Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Hana Puchová vystavuje na Sokolské dobytek i portrét Ilony Rozehnalové s manželem

Hana Puchová vystavuje na Sokolské dobytek i portrét Ilony Rozehnalové s manželem

27.11.2015 15:22 Obraz & Slovo

Malířka Hana Puchová představuje ve Výstavní síni Sokolská 26 celý nový komplet obrazů, který zatím nebyl v Ostravě vystaven. Figurativní malby, zátiší, momentky ze školského prostředí, jež tak dobře zdá díky svému povolání, překvapivě však i malby zvířat, respektive dobytka.

Zvětšit obrázek

Ostravská výtvarnice Hana Puchová.
Foto: Ivan Mottýl

O Haně Puchové tentokrát jen pocitově. Její životopis Ostrava dobře zná, kulturní deník Ostravam.cz s malířkou také před dvěma lety přinesl obsáhlý rozhovor. Na čtvrteční vernisáži jsem se prostě poddal náhodným pochodům v mysli, která tak nějak automaticky reagovala na vystavené ilustrace. Nikoliv na obrazy či kresby, nýbrž na ilustrace. Malířka totiž ilustraci nejen vystudovala, svět vezdejší ale s tvrdohlavostí sobě vlastní i permanentně ilustruje.

FIGURY:

I.

Olivie Hudečková v Beskydech. Tajné vchody do podzemních labyrintů s poklady zbojníka Juráše. Démant ve formě mobilu v ruce dítěte. Sváry doby, zmatek v dospívající duši. Nejistý pohled, nedůvěra, bázeň. Pohádka o ztracené dívce, kterou zachrání signál z vysílače na Lysé hoře.

olivie-hudeckova

Olivie Hudečková na obrazu Hany Puchové.

II.

Ilona Rozehnalová s manželem. Papoušci, trepky, teplo rodinného krbu. Spolčení až za hrob, souznění srdcí, spojité nádoby, společné atributy při komunikaci s vnějším světem. Pohádka o rajském ostrově v Ostravě.

rozehnalovi

Manžele Rozehnalovi, jak je vidí Hana Puchová.

ZVÍŘATA:

Kráva. Ale i mamut z Landeku, pravěký tur z jeskynních maleb a ostravský Minotaurus. Báje, bajky, babiččiny vyprávěnky. Truchlivý výraz, smutek, skoro jako zakletý mládenec, jehož bůh Radegast proměnil v dobytče. U Křižánka podávají skvělý hovězí guláš, na Sokolské na něho ale přechází chuť. Pohádka o zarmoucené kravičce.

dobytek

Hana Puchová teď maluje i dobytek.

ZÁTIŠÍ S KVĚTINAMI:

A se solničkou, kudlou a kouzelným krémem. Stolečku prostři se a vyprávěj! Bylo nebylo, pak zvadla kytka. Pokaždé zvadne a každý nůž se jednou ztupí a solnička vysolí. Metafyzika jako prase. Jeden by brečel, takový je ale svět. Pohádka o kmotřičce Smrti.

zatisi

Hana Puchová: Zátiší s květinami

PŘÍVOZSKÁ ŠKOLA:

Církevní základní škola a mateřská škola Přemysla Pittra v Přívoze. Bezelstnost namíchaná s přirozenou potřebou vlastního výkladu světa. Stokrát opakovaná lež není dávno lží. „More, v Ostravě žije milion Romáků.“ Pilka je dobrá ve dne v dílně a v noci i leckde jinde. Hlavně se smát a tančit. Hana Puchová svým Romům rozumí, její dílo je stejně nespoutané. Kočovnice štětce. Pohádka o malířce, která napravuje svět.

skola

Žácí přívozské školy štětcem Hany Puchové.

*

HANA PUCHOVÁ

Hana Puchová během vernisáže na Sokolské.Hana Puchová se narodila v roce 1966 a vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru ilustrace a grafiky prof. Jiřího Šalamouna. Nyní učí výtvarnou výchovu na Církevní základní škole Přemysla Pittra v Ostravě-Přívoze. V poslední době vystavovala například v galerii U Dobrého pastýře v Brně, v Galerii Novotný v Praze nebo v Galerii výtvarného umění v Chebu, v Ostravě pak v Divadle Antonína Dvořáka. Její aktuální výstava ve Výstavní síni Sokolská 26 se jmenuje: Mluv potichu, ať tě slyším. Potrvá do 15. ledna.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.