Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Filip Rácz, frontman ostravské kapely FiHa: Václav Neckář mne přinutil zpívat česky

Filip Rácz, frontman ostravské kapely FiHa: Václav Neckář mne přinutil zpívat česky

2.11.2015 00:01 Hudba

Ostravská kapela FiHa v čele se skladatelem, zpěvákem a kytaristou Filipem Ráczem připravuje na začátek příštího roku nové album. Jeho předzvěstí je videoklip k písni Zpívám, ve které se za mikrofonem i za kamerou potkal Filip Rácz s legendou české popmusic Václavem Neckářem. O spolupráci mezi umělci, které od sebe dělí dvě generace, a také o připravovaném novém albu je rozhovor pro kulturní deník Ostravan.cz.

Zvětšit obrázek

Filip Rácz (první zleva) s kapelou FiHa a s Václavem Neckářem.
Foto: Archiv kapely

Už téměř dva týdny je na světě videoklip k písničce Zpívám, kterou jste nahráli s Václavem Neckářem. Vaši fanoušci ale určitě vědí, že s legendárním zpěvákem spolupracujete už delší dobu. Jak tato spolupráce vznikla? Kdy jste se vlastně potkali poprvé?

My jsme asi před třemi lety pozvali Vaška na náš koncert do Ostravy. Máme ho rádi a přišel nám tehdy takový trošku opomenutý – to bylo ještě předtím, než nazpíval hit Půlnoční. Připravili jsme si pro tento večer program s jeho písničkami. Vašek přijel do Ostravy i s bratrem a moc se jim to líbilo…

Opravdu to bylo takto jednoduché? To vám stačilo říct: My jsme FiHa, kapela z Ostravy, a zveme vás na náš koncert?

Ano, opravdu to bylo takto jednoduché. Nejprve jsme mu napsali e-mail a pak jsme se s Vaškem telefonicky spojili a on opravdu přijel. Hned poté nás pozval na svůj koncert na chmelových slavnostech Dočesná v Žatci. To byla obrovská show pro asi čtyři tisíce lidí. Bez předchozí zkoušky jsme tam s oběma kapelami zahráli společný set, ve kterém byly napůl Vaškovy a napůl naše písničky. Od té doby koncertujeme všude, kam nás Vašek pozve, a on s námi na oplátku občas vystoupí jako náš host.

A jak to bylo s písničkou na album Václava Neckáře?

Když Vašek loni točil vánoční album Mezi svými, požádal mne, jestli bych pro něj neměl nějaký song. A tak jsem vybral jednu ze svých písní a napsal jsem k ní český text. Předtím jsem psal pouze texty v angličtině. K češtině mne Vašek donutil a nakonec si moji písničku Tak mi ruku dej na album zařadil.

Nová píseň kapely FiHa zpívám, která má nyní nový klip, je také v češtině. Předpokládám, že i tentokrát je to kvůli Václava Neckáře.

Ano, tuhle píseň hrajeme už několik let, jmenovala se původně Two People. Vaškovi se na koncertech hodně líbila, a když jsme pak spolu seděli ve studiu, napadlo mne, že by nebylo špatné k ní napsat jednu českou sloku a že bychom to s Vaškem mohli nazpívat napůl česky a napůl anglicky. Vaškovi se ten nápad líbil, a tak jsme to nahráli. Pak jsme ale přemýšleli, jestli to není trošku schizofrenní a jestli to lidé takto vezmou, a nakonec jsme přistoupili k tomu, že píseň znovu nahrajeme celou česky.

Ten klip má docela úspěch, za necelé dva týdny ho vidělo už šest tisíc lidí. A zdá se, že jste se u jeho natáčení docela dobře bavili. Jak vznikl nápad projet se ulicemi na lodi?

Idea toho klipu je taková, že Vašek je lodivod, který nás nabírá do lodi, která je tažená za autem. A až nás nabere všechny, tak nás přeloží na řeku, po které vyplouváme k něčemu novému.

Kde se ten klip natáčel?

