Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Spectaculo Interesse je v polovině a většina uvedených inscenací předčila veškerá očekávání

Spectaculo Interesse je v polovině a většina uvedených inscenací předčila veškerá očekávání

7.10.2015 05:48 Divadlo

Jedenácté bienále mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interese je přesně v polovině svého programu. Po zhlédnutí inscenací, které pořadatelé letos do Ostravy přivezli, lze konstatovat, že dramaturgie festivalu měla šťastnou ruku.

Zvětšit obrázek

Divadlo Drak přivezlo představení A do třetice všeho...
Foto: Roman Polášek

Hned v první festivalový den, v neděli 4. října, se odehrál jeden z vrcholů přehlídky – maďarský soubor Harlekin bábszínház z Egeru odehrál svého Hamleta. Vrcholná technika při vedení loutek, vynikající herecké dovednosti, jasně a osobitě vyložený Shakespearův text včetně charakterizace jednotlivých postav a absolutní srozumitelnost navzdory tomu, že se hrálo v maďarštině. Mimořádný zážitek.

hamlet

Z představení Hamlet. (Foto: Roman Polášek)

Maďarskému Hamletovi předcházel polský Mozart – Kouzelná flétna v podání wroclawského Teatru lalek. Oba zmíněné spektákly byly v naprostém vzájemném kontrastu, proti tragédii stála úlevná, úsměvná mimořádně barvitá podívaná, čímž nejsou myšleny jen pestré barvy tradičních mozartovských operních kostýmů, ale i „barvy“ jednotlivých postav.

drak-a-do-tretice-vseho

Z představení A do třetice všeho… (Foto: Roman Polášek)

Druhý festivalový den zahájilo v pondělí Divadlo Drak s inscenací A do třetice všeho… Pohádka napsaná na motivy známých klasických pohádek, s mravním mementem, jasným pojmenováním všeho, co se nedělá a nevyplácí. Tradiční scénování v duchu poetiky Divadla Drak s hudbou jako jednou z nejdůležitějších složek inscenace, další vrchol přehlídky.

maribor-prakticke-rady

Z představení Praktické rady slušně vychovaným dětem. (Foto: R. Polášek)

Soubor Lutkovno Gledališče Maribor ze Slovinska přivezl Praktické rady slušně vychovaným dětem, napsané na motivy povídky Marka Twaina Rady malým holčičkám. Kouzlo dětských her oslovilo i dospělé diváky.

go

Z představení Go! (Foto: Roman Polášek)

Večer přišel další silný zážitek: Polina Borisova z Francie s one woman show Go! V programu festivalu je u tohoto představení uvedeno slovo strhující, a jak mnozí diváci ještě dnes popisují svůj zážitek, bylo to vskutku strhující.  Osamělý život staré ženy zobrazený snad skrze všechny bolesti stáří, a přesto s nadějí a nabídkou možnosti, co si s tím malérem, kterému říkáme stáří, lze počít.

malenka

Snímek z představení Malenka. (Foto: Roman Polášek)

Třetí den, středa 6. října, a opět zajímavá všehochuť díky inscenaci Malenka německého Piccolo Theatru, založené spíše na vizuálních efektech a hudební kulise, kterou přivítali hlavně dětští diváci, a pak další velmi milé překvapení, Láska ke třem pomerančům souboru Geisslers Hofcomedianten, známého barokního divadla z Kuksu. Ukázka vrcholné hravosti předvedená na motivech italské pohádky o smutném princi a jeho závislosti na pomerančích. Na začátku prázdný jevištní prostor, posléze zaplněný několika desítkami papírových krabic, z nichž se postupně stávají domy, hrady a zámky, zámecké papuče i přerostlá ňadra – ano, fantazie tvůrců nezná hranic. Opětovná ukázka vrcholného herectví i schopnosti oživování neživých předmětů.

laska-ke-trem-pomerancum

Z inscenace Láska ke třem pomerančům. (Foto: Roman Polášek)

Podvečerní izraelská inscenace Sweet and Sour Sweet trpěla složitostí vlastního scénáře, který divákům poněkud zkomplikoval orientaci ve vlastním příběhu o vztahu jedné partnerské dvojice v reáliích dnešního nelehkého života v Izraeli v době neustále se střídajících okamžiků míru i války.

zigmund

Z představení Zigmund Follies. (Foto: Roman Polášek)

Úplný závěr úterního programu patřil francouzkému souboru  Compagnie Philippe Genty. Inscenace Zigmund Follies přinesla téměř surrealistickou podívanou, ve které nechybělo nic z toho, čím Philippe Genty ohromuje diváky po celém světě již několik desítek let. Loutka, herec, optická iluze, humor a nadsázka okořeněné poetickou erotikou, a hlavně bezbřehý svět fantazie a obraznosti doslova vzal divákům dech.  Zatímní vrchol přehlídky a velký favorit na hlavní cenu festivalu.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.