Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravané uslyší skladbu Loutna česká, zrekonstruovanou podle senzačního nálezu chybějící části

Ostravané uslyší skladbu Loutna česká, zrekonstruovanou podle senzačního nálezu chybějící části

16.11.2015 00:00 Hudba

Zimní část osmého ročníku koncertního cyklu Čtvero ročních období nabídne během dvou týdnů celkem čtyři koncerty, které svým programem navodí atmosféru blížících se Vánoc. A posluchači se mají opravdu na co těšit.

Zvětšit obrázek

Soubor Ensemble Inégal na archivním snímku.
Foto: Svatováclavský hudební festival

Úvodní dva koncerty budou patřit baroknímu souboru Ensemble Inégal pod vedením Adama Viktory, jedinečnému tělesu, jehož interpretační záběr se rozprostírá od renesance až po současnost. Objevuje a uvádí zapomenutá díla barokních mistrů, specializuje se zejména na interpretaci děl J. D. Zelenky.

„Do Ostravy a Kopřivnice soubor přijíždí s uvedením nejznámější tuzemské barokní skladby Loutna česká Adama Václava Michny z Otradovic, která se po dlouhou dobu hrála jen v neúplné podobě – jako jednotlivé písně nebo s vymyšlenými předehrami. Nedávný unikátní objev houslového partu se stal senzací v hudebním světě a vedl k zrekonstruování tohoto díla. Posluchači se tedy mohou těšit na jedinečný zážitek,“ uvádí zástupce pořadatelů Igor Františák.

Ensemble Inégal se představí ve středu 9. prosince v 18 hodin v kostele sv. Bartoloměje v Kopřivnici a o den později 10. prosince v 18 hodin v kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu.

Další týden přinese svým posluchačům neméně zajímavý program. Uvede díla jak světově proslulých barokních mistrů – Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Josepha Haydna, tak i českých – Jana Křtitele Kuchaře, Františka Xavera Brixiho a Jakuba Jana Ryby. Skladby zazpívá jedna z našich nejlepších sopranistek Eva Dřízgová-Jirušová, na housle bude hrát Alena Čechová a na varhany je doprovodí Petr Čech.

Společně zahrají v sobotu 19. prosince v 18 hodin v kostele sv. Václava v Ostravě a v neděli 20. prosince v 18 hodin v kostele sv. Jakuba ve Frýdku-Místku.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.