Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Loutkářský festival Spectaculo Interesse očima dramaturgyně Jany Pithartové

Loutkářský festival Spectaculo Interesse očima dramaturgyně Jany Pithartové

2.10.2015 06:37 Divadlo

Už v neděli 4. října začíná jedenáctý ročník loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. Nabídne celkem dvaatřicet festivalových představení včetně dvou koncertů. Program se uskuteční na několika místech v centru Ostravy - na Slezskoostravském hradě, na obou scénách v Divadle loutek a na Jiráskově náměstí. O přípravách bienále jsme si povídali s dramaturgyní pořádajícího Divadla loutek Ostrava Janou Pithartovou.

Zvětšit obrázek

Dramaturgyně Divadla loutek Ostrava Jana Pithartová.
Foto: Roman Polášek

Je něco nového na letošním ročníku festivalu Spectaculo Interesse, když jej porovnáme s minulým?

Festival Spectaculo Interesse je bienále, takže srovnávat můžeme s rokem 2013. Letos máme stejný počet soutěžních představení, tedy osmnáct, a stejně jako předloni k nám přijedou umělci ze tří kontinentů. Jinak je nové skoro všechno.

Můžete ty změny popsat podrobněji?

Především máme mnohem širší doprovodný program, protože jsme ho obohatili o sedm představení na „miniscéně“ na Jiráskově náměstí. Doufáme, že nám bude přát počasí. Pod širým nebem se odehraje také úplně první představení, české Divadlo Continuo bude hrát už v neděli odpoledne představení Caravan Obscura na Slezskoostravském hradě. A po letech „namlouvání“ se nám podařilo získat slovinsko-českou skupinu Fekete Seretlek pro dva koncerty, jeden bude na již zmíněné miniscéně, druhý v našem amfiteátru. Divadelní program festivalu doplní promítání nového česko-slovenského loutkového filmu Malý pán v Minikinokavárně.  Kromě toho si v doprovodném programu zavzpomínáme na dva vynikající loutkáře, kteří v uplynulém roce vystoupali na divadelní nebe: Divadlo Drak spolu s dramaturgem Miloslavem Klímou uvede vzpomínkové pásmo Za Josefem Kroftou a Bábkové divadlo Košice zahraje inscenaci Karneval na popravišti k uctění památky Karla Brožka, který ji režíroval.

V programu jsou i letos inscenace určené všem věkovým skupinám?

Ano, z programu si vyberou diváci každého věku. Jsou do něj zařazena představení pro děti od tří let, pro menší i větší školáky, pro mládež i pro dospělé. Věkové skupiny jsou specifické u každého představení a jsou uvedeny v programu.

Festival běží i do pozdních večerních hodin. Předpokládám, že večerní představení už pro děti nejsou …

Vesměs platí, že pro nižší věkové skupiny hrajeme dopoledne. Podvečerní a večerní představení jsou určena dospělým, případně větší mládeži. Odpolední představení na miniscéně jsou „rodinně pohádková“.

Čemu jste v přípravě letošního ročníku věnovali největší pozornost?

Výběru kvality, o to se snažíme vždycky. V rámci umělecké kvality nám šlo potom o pestrost, žánrovou i tematickou, o pestrost loutkářských technik. Chtěli bychom, aby se na festivalu objevovalo jak tradiční loutkové divadlo, tak jeho nové trendy. U nich se však dost často projevuje odklon od loutkářského řemesla, což je škoda. Tento odklon je pak samozřejmě vidět i na většině festivalů v tomto oboru. Proto se snažíme zachovat u festivalu Spectaculo Interesse důraz na loutkářské řemeslo a umění jako jednu z priorit.

Vím, že není v silách organizátorů vidět předem všechno, co se pak v programu objeví. Přesto se zeptám, jestli jste některé z letos nabízených představení viděla, třeba i na videozáznamu, a co vás na něm nejvíce oslovilo?

Z videozáznamu jsem viděla všechna představení, která jsme zařadili do hlavního programu, a ještě skoro stovku dalších, která jsme vyřadili. A se mnou je viděli také kolegové Václav Klemens, Hana Volkmerová a Tomáš Volkmer. V této sestavě tvoříme dramaturgii festivalu a nepustíme do hlavního programu nic, na čem by se neshodli alespoň tři z nás. Protože si opravdu zakládáme na tom, že Spectaculo Interesse je přehlídka výběrová, nikoli příležitostná, nahodilá či výměnná. Samozřejmě by bylo pro výběr lepší vidět všechna představení živě, ale to skutečně není v našich silách. Na to by padl celý pracovní úvazek a ještě by byl neúnosně drahý.

Můžete zmínit specifické znaky některé loutkářské techniky či žánru, nebo představitelů u některých inscenací, které byste chtěla především doporučit divákům?

Láska P a vášeň B slovensko-českého souboru Odivo, kterou uvidíme v pondělí, vznikla podle hry Federica Garcíi Lorcy, která je úžasným jadrným akordem vášně, poezie a hudby. A přesně takové je i představení, které zahraje jedna temperamentní herečka se třemi loutkami a jedním muzikantem. Den nato uvidíme představení Sweet and Sour Sweetie z Izraele. Je beze slov a je to nádherná hra charismatického hereckého páru s improvizovanými loutkami a objekty o různých pohledech na společně prožité životní události. Ve středu budou hrát originálně pojatého Daidala Kanaďané, kteří tu měli velký úspěch před šesti lety. Jejich inscenace je beze slov a skvěle pojí herecký výraz s animací objektů, pohybovým divadlem a kouzly světel.  A ve čtvrtek uvidíme ve španělském představení A House in Asia jeden z nových trendů loutkového divadla, kombinaci animace drobných objektů s projekcí na velké plátno. Diváckým zážitkem je jak celkový divadelní obraz, tak sama animační práce herců. Žánrově je to jakýsi novodobý western, tematicky společensky angažované divadlo. Toto představení se neobejde beze slov, ale Španělé nám ho vstřícně zahraji v angličtině.

Na který titul se nejvíce těšíte, a proč?

Kromě těch, které už jsem jmenovala, i na všechny ostatní. Protože je konečně uvidím živě.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.