Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Ivo Sumec vystavuje v Divadle Antonína Dvořáka kazeťák i zimní gumy

Ivo Sumec vystavuje v Divadle Antonína Dvořáka kazeťák i zimní gumy

1.11.2015 00:00 Obraz & Slovo

Návštěvníci Národního divadla moravskoslezského se mohou od pondělí 2. listopadu těšit na novou výstavu. V Galerii současné malby ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka budou k vidění obrazy umělce Ivo Sumce.

Zvětšit obrázek

Ivo Sumec: Dvojče

Umělec Ivo Sumec, asistent Daniela Balabána v ateliéru malby Fakulty umění Ostravské univerzity, žije a pracuje v Rožnově pod Radhoštěm a Ostravě. Pro prostory ostravského Divadla Antonína Dvořáka připravil výstavu s názvem Redesign. „Vystavené obrazy patří do série ‚redesign‘, která tematicky vychází z motivů práce a každodenní činnosti. Zobrazované předměty jsou transformovány do srozumitelných znaků, které vedle svého primárního významu mohou nést významy další,“ uvádí Ivo Sumec a přidává výklad k jednomu z obrazů.

1

Ivo Sumec: Zimní gumy

„Například v obraze Zimní gumy je motiv pneumatik přenesen na mechanické vnímání času, přirozený rytmus je zastoupen novým řádem. Pneumatika se v jiných významech objevuje i na dalších obrazech. Práce a každodennost je zastoupena nejen v obsahu, ale i formě – ve volbě materiálů, které přebírají roli barvy – asfalt, gumové autokoberce, piliny, popel…“

Obrazy Ivo Sumce jsou nenápadné a neokázalé. Zobrazuje obyčejné věci okolo nás – pneumatiky, domácí zvířata, batoh, chleba, hrnky a řadu podobných: „Viděné předměty mu nejsou cílem detailního zkoumání, ale malíře zajímá tvar, povrch, místo, které v prostoru zaujímají, vlastnosti, které jsou jakoby samozřejmé, kterými se běžně nezabýváme, nevidíme je a nejsou pro nás atraktivní. Sumec předměty zastavuje, znehybňuje, absolutizuje. Vytváří z nich obecné znaky, principy vizuální zkušenosti,“ dodává kurátor výstavy Ivo Klimeš.

Vernisáž k výstavě s názvem Redesign se uskuteční 2. listopadu v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Výstava bude otevřena vždy hodinu před představením až do 8. ledna 2015.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.