Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Petr Hruška se stal dealerem medu, aby zachránil vysokou úroveň české poezie

Petr Hruška se stal dealerem medu, aby zachránil vysokou úroveň české poezie

30.8.2015 00:00 Obraz & Slovo

Básník Petr Hruška sepsal emotivní výzvu, která má pomoci jeho kolegovi. „Jde o Pavla Kolmačku, jednoho z nejlepších českých básníků současnosti. Živil se jako učitel i překladatel, ale o tento zdroj obživy přišel,“ začíná Hruškův apel. A protože Kolmačka je i včelař, Hruška chce ostravskou kulturní obec přimět k odebírání básníkovy produkce medu. Výsledek spontánní výzvy bude oznámen na zářijové literární Pasece v klubu Les.

Zvětšit obrázek

Ostravský básník Petr Hruška.
Foto: Archiv

„Stal jsem se totiž dealerem. Dealerem medu! Stal jsem dealerem medu, abych zachránil vysokou úroveň české poezie,“ píše ostravský bard Petr Hruška v docela plamenné výzvě, jež má pomoci vylepšit životní podmínky v početné rodině básníka Pavla Kolmačky. Nejen podle Hrušky totiž tento autor patří k nejpřednějším tuzemským literátům. Třeba v anketě Kniha roku 2014 označilo hned několik osobností za nejlepší básnickou sbírku nejnovější Kolmačkovo dílo Wittgenstein bije žáka. Učinil tak i spisovatel Martin Reiner, jenž citovanou anketu suverénně vyhrál se svou prózou Básník. Román o Ivanu Blatném.

„Vynikající poezie ale nikoho nezajímá a k obživě rodiny je tedy nepoužitelná,“ popisuje Petr Hruška tvrdou realitu, s níž se potýkají dnešní básníci. „Zdědil ale jedno včelstvo a nedokázal ho prodat, protože včely nejsou cenné papíry. Místo toho nakoupil za poslední peníze ještě několik včelstev a rozhodl se svízelnou existenční situaci řešit tak, že bude prodávat med,“ líčí příběh kolegy básníka, jenž žije v zapadlé vísce na Vysočině, v Chrudichromech u Boskovic.

hruska-kolmacka

Petr Hruška (vlevo) a Pavel Kolmačka na archivním snímku. (Foto: Gymnázium Letovice)

Způsob, jakým se Kolmačka rozhodl bojovat s nepřízní osudu, Hrušku nesmírně dojal. „A udělal ze mne dealera. Slíbil jsem příteli, že se stanu jeho medovým zástupcem pro Ostravu a okolí. A že není Boha, abych v tomto městě neprodal alespoň tolik sklenic, aby mohl dál pokračovat v psaní svých krásných básní. Tvrdil jsem mu totiž, že znám dost lidí, které zajímají krásné básně i dobrý med,“ vypráví Hruška.

Pavel Kolmačka bude také hostem literární Paseky v Absintovém klubu Les na Střelniční ulici, a to 23. září ve 20 hodin. „V ten den básník přiveze i svůj zlatý produkt. Můžete si ho tedy vyzvednout na místě, případně med zůstane deponován u mne doma,“ nabízí Petr Hruška. „Básník nedoufá v zázrak, ale já jsem přesvědčen, že mu lze pomoct. A nebýt přitom ztratný,“ vyzývá Hruška milovníky poezie. A nejen je.

Přímo Kolmačka pak svůj med popisuje následovně: „Med stáčím do sklenic 0,7 litru, vejde se necelý kilogram – podle hustoty, letošní je ale opravdu hustý. Po vytočení z plástů se sklenice hned plní, takže se s medem manipuluje naprosto minimálně.“ A Hruška jeho slova ještě komentuje. „Jistě mnoho z vás věří na ozdravnou sílu medu jako já. A jistě mnoho z vás med někde nakupuje, v nouzi i v obchodě, podobně jako já, takže často kupujeme sračky ředěné sirupem. Letos ale můžeme mít med skutečný. Silný lyrický med Pavla Kolmačky z Chrudichrom,“ uzavírá výzvu, jež má podpořit mimořádně zajímavého autora, který se dostal do poměrně prekérní finanční situace.

*

PAVEL KOLMAČKA: NA LEDVINY

Mlčky se pozoruji: sám sobě uprchlý, před
sebou zcela jistý, v nádražní hospodě při čekání
na zpožděný rychlík, který mne vezme ode
mne do bezpečí. Pokřikuji, rukama rozhazuji,
já to tu dneska platím.

V klidu si počkám, až doblábolím,
až usnu mezi stoly.

A než se překročím a zmizím na ulici,
třikrát kopnu.

Mířil jsem do hlavy, do žeber a na ledviny.

(Ze sbírky Wittgenstein bije žáka. Triáda, Praha, 2014)

Upozornění: Nabídka medu už od pondělního odpoledne není aktuální, proto jsme e-mailovou adresu Petra Hrušky z článku na jeho žádost odstranili.  Za podporu děkujeme.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.