Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Igor Františák se představí jako sólista s Janáčkovou filharmonií

Igor Františák se představí jako sólista s Janáčkovou filharmonií

15.10.2015 00:00 Hudba

Kdyby tisíc klarinetů aneb Beethovenova První je název koncertu Janáčkovy filharmonie, který je na programu 22. října v Domě kultury města Ostravy od 19 hodin. Ostravský orchestr bude řídit jeho šéfdirigent Heiko Mathias Förster. Ostravané se mohou těšit kromě koncertu i na besedu s jeho sólisty, předními ostravskými klarinetisty Igorem Františákem a Danem Svobodou, která se bude konat o den dříve od 16 hodin v ostravském Domě knihy Knihcentrum.

Zvětšit obrázek

Ředitel Svatováclavského festivalu a zároveň skvělý klarinetista Igor Františák.
Foto: Ivan Korč

Koncert představí virtuozitu dechových nástrojů – konkrétně klarinetu a jeho blízkého příbuzného basetového rohu. „Skladby, které uvedeme, jsem zvolil z několika důvodů. Prvním je splnění mého snu, moci si zahrát Brahmsovu Sonátu Es dur v orchestraci Luciana Beria se symfonickým orchestrem, protože v této verzi se jedná o úžasnou zvukovou paletu plnou barev. Navíc Brahmsova hudba je mé duši asi nejbližší a tímto přirozeně navazuji na nahrávku obou Sonát, které jsem letos na jaře natočil společně s klavíristou Martinem Kasíkem,“ říká Igor Františák.

„K Brahmsově Sonátě jsme vybrali Koncertní kus Felixe Mendelssohna, který jsme společně s mým bývalým studentem, dnes 1. klarinetistou filharmonie a skvělým klarinetistou Danielem Svobodou již hráli, a to za doprovodu polského komorního orchestru INTER Camerata s dirigentem Jakubem Bokunem. V této půvabné skladbě se představím jako hráč na basetový roh – nástroj, který je využíván v dnešní době velice zřídka, přestože byl v období konce 18. století tolik oblíben,“ dodává Františák. „Společně s Danem Svobodou zahrajeme zcela kontrastní skladbu (oproti hlubokomyslnému Brahmsovi), v tzv. “salónním stylu” a věřím, že bude příjemný zpestřením programu tohoto večera,“ dodal Františák.

Kdyby tisíc klarinetů a Beethovenova První
22.
10. 2015, 19 hodin

Dům kultury města Ostravy
Weiner: Serenáda f moll
Brahms: Sonáta pro klarinet a klavír č. 1
Mendelssohn: Koncertní kus pro klarinet, basetový roh a orchestr č. 2
Beethoven: Symfonie č. 1

Účinkují:
Igor Františák – klarinet, basetový roh
Daniel Svoboda – klarinet
Janáčkova filharmonie Ostrava
H. M. Förster – šéfdirigent JFO

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.