázek

Norbert Lichý v novém seriálu Doktor Martin.
Foto: Česká televize

Seriál představí Miroslava Donutila v roli špičkového chirurga, který opustil svoji praxi a stal se svérázným lékařem v malém podhorském městečku. Má sice vynikající renomé odborníka zvyklého řešit složité případy, ale jedna vlastnost mu chybí – schopnost komunikovat s lidmi. Jako chirurg trávící většinu času na operačním sále ji tolik nepotřeboval. V novém působišti je to ale jinak. Střet Martinovy povahy s podhorským způsobem života začne brzy vršit řadu nečekaných i úsměvných situací.

Lékařská tematika je u televizních diváků velmi populární. Tentokrát ale nejde o složité zdravotní situace v převážně nemocničním prostředí, seriál bude spíš o lidských vztazích a nových výzvách. „Seriál tvoří šestnáct epizod vždy s jedním lékařským případem. Zápletka je vyprávěna jako napínavý, někdy téměř detektivní případ. A právě v těchto okamžicích se strohý a napohled arogantní doktor nakonec ukáže jako člověk s dobrým srdcem a silným smyslem pro morálku. Mirek Donutil má za sebou desítky, ne-li stovky skvělých rolí, ale myslím si, že jeho doktor Elinger bude role, v níž si jej celý národ bude pamatovat,“ říká kreativní producentka seriálu Kateřina Ondřejková.

Norbert Lichý v seriálu hraje instalatéra, jehož je vždycky a všude plno. Hřmotný a užvaněný tlusťoch oplývá typickou východomoravskou bodrostí a patří mezi nepřehlédnutelné postavičky beskydské obce.  „Pro mě je to jako dárek k padesátinám, že mám teď dvě větší role v České televizi. Jednu mám v seriálu Já, Mattoni, která mě baví tím, že je charakterní, a ta druhá mě baví, že je v Beskydech. Obě jsou rozsahem takové, kam normálně oblastní herec nedosáhne. V Beskydech mám čtyřicet let chalupu, sice v jiných Beskydech, než jsou ty valašské, ale i tak jsou prostě pro mě Beskydy zajímavé a já jsem rád, že se natáčelo tady,“ řekl Norbert Lichý.

Ke své postavě dodal: „No, je to takový místní člověk, který má instalatérskou firmu, ale který tam jakýmsi způsobem provádí spoustu jiných akcí… Je to taková místní postavička, takový kšeftař a šmelinář, zároveň žije sám se synem, kterého miluje, ale který mu pořád nějak uniká, protože má úplně jiné plány,“ dodává Lichý.

Doktor Martin je volnou adaptací původního formátu Doc Martin britské ITV, který distribuuje společnost DGR. S velkým úspěchem se vysílá již od roku 2004. Byl adaptován ve Francii, Španělsku, Německu, Holandsku a Řecku, pokaždé v hlavní roli s některým, ze známých a respektovaných herců.

Seriál pro Českou televizi, Tvůrčí producentskou skupinu Kateřiny Ondřejkové, vyrábí společnost Bionaut. Vznikl v koprodukci se slovenskou RTVS a ve spolupráci s producentkou Zuzanou Mistríkovou ze společnosti PubRes. Natáčelo se v beskydských exteriérech, převážně ve Velkých Karlovicích a jejich okolí.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.