Ve Zlíně. Většina záběrů byla pořízena v centru města v pravé poledne, takže když kolemjdoucí viděli loď s Václavem Neckářem za kormidlem, byl z toho docela poprask. Poslední záběry pro klip pak vznikly v Baťově kanále. Musím říct, že na rozdíl od hektických situací, jaké jsme zažívali při natáčení předchozích klipů, bylo tentokrát natáčení naprosto pohodové. Režii nám dělal Adam Vopička, mimo jiné člen kapely Calm Season, který v minulosti natáčel třeba s Lenkou Dusilovou. Bylo to opravdu příjemné natáčení a snad se to odrazilo i v pozitivním vyznění celého klipu.

Čím si myslíš, že jste Václava Neckáře tak oslovili, že už při prvním setkání kývl na spolupráci s vámi?

Já si myslím, že ho zaujalo už jen to, že někdo ve věku jeho vnuků zná jeho hudbu a obdivuje ji. To na něj asi udělalo velký dojem a zřejmě i to, když pak slyšel naživo naše písničky. On o nás tvrdí, že máme dobré písničky, což mu rád věřím, a také tvrdí, že rozdáváme pozitivní energii. Zdá se mi, že když je s námi na pódiu, připadá si daleko mladší.

fiha2

Václav Neckář a FiHa při natáčení klipu. (Foto: Archiv kapely)

Videoklip k písni Zpívám je předzvěstí nového alba, je to tak?

Ano, deska se pracovně jmenuje Over and Over a je prakticky už rok a půl hotová, původně byla natočená celá anglicky. Točili jsme ji s Borisem Carloffem. Trošku nás pozdržela ukradená aparatura a výměna managementu. Věříme ale, že je všechno na dobré cestě a na začátku příštího roku bude deska na světě.

Jaké to album bude a v čem se liší od vašeho debutu We Are Angry. So What? Bude znít jinak?

Lidé, kteří to už slyšeli, říkají, že je album dospělejší, což je asi pravda, protože už jsme všichni tak trochu dospělí. Já si myslím, že album bude možná trošku depresivnější, i když samozřejmě písnička Zpívám je hodně veselá.

Bude na albu ještě nějaká další skladba v češtině, anebo je písnička s Václavem Neckářem výjimkou?

Je to výjimka. Jinak jsme opět vsadili na angličtinu, ve které jsem zvyklý psát texty, stejně jako tomu bylo na naší první desce. A když teď vidíme, jak těžké je dostat do rádií singl s Václavem Neckářem, kde se zpívá česky, tak si říkáme, že už je jedno, jestli zpíváme česky nebo anglicky. Ten proces dostat písničku k posluchačům je úplně stejný, takže jsme zůstali u angličtiny.

Proč je těžké dostat písničku s Václavem Neckářem do rádií, zvlášť když je tak melodická a když má jednoznačně hitové ambice?

Já bych rád znal tu odpověď. Dříve nám lidé z rádií říkali, že je problém, že nezpíváme česky. To už teď říkat nemůžou. Někteří nám napsali, že je to ve schvalovacím procesu, takže čekáme, ale přišlo i pár negativních odpovědí od rádií, od kterých bych to nečekal.

A jak to vysvětlují?

Prý se jim to nehodí do schématu. Ale nerad bych se v tom takto pitval.

Chápu a myslím si, že jde ze strany rádií jen o zástupný argument. A taky si říkám, jestli ještě vůbec má smysl prorážet přes rádia, když hlavním médiem se stává internet a některé vaše předchozí klipy mají na Youtube i desítky tisíc zhlédnutí…

To je pravda, ale myslím si, že zrovna Zpívám je přesně ten typ písničky, který by mohl lidem hrát v autě při cestě do práce. Proto jsem docela na rozpacích z toho, jak to v rádiích funguje.

Na závěr bych se chtěl zeptat, jak to dopadlo s předvánoční krádeží vaší aparatury. Nemáte od policie nějaké nové informace?

Nic se nepodařilo zjistit, nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel. Pachatel je neznámý.

Naštěstí jsou tady fanoušci, kteří zareagovali na vaši výzvu na serveru hithit.cz a pomohli vám.

To je pravda. To, že nám fanoušci nějakou část na novou aparaturu přispěli, napomohlo i rozhodování, jestli s kapelou nemáme raději seknout. Vždyť najednou po šesti letech střádání peněz a nakupování aparatury jsme byli znovu na nule. Ne každému se do toho chtělo jít, ale fanoušci nás podpořili, takže teď jim to musíme vrátit naší hudbou.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.