Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V Ostravě se chystá festival Norma, který propojí svět divadla a vizuálního umění

V Ostravě se chystá festival Norma, který propojí svět divadla a vizuálního umění

21.10.2015 00:00 Divadlo

Galerie města Ostrava PLATO společně s pražským divadlem Studio Hrdinů připravují na pátek 13. a sobotu 14. listopadu první ročník nového mezinárodního festivalu Norma. Přehlídka zaměřená na propojení autorského divadla a současného umění uvede ve dvou dnech díla předních tvůrců české a polské divadelní scény.

Zvětšit obrázek

Ivana Uhlířová jako Sněhurka v inscenaci Studia Hrdinů.
Foto: Veronika Daňhelová

„Festival Norma má ambice stát se významnou kulturní událostí, která propojuje různorodé publikum i skupiny umělců. Pilotní ročník mapuje kontext česko-polský, budoucí ročníky zprostředkují dění i na slovenské, maďarské, rakouské nebo německé divadelní scéně,“ uvedl mluvčí PLATO Jan Nemček.

Program využije industriálních kulis Dolní oblasti Vítkovic a odehraje se v prostorách Národní kulturní památky Důl Hlubina i v bývalém plynojemu, nyní Multifunkční aule Gong. „Dva festivalové dny jsou rozdělené na polský a český. Po oba dny bude prezentována performance reagující na poslední, nerealizované dílo jednoho z nejvýraznějších představitelů konceptuálního umění Jána Mančušky nazvané Tato linka sleduje pohyb mé ruky. Polský den nabídne performance, tanec i výjimečný projekt Mše, český den přinese dva experimentálně laděné činoherní projekty Studia Hrdinů a performance Evy Koťátkové, laureátky Ceny Jindřicha Chalupeckého,“ uvedl Jan Horák, dramaturg festivalu a umělecký ředitel Studia Hrdinů.

Nerekonstruované prostory Nových koupelen vytvoří postapokaliptický rozměr pro dekonstrukci sněhurkovského mýtu podle Roberta Walsera a Elfriede Jelinek v divadelní inscenaci německého režiséra Kaie Ohrema Sněhurka. Marbot režisérské dvojice Jan Horák a Michal Pěchouček se vyrovnává s ukončením incestního vztahu s matkou prostřednictvím přemítání o dobové evropské kultuře, především o literatuře a výtvarném umění. Závěrečná performance Evy Koťátkové Obrazový atlas Antonína, chlapce, který rozřezal knihovnu kliniky na části je psychoanalytickou cestou umělce do svého dětství.

Podle uměleckého ředitele PLATO Marka Pokorného festivalu předcházela otázka, jakým způsobem se prolínají autorské divadlo a současné umění. „Norma ukáže, jak výtvarníci a současné umění ovlivňují podobu inscenací, ale i tvorbu umělců, kteří přijímají podněty ze současného autorského divadla a využívají prvky dramatu pro své umělecké vyjádření. Teatralizaci současného umění a konceptualizaci divadelních inscenací budou reflektovat samotná představení i sobotní debata s vystupujícími umělci a kritiky,“ vysvětlil Pokorný.

Část festivalového programu je volně přístupná veřejnosti. Vstupenky na jednotlivé inscenace je možné zakoupit online nebo přímo v galerii PLATO, v kavárně Maryčka, na pobočkách Ostravského informačního servisu a v Praze ve Studiu Hrdinů. Na nově spuštěných internetových stránkách www.festivalnorma.cz naleznou zájemci veškeré praktické informace i kompletní festivalový program.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.