Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Koťátková u Peciválů aneb Pošlete snímky z dovolené pro unikátní videoart

Koťátková u Peciválů aneb Pošlete snímky z dovolené pro unikátní videoart

28.8.2015 09:47 Obraz & Slovo

Galerie V Rámci, která sídlí v ostravské hospodě U Peciválů, v průběhu čtvrteční vernisáže vyzvala veřejnost k zasílání snímků z letošní dovolené, z nichž má vzniknout originální videoart. Než ale bude vystaven, zve vás galerie na dílo Evy Koťátkové, Davida Možného a dalších ceněných umělců.

Zvětšit obrázek

Kurátor Petr Pavlán pouští na vernisáži video Evy Koťátkové.
Foto: Ivan Mottýl

Aktuální výstava představuje to nejlepší, co ve videoartu vzniklo zhruba před šesti sedmi lety. Alespoň podle Vědecko-výzkumného pracoviště Akademie výtvarných umění v Praze a časopisu Divus, což jsou instituce, které expozici zapůjčily. Ještě než ale kurátor Petr Pavlán výstavu ve čtvrtek večer uvedl, vyzval přítomné k zajímavé spolupráci. „A budu rád, když zareagují i čtenáři deníku Ostravan.cz, zvláště ti, kteří se zajímají o vizuální umění,“ prohlásil.

Galerista chce totiž na konci září uzavřít léto originálním projektem Photo Super Summer Bombastic. „Kdokoliv chce, může nám nyní zasílat fotky z dovolené a prázdnin, z nichž s kolegou kurátorem Pavlem Pernickým složíme šest videoartů,“ vyzývá Pavlán. Snímky je možno zasílat na adresu: v_ramci@centrum.cz. Nejvýše ovšem deset kousků na hlavu, galerie nicméně zaručuje, že do projektu zakomponuje všech deset fotografií. „I kdyby vzniklá videa měla mít třeba šestihodinovou délku,“ slibuje kurátor.

Něž dojde k realizaci, lze si V Rámci prohlížet profesionální dílka, která určitě stojí za vidění. Třeba vystavené video Rahova.exe_test multimediálního umělce Davida Možného zavede diváky na bukurešťské sídliště Rahova, které umělec v téměř sci-fi snímku postupně skládá a rozkládá jako stavebnici lego. Vzduchem plují panely i celá bytová jádra, to vše v zasmušilých šedavých barvách, v jakých se sídliště dochovalo z dob vlády diktátora Nicolae Ceaucesca.

david-mozny

Z videa Davida Možného.

Eva Koťátková je dnes jednou z nejoblíbenějších umělkyní, jež současné české vizuální umění úspěšně prezentuje v cizině, například předloni na benátském bienále. Patří k výtvarníkům, kteří se vrhli na takzvané aktivity, což je mezní umělecká výpověď na hranici instalace či performance spojená s kontaktními aktivitami ve směru k divákům, ale třeba i s filozofií, literaturou a vlastně s čímkoliv dalším.

V Ostravě teď Koťátková představuje aktivity ze svého pražského bytu. „Ten vybavila různými tunely a dalšími překážkami z papundeklu a snaží se na svůj byt podívat zcela jinak, než byla dosud navyklá,“ vypráví kurátor Pavlán, zatímco Koťátková na byt zrovna nahlíží jakoby z poklopu ponorky. Nebo jako Robinson, který právě uvázl na neznámém ostrově.

pavla-gajdosikova

Z videa Pavly Gajdošíkové.

Z dalších videí určitě stojí za zmínku depresivní snímek Ivana Svobody Anoushka Tishkova. Ačkoliv je to čirá mystifikace, protože se odehrává v Sovětském svazu, divák má tendenci příběhu uvěřit. O co ale přesně jde v tomhle malém hororu, neprozradíme. Galerie V Rámci je totiž otevřena každý den od rána až do hluboké noci, takže nastíněný příběh lze docela snadno zhlédnout i osobně.

*

Počátkem může být i nula, šest videoartistů v Ostravě (Možný, Fabián, Koťátková, Srb, Gajdošíková a Svoboda). Galerie V Rámci v hostinci U Peciválů, Stodolní ulice.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.