Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba V Ostravě začal čtrnáctý Boom Cup. Kdo postoupí do supersoutěže Jump into Colours?

V Ostravě začal čtrnáctý Boom Cup. Kdo postoupí do supersoutěže Jump into Colours?

9.9.2015 00:13 Hudba

Prvním z dvanácti základních kol začal v úterý v ostravském klubu Hudební bazar čtrnáctý ročník soutěže amatérských kapel Boom Cup. U publika zvítězila kapela Kontrolla, která nabídla jednoznačně nejpřesvědčivější výkon ze všech účastněných a stává se tak horkým favoritem o postup do semifinále a boje o zajímavé ceny.

Zvětšit obrázek

Největším překvapením prvního kola byla kapela Kontrolla.
Foto: Jakub Řehoř

Večer zahájila místní kapela Alfabeta Trio, která se představila ve složení elektrické piano, baskytara a bicí. Projev kapely stojí a padá na výkonu a charisma zpěvačky, pianistky a skladatelky Jany Cindlerové. Mírně avantgardní šanson, silně evokující legendární Psí vojáky, zaujal, kapela má ale před sebou ještě hodně cesty, pokud by chtěla se svými složitěji strukturovanými kompozicemi výrazněji prorazit. V žánru, v němž se Alfabeta Trio pohybuje, se nedokonalost neodpouští.

Jako druhé v pořadí se představilo další trio s názvem Plyš. Kapela je projektem slovensky zpívající skladatelky a baskytaristky Katky Žilové, kterou doplňuje ještě hráčka na akordeon a bubeník. Na rozdíl od první kapely se ale toto skromnější nástrojové obsazení ukázalo jako slabina, hudba kapely na pomezí folku a popu působila poněkud nudně a o instrumentálních výkonech zde ani nelze příliš hovořit. Kapele by určitě prospělo, aby ve zkušebně trávila delší dobu a zapracovala i na zajímavějších aranžích.

Jako nejnadějnější se ukázala až třetí kapela, kterou si dokážu na rozdíl od předešlých dvou představit klidně i ve finále. Skupina s trošku podivným názem Kontrolla předvedla energické rockové vystoupení, které zaujalo od prvních tónů a nenudilo až do konce. Kapela přesvědčila nejen skvělými instrumentálními výkony a sebejistým jevištním projevem frontmana, ale i hodně zajímavými písněmi s nápaditými aranžemi. Není divu, protože na rozdíl od předešlých dvou soutěžních kapel mají členové Kontrolly za sebou už poměrně pestrou a úspěšnou hudební minulost. O tom, zda kapela skutečně postoupí do dalšího kola, ukáže ale až vyjádření členů poroty a hlasování na internetu, které potrvá až do konce týdne.

Soutěž Boom Cup se koná ve spolupráci s festivalem Colours of Ostrava a Českým rozhlasem Ostrava. Je určena amatérským kapelám, zpěvákům a instrumentalistům, kteří mají chuť zahrát si spolu s interprety z celé republiky v pohodových hudebních večerech v ostravském klubu Hudební bazar.

Novinkou v letošním ročníku je, že vítězná kapela si zahraje na již zmíněné prestižní akci Jump into Colours. „Ta se v příštím roce za silné mediální podpory odehraje v rámci ostravského Festivalu v ulicích,“ uvedl organizátor soutěže Igor Vašut.

Na nové soutěži Jump Into Colours své síly poměří pět vítězů dalších republikových hudebních soutěží. Ten, kdo se stane vítězem, si potom zahraje o pár dní později v areálu Dolní oblasti Vítkovic na festivalu Colours of Ostrava. Ani další kapely, které se v Boom Cupu umístí na přední místech, nepřijdou zkrátka a budou si moci zahrát na festivalech Štěrkovna Open Music, Michalfest a Slezskoostravský rockfest. Vítěz soutěže si rovněž bude moci pořídit ve studiích Českého rozhlasu Ostrava profesionální zvukový snímek.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.