Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dámy, pozor na sukně: Ruský virtuóz zahraje hudbu ze slavného filmu s Marilyn Monroe

Dámy, pozor na sukně: Ruský virtuóz zahraje hudbu ze slavného filmu s Marilyn Monroe

8.11.2015 21:47 Hudba

Do Ostravy v nadcházejícím týdnu opět zavítá a s Janáčkovou filharmonií si zahraje jeden z nejtalentovanějších a nejoriginálnějších pianistů současnosti – Alexander Ghindin. Když zde byl před více než rokem poprvé, tak v jeho podání zazněl Rachmaninovův Klavírní koncert č. 1. Teď přijíždí podruhé a trochu příznačně uvede jeho nádherný druhý koncert - skladbu, která například zazněla ve filmu Slaměný vdovec, jenž obsahuje slavnou scénu se sukní Marilyn Monroe.

Zvětšit obrázek

Ruský klavírní virtuóz Alexander Ghindin zahraje v Ostravě.
Foto: Archiv

Alexander Ghindin podle kritiků „prokazuje tak vysokou úroveň mistrovství, že každé jeho vystoupení se stává nezapomenutelným (Art and Life)“. Ti, kdo nestihli jeho loňský koncert v Ostravě, tak mají jedinečnou příležitost slyšet tohoto vynikajícího pianistu na vlastní uši.

Tento básník a zpěvák klavíru, který je obdařen jemným citem pro hudbu a vyjadřování myšlenek skladatelů, se představí na koncertech 12. a 13. listopadu v Domě kultury města Ostravy společně s ostravským orchestrem a pod taktovkou Stanislava Vavřínka.

Premiéra koncertu se konala v Moskvě 27. října 1901 pod vedením A. Silotiho, ke klavíru tehdy usedl samotný autor. Než započal práci na klavírním koncertu, prodělal těžkou tvůrčí krizi. Jeho první symfonie na konci roku 1897 zklamala. To byla pro něj nová zkušenost, protože do té doby se vezl na vlně slávy. Propadal pochybnostem o svých tvůrčích schopnostech a depresím. Nakonec ho přátelé a rodina přemluvili, aby podstoupil terapii. Neurolog Dahl jej léčil hypnózou. Skladatel to později komentoval: „Slyšel jsem ve spánku naléhavé věty, napíšeš úspěšný koncert, který bude excelentní kvality, budeš pracovat s lehkostí atd.“. Rachmaninov poté koncert věnoval lékaři jako poděkování.

Druhý Rachmaninovův klavírní koncert můžeme slyšet v řadě filmů, například ve filmu, který byl u nás uveden pod názvem Slaměný vdovec (orig. The Seven Year Itch, 1955, režie Billy Wilder), v němž se Marilyn Monroe nechá prostřednictvím hudby svádět. Mimochodem, je to ten film, z něhož je proslulá scéna s „Monroe-efektem“, kdy vítr z metra zvedá Marilyn sukně. A ještě jedno malé tajemství: Frank Sinatra ve své písní Full Moon And Empty Arms kompletně okopíroval vedlejší téma ze třetí věty toho koncertu!

Kromě „Rachmaninovovy krásky“ se můžete těšit na Janáčkovu Baladu blanickou na úvod a závěr koncertů pak bude patřit Prokofjevově Třetí symfonii, která je přepracováním jeho opery Ohnivý anděl. Autor ji za svého života nikdy neviděl inscenovanou. Ostravané ji ale můžou zhlédnout v Národním divadle moravskoslezském, kde měla letos v únoru premiéru. Symfonie si na rozdíl od opery získala své místo na slunci už za jeho života.

***

Rachmaninovova kráska v rukou A. Ghindina
12. a 13. 11. 2015 od 19 hodin
Dům kultury města Ostravy
Program:
Janáček: Balada blanická
Rachmaninov: Klavírní koncert č. 2
Prokofjev: Symfonie č. 3
Účinkují:
Alexander Ghindin – klavír
Stanislav Vavřínek – dirigent

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.