Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Mezinárodní festival outdoorových filmů vyplouvá na svou třináctou pouť

Mezinárodní festival outdoorových filmů vyplouvá na svou třináctou pouť

6.10.2015 00:00 Atd.

Třináctý ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů začne v pátek 9. října v Domě kultury města Ostravy. Letošní ročník nabídne asi stovku filmů a postupně zavítá kromě Ostravy na rekordních osmačtyřicet dalších míst, a to nejen v České republice, ale také na Slovensku a v Rusku.

Zvětšit obrázek

Festival nabídne i film L´île Mystérieuse De Patagonie.
Foto: MFOF

„Nabídneme řadu filmů, které získaly ceny na prestižních festivalech v zahraničí, a divák je tak uvidí v české premiéře. Jako obvykle dostanou zasloužený prostor snímky z vysokohorského prostředí plné napětí a emocí, ale v programu mají důležité zastoupení také unikátní filmy, které svou sociální nebo ekologickou tematikou přesahují hranice outdooru,“ říká ředitel festivalu Jiří Kráčalík.

Letos porota evidovala 120 filmů ze tří kontinentů, včetně spousty tuzemských snímků. Nakonec ve festivalovém osudí figuruje pětadevadesát soutěžních filmů a sedm nesoutěžních. „Je patrné, že kvalita outdoorových filmů rok od roku stoupá. Příjemně mě překvapily také mnohé české filmy, které jsou prostě úžasné. Jsem rovněž rád, že přišlo hodně surfařských filmů,“ hodnotí úroveň filmů portugalský režisér a předseda poroty António Pedro Nobre.

Součástí Mezinárodního festivalu outdoorových filmů jsou také doprovodné programy. Tím hlavním je tentokrát retrospektivní výstava horské a horolezecké výtvarné fotografie Mezi nebem a zemí, která až do 25. října probíhá v Ostravském muzeu.

„Tuto výstavu pořádáme u příležitosti padesátého výročí první oficiální československé horolezecké expedice do asijských velehor,“ zdůrazňuje Jiří Kráčalík s tím, že se příznivci kvalitní fotografie v Ostravském muzeu uvidí ojedinělé snímky Viléma Heckela, Jana Červinky, Karola Plicky, Jiřího Kolbaby, Libora Uhra, Leopolda Sulovského nebo Radka Jaroše.

Mezinárodní festival outdoorových filmů nedávno obdržel evropskou festivalovou značku EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), čímž se zařadil mezi nejprestižnější a nejkreativnější festivaly v Evropě. Festival po uzavření své pouti bude slavnostně ukončen 12. prosince v pražské Lucerně.

 

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.