Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Vítkovický Gong se promění v sopku. Míří do něj Stromboli v plné sestavě

Vítkovický Gong se promění v sopku. Míří do něj Stromboli v plné sestavě

7.10.2015 00:01 Hudba

Velkou hudební událostí bude koncert znovuzrozené legendy Stromboli, který se uskuteční 11. února 2016 ve vítkovickém Gongu. Jedna z nejzásadnějších kapel české rockové historie nedávno překvapivě vydala nové album a po čtvrtstoletí opět koncertuje. Ostravané ji mohli poprvé od sametové revoluce vidět letos na Colours of Ostrava, nyní se mohou těšit na plnohodnotný dvouhodinový koncert.

Zvětšit obrázek

Bára Basiková během koncertu Stromboli na Colours v roce 2015.
Foto: Aleš Honus

„Stromboli v Ostravě zahrají téměř dvouhodinový set plný klasických skladeb, chybět nebudou ani skladby z nového alba Fiat Lux, které je již dávno platinovým,“ řekl pořadatel koncertu Patrik Kohut.

„Kapela přijede v plné sestavě pod vedením Michala Pavlíčka s Bárou Basikovou, Vendulou Kašpárkovou, Klaudiem Kryšpínem, Jiřím Veselým a Vilémem Čokem,“ prozradil dále pořadatel.

Kapelu založil jeden z nejlepších středoevropských rockových kytaristů Michal Pavlíček v roce 1985 v době, kdy měla jeho další kapela Pražský výběr zakázáno koncertovat. Hudba Stromboli ve své době zapůsobila doslova jako zjevení. V roce 1987 vyšlo debutové dvojalbum, které obsahovalo jak koncertní záznam, tak i devět studiových nahrávek včetně zhudebněných básní Christiana Morgensterna. Písně Veliké lalula, Košilela anebo Villa Ada, které album přináší, patří k tomu nejlepšímu, co v té době na české a slovenské hudební scéně vzniklo.

O tom, že hudba Stromboli neztratila nic ze své působivosti a dokáže stále oslovit nové publikum, svědčí jak reedice dvou alb z osmdesátých let, tak i nově vydané cédéčko a skvělé ohlasy na všechny koncerty, které kapela v posledních měsících odehrála.

Vstupenky v cenách od 490 do 790 korun budou v předprodeji od pátku.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.