Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Koncert pro hrdiny v ostravském Gongu nabídl písně Michala Horáčka, Hradišťanu i Mišíka

Koncert pro hrdiny v ostravském Gongu nabídl písně Michala Horáčka, Hradišťanu i Mišíka

9.11.2015 07:44 Hudba

Završením celoročního projektu Hrdina.cz byl nedělní benefiční koncert v ostravském Gongu. V programu, který živě vysílal Český rozhlas, účinkovali Jiří Pavlica a Hradišťan, Ondřej Ruml, Lenka Nová, František Segrado a na závěr legenda českého rocku Vladimír Mišík a Etc. Dvouhodinový koncert svižně moderovali Lucie Výborná a Michal Horáček. Výtěžek ze vstupného bude věnován nadačnímu fondu Regi Base, který se stará o rehabilitaci novodobých válečných veteránů.

Zvětšit obrázek

Ocenění hrdinové během koncertu v ostravském Gongu.
Foto: Jakub Šolín, Český rozhlas

Koncert pro hrdiny měl sice ve svém názvu hudební téma, hudba však zdaleka nebyla jedinou doménou příjemného programu. Vyvrcholením projektu byl výběr dvaceti hrdinů, kteří prokázali v mezních situacích nevšední odvahu nebo svou prací pomáhají lidem, kteří podobné štěstí neměli. A tak se na pódiu objevila například asistentka pedagoga, která pomáhá nevidomému chlapci, nebo osmiletý sympaťák Tobiáš Veber, který zachránil svého kamaráda před utonutím. Večer byl velmi příjemně moderován zkušenou Lucií Výbornou z Radiožurnálu, sekundoval jí trochu přehnaně filozofující textař a producent Michal Horáček.

3

Michal Horáček byl jedním z moderátorů. (Foto: Jakub Šolín, Český rozhlas)

První hudební blok patřil Jurovi Pavlicovi a Hradišťanu. Jejich vystoupení bylo tradičně plné vroucné, svrchované muzikality, silných poetických textů (vrcholem byla Skácelova zhudebněná báseň Krátký popis léta) a naděje, která se z usměvavých muzikantů přelévala do hlediště. Pavlica je nejen výborný zpěvák a houslista, ale dokáže o svých písních také zasvěceně promlouvat. Hradišťan je zkrátka partou výborných muzikantů, na své si diváci přišli v nápadité improvizaci perkusionisty Josefa Fojty, kolébavě hladil také zpěv Alice Holubové či pestrobarevný klarinet Davida Burdy.

8

Kapelník Hradišťanu Jiří Pavlica. (Foto: Jakub Šolín, Český rozhlas)

Michal Horáček dále uvedl svůj hudební projekt Na cestě, který mapuje jeho textařskou tvorbu. Do Horáčkova týmu patří velmi dobrá kapela a neméně zajímaví zpěváci Lenka Nová, Ondřej Ruml a František Segrado. Jako první se objevil na pódiu Ondřej Ruml, který zazpíval píseň Posvítím ti do tmy, básni. František Segrado je objev poslední doby, tento mix Toma Waitse či Jana Spáleného prostě nemůže zapadnout, jeho originální hlasový projev je nezaměnitelný. Lenka Nová má osobité fluidum, které po léta uplatňuje také v kapele Laura a její tygři. Potemnělým hlasem Nová sugestivně kontrastovala s projasněným zpěvem Holubové.

2

František Segrado v Gongu. (Foto: Jakub Šolín, Č. rozhlas)

Horáčkovy texty jsou pro mne osobně trochu problém. Na jednu stranu je chvályhodné, že zkušený a vzdělaný Horáček ve své tvorbě obsáhne literární témata (např. báječně odlehčená Rumlova píseň o setkání spisovatelů Kurta Vonneguta a Josepha Hellera v Central parku), nevyhýbá se filmu (Táta měl rád Lídu Baarovou v podání Lenky Nové). Na druhou stranu se ani tak erudovaný autor nevyhne poetickým klišé a rýmům do počtu (např. moře hoří / Neptunovi statní oři). Horáček dokáže využít známá témata historie (píseň Sebastian inspirovaná postavou světce Šebastiána), míra schopnosti říci skutečně něco originálního a poetického však je velmi odlišná. Trochu mne překvapilo, kolik prostoru Horáčkovy songy v programu dostaly, protože ve srovnání s Hradišťanem měly rozhodně větší prostor.

1

Lenka Nová v Gongu. (Foto: Jakub Šolín, Český rozhlas)

Velmi pozitivně mne překvapila Horáčkova kapela, která je složena z vynikajících, perfektně sehraných muzikantů, kteří během setu několikrát demonstrovali instrumentální preciznost a poučenost v jazzové improvizaci. Hudba Horáčkových písní nese ryzí punc kvality.

Závěr dvouhodinového programu koncertu pro hrdiny patřil také hrdinovi. A to jednomu z největších, kterého česká hudba má. Kdo ví, jaké zdravotní potíže má legenda českého rocku Vladimír Mišík a co vše musí absolvovat, aby mohl vystoupit na pódiu, jistě chápe, že se v Gongu neocitnul náhodou. Mišík se představil v skvělé hlasové formě a zazpíval nadšenému publiku perly, jako jsou Variace na renesanční téma a Slunečný hrob.

5

Vladimír Mišík během nedělního koncertu. (Foto: J. Solín, Č. rozhlas)

Nutno dodat, že mu ze všech zpěváků večera bylo nejlépe rozumět (možná tím, že měl svého zvukaře?), precizně artikuloval a nezanikal ve forte kapely jako zpěváci před ním. Celý večer Mišík s Etc báječně zakončil. Koncert pro hrdiny byl sympatickou akcí a v globále rozhodně jednoznačně převýšily jeho pozitiva. Škoda, že Gong nebyl vrchovatě zaplněn jako při nedávném koncertu Brzobohatého a Brouska. Vypadá to pak, že Ostravu více baví filmoví hrdinové než ti živí mezi námi.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.