Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zimní část Hradeckého slunovratu nabídne křest vinylu kapely Ladě

Zimní část Hradeckého slunovratu nabídne křest vinylu kapely Ladě

3.11.2015 00:00 Hudba

Festival Hradecký slunovrat v magickém prostředí zámku v Hradci nad Moravicí bude mít opět svou zimní variantu. V sobotu 7. listopadu od 18 hodin nabídne ve Velké dvoraně zámku křest vinylové verze posledního alba opavské skupiny Ladě, koncerty Longital, Munroe, Cimbálové muziky Kubalovci a také recitál Marie Puttnerové, známé ze spolupráce s kapelami Jablkoň a Půljablkoň.

Zvětšit obrázek

Zpěvák skupiny Ladě MIchael Kubesa.
Foto: Kristýna Trochtová

Po velmi úspěšném letním Hradeckém slunovratu, korunovaném výjimečným koncertem Lenky Dusilové mezi lidmi zahnanými deštěm do obřího stanu, se opět se opět na začátku listopadu setkáme na Hradci se skvělou muzikou. Loňský zimní slunovrat měl logický důvod ve skutečnosti, že ředitel Hradeckého slunovratu Vašek Müller produkoval desku Půljablkoně (nejmenší odnože skupiny Jablkoň), a tak se na domovském Hradci toto album křtilo. Na otázku, zda se podobně slavnostní chvíle odehraje i letos, Vašek Müller odpovídá.

„Ano, tentokrát budeme křtít nové LP koncertní senzace letošní sezóny, opavské skupiny Ladě. Deska Lešť již vyšla na CD a jednoznačně patří k nejlepším albovým počinům letošního roku, bez ohledu na žánry.“ Dále v rámci tohoto večera vystoupí také domácí Munroe, miláček hradeckého publika Marie Puttnerová, tentokrát nikoli s Půljablkoní, ale s vlastní kapelou  Kein Art Ensemble. A hlavní hvězdou celého setkání budou slovenští Longital. Skupina známá nejen v bývalém Československu, ale i daleko za jeho hranicemi. Ostatně Longital hrál nejen ve dvanácti zemích Evropy, ale i v Americe a Kanadě a mimo jiné otevíral letošní Colours of Ostrava a tento koncert mnozí považovali za jeden z nejlepších z celého festivalu. Tento koncert pořadatele Hradeckého slunovratu tak okouzlil, až získali pocit, že je naprosto nutné Longital v nové sestavě s Mariánom Slávkom (bicí, klávesy) představit na Hradci.

Celý večer pak zakončí afterparty s cimbálovou muzikou Kubalovci, která hraje nejen tradiční  repertoár cimbálovek, ale nebojí se i jiných žánrů – popu, jazzu a world music.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.