Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Zažít Ostravu jinak: Tisíce sousedů se radovaly ze zdánlivě všedních věcí

Zažít Ostravu jinak: Tisíce sousedů se radovaly ze zdánlivě všedních věcí

20.9.2015 13:38 Atd.

Sousedská slavnost, akce pro kohokoliv, kdo má chuť „zažít Ostravu jinak“, ovládla v sobotu odpoledne tři městské čtvrti. Takzvanou Malou Kodaň v okolí kostela sv. Václava, Alšovo náměstí v Porubě a okolí Železňáku v Hrabůvce. Zatímco v Porubě a v Hrabůvce je sousedská slavnost novinkou, v centru se konala už třetím rokem a sklidila oprávněně největší ohlas. Velký pouliční jarmark si nenechalo ujít rekordní množství lidí, podle pořadatelů až kolem deseti tisíc.

Zvětšit obrázek

Součástí akce Zažít Ostravu jinak jsou i netradiční soutěže.
Foto: Petr Kiška

Přilákalo je nejen jídlo, pití, bleší trh s oblečením a možnost přiučit se různým řemeslům, ale také příležitost zahrát si divadlo, zatančit si, zasportovat či jen tak posedět.

„Lidé si vzali sousedskou slavnost za svou a postavili se k ní dle svých zvyklostí. V Hrabůvce převažovaly organizované akce, účastníci tam ještě potřebují postrčit a čekají na to, že pro ně ostatní něco udělají. Nezapojují se tolik jako návštěvníci, kamarádi a sousedi v centru,“ uvedl Andrej Harmečko z kulturního centra Cooltour, které akci Zažít Ostravu jinak organizovalo už třetím rokem.

IMG_6920

Centrum Ostravy zažilo už potřetí sousedskou slavnost. (Foto: Petr Kiška)

„Mám z toho velkou radost. Když se nám sousedskou slavnost za rok podaří ještě trochu rozšířit, tak budu spokojen. Jde o akci, která není bombastická, co se týká rozpočtu nebo uměleckých produkcí, ale jde o akci Ostravanů pro Ostravu,“ řekl Andrej, který se sám do sousedské slavnosti aktivně zapojil. „Montoval jsem knihovničku, jak se říká knihobudku. Užil jsem si to tak, jak má být, zavrtal jsem si, promluvil s lidmi… Navíc v centru byla svatba a svatebčané si vybrali prostor tam, kde se akce koná,“ dodal.

V ulicích vládla nebývale spontánní atmosféra, lidé si přinesli kytary, zahráli si, poseděli. Skupiny kamarádů nebo sousedů mohly přijít a trávit spolu čas a něco vytvořit. „V dnešní hektické době nemáme čas na kamarády, natož na sousedy, ale jeden den v roce tomu můžeme obětovat,“ řekl organizátor.

Sousedská slavnost Zažít Ostravu jinak oživila ulice města.

Sousedská slavnost Zažít Ostravu jinak oživila ulice města. (Foto: Petr Kiška)

Mezi účastníky, kteří na Malou Kodaň v sobotu odpoledne zavítali, patřil i známý fotograf Fedor Gabčan. „Vesele a dobře se mi tato slavnost zažívá. Jsem tady od tři čtvrtě na dvě, vesměs bylo vše pěkné, potkal jsem spoustu kamarádů fotografů. Líbil se mi zdejší taneční program a vyfotil jsem si koníka, živého. Je tady vystavený jako umělecké dílo, krásná dívenka se s ním prochází po náměstí a pod Starou radnicí má stáj,“ uvedl nadšený návštěvník Gabčan.

„Už je to tady jako v Německu,“ pochvalovala si nadšeně herečka Marie Viková, která se vypravila do kostela sv. Václava na koncert konaný v rámci Svatováclavského hudebního festivalu a ještě před jeho začátkem si sousedskou slavnost se zájmem prošla.

IMG_6862

Součástí akce byl i bleší trh. (Foto: Petr Kiška)

Pozornost vzbudil i divadelní stánek, nabízející možnost obléknout se do atraktivních kostýmů a nechat se přímo na místě vyfotit ve starožitném rámu. „Dětičky a maminky si oblékaly kostýmy, fotili jsme je a uveřejníme snímky na Facebooku. Zájem byl veliký a stánek divadla měl velký ohlas,“ uvedly Jana Cindlerová a Radana Otípková, divadelní lektorky Národního divadla moravskoslezského. Už teď se obě těší na příští ročník a plánují, jak stánek vylepší. „Do příštího ročníku si musíme pořídit zrcadlo, aby se lidé v kostýmech také mohli i vidět,“ dodala Jana Cindlerová.

Porubská část Sousedské slavnosti byla mimo jiné v režii Galerie města Ostravy PLATO. Návštěvníci každého věku mohli pomalovat s pomocí vyrobené šablony a spreje fólii, která byla natažená mezi stromy, psát na ni své vzkazy nebo se navzájem obkreslovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V Porubě připravila Galerie města Ostravy PLATO aktivity pro děti. (Foto: Jan Nemček)

„Výlohu nedalekého železářství jsme zakryli černými kartony, po kterých bylo možné kreslit křídami nebo fixy. Vytvořené průhledy umožňovaly kradmé prohlížení vystavených předmětů, které lidé dennodenně bez povšimnutí míjejí,“ uvedl za galerii Jan Nemček.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Děti si mohly v Porubě malovat na průsvitnou folii. (Foto: Jan Nemček)

Specialitou byla neobvyklá instalace, která vyrostla v jednom z průchodů. „Díky travnatému koberci a zvukové instalaci se změnil na malý kousek lesa. A kdo se cítil unaveně, mohl si odpočinout v sedacích vacích u naší nově otevřené recepci,“ dodal Jan Němček.

Spontánní akce bez zdánlivě větších ambicí tak zpříjemnila víkend v jinak vylidněných ulicích. Vrátila do jádra města nebo jeho dvou dalších čtvrtí společenské aktivity plné jednoduchých nápadů vybízející k hravosti a chuti poznávat jeden druhého.

IMG_7046

Letos poprvé se akce rozšířila také před Železňák v Hrabůvce. (Foto: Petr Kiška)

Hlavním organizátorem akce Zažít Ostravu jinak, které i organizátoři neřeknou mnohdy jinak než neformálně Sousedská slavnost, akce je kulturní centrum Cooltour. Na samotné přípravě a realizaci se ale podílejí desítky dalších místních organizací a podniků. Na ulicích tak byli k potkání atrakce v režii klubu Atlantik, nového klubu Dock a Pivovarského domu, s dalšími aktivitami přišly charitativní second hand Moment, Knihovna města Ostravy, Ostravská univerzita, coworkingové centrum Viva, ale i Dům kultury Akord v Hrabůvce, Waldorfská škola, Vysoká škola báňská v Ostravě i další instituce.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.