Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravou se přehnal uragán z Paříže: Rozpustilá i romantická ZAZ nabídla dokonalou show

Ostravou se přehnal uragán z Paříže: Rozpustilá i romantická ZAZ nabídla dokonalou show

2.12.2015 08:27 Hudba

V současnosti nejúspěšnější francouzská zpěvačka, fenomenální Isabelle Geffroy alias ZAZ, se už potřetí představila v Ostravě. Po dvou zastávkách na Colours tentokrát v úterý odehrála v největší ostravské sportovní hale plnohodnotný, déle než dvě hodiny trvající koncert. Výpravná show plná stylových přemetů, ohromujících projekcí a živelné energie této pětatřicetileté umělkyně nenechala nikoho na pochybách, že ZAZ je jednoduše řečeno přírodní úkaz a skutečný fenomén. Zpěvačka do Ostravy přijela z Prahy, kde odezpívala hned dva koncerty, a nyní míří do Bratislavy.

Zvětšit obrázek

Zpěvačka ZAZ během úterního koncertu v Ostrava Aréně.
Foto: Aleš Honus

Ale popořádku. Koncert ZAZ v Ostravě provázela přísná opatření, která zavedla sportovní hala minulý týden v reakci na zhoršenou bezpečnostní situaci v celé Evropě. Kvůli osobním prohlídkám se tvořily u vchodů dlouhé fronty, naštěstí krátce po osmé hodině, kdy přišla na pódium předskokanka Elis, se podařilo všechny odbavit.

IMG_3579

Sourozenci Dalibor a Eliška Mrázovi zahráli před ZAZ. (Foto: Aleš Honus)

Velmi talentovaná ostravská zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová alias Elis již jednou před ZAZ vystupovala, a to na jejím loňském koncertu v Praze. V Ostravě překvapila tím, že nezahrála s kapelou, ale na pódium přišla pouze se svým bratrem, perkusionistou Daliborem. Dvojice odehrála velmi krátké, asi pětadvacetiminutové vystoupení uprostřed lehce rozevřené opony, za kterou již byla nachystaná scéna pro hlavní hvězdu. Elis se tradičně doprovázela na ukulele a její rozpustilé vystoupení představovalo příjemný předkrm a bylo dlouhé tak akorát – delší dobu by takto nástrojově okleštěná sestava asi začala na tak velkém podiu zákonitě nudit.

IMG_3755

Zpěvačka ZAZ potřetí zpívala v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Hlavní hvězda ZAZ přišla na pódium krátce po deváté hodině večerní, a to překvapivě v decentním tmavém obleku. Své vystoupení začala písní Paris sera tojous Paris, která otevírá i její aktuální album Paris. Následoval šedesát let starý hit Sous la ciel de Paris, který si ZAZ vypůjčila z repertoáru Edith Piaf. Ovšem už třetí píseň, Les Passants z debutového alba ZAZ z roku 2010 naznačila, že večer bude ve znamení skoků nejenom časových, ale i žánrových.

IMG_3729

ZAZ po celou dobu rozdávala široké úsměvy. (Foto: Aleš Honus)

Hlasově nezaměnitelná ZAZ se tentokrát v Ostravě ukázala jako opravdový hudební chameleon. Jazzové a bigbandové evergreeny a šansony z alba Paris, které přináší coververze známých i neznámých písní o francouzské metropoli, střídala se staršími písničkami z předešlých alb, ovšem řada z nich dostala úplně jiná aranžmá a některé její starší písně se za pomocí samplů proměnily z křehkých balad v až psychedelickou elektronickou smršť. Píseň Déterre z alba Recto Versa ZAZ nově oblékla do tanečního rytmu a její záběr vygradovala k transovnímu finále s ostře nabroušenými kytarami.

Tato žánrová poloha je pro ZAZ novinkou, navíc kdo zná album Paris, natočené v retro stylu, pro toho bude koketování zpěvačky s taneční scénou to poslední, co by od ní čekal . Má-li to být signál, jakým směrem se bude ubírat její další tvorba, mají se fanoušci na co těšit.

IMG_3763

Součástí koncertu byly působivé projekce. (Foto: Aleš Honus)

Velmi důležitou součástí koncertu byly projekce, které dodaly celému vystoupení až filmový rozměr včetně titulků před koncertem i po něm. Promítalo se jak na zadní stěnu za pódiem, tak na průhlednou oponu, která se u některých písní zatahovala před jevištěm. Projekce byly vždy velmi působivé, ať šlo o záběry pařížských ulic, předtočené sekvence, na kterých „roztrojená“ ZAZ tančí ve třech pokojích, nebo třeba jen pomalu se pohybující Měsíc a hvězdná obloha.

Po celý koncert ZAZ působila jako opravdový uragán, rozdávala úsměvy na všechny strany, hecovala publikum a když se jí zdálo, že dav nedostatečně reaguje, nerozpakovala se zamračit či vypláznout na fanoušky jazyk. Od začátku do konce z ní sršela energie a nakažlivě pozitivní nálada. Mohla se opřít o spolehlivou kapelu výborných muzikantů, jejichž sóla rozhodně nebyla jen vycpávkou pro to, aby si mohla oddechnout nebo se odběhnout do zákulisí převléknout.

IMG_3706

Člen doprovodné kapely ZAZ. (Foto: Aleš Honus)

Hlavní část koncertu ZAZ ukončila svými dvěma největšími hity, které pro ni napsal producent Kerredine Soltani. Jak On ira, tak notoricky známá Je veux ostravskou halu doslova strhly. Následovalo ještě několik přídavků a „charitativní vstup“, během kterého ZAZ v rámci svého projektu Zazimut podpořila neziskové organizace Celé Česko čte dětem a Tyfloservis. Zařazení tohoto vstupu s dlouhým proslovem až na konec vystoupení nebylo moc šťastným krokem, protože koncert kvůli tomu těsně před svým závěrem ztratil tah: Nicméně dokonalý zážitek to pokazit nemohlo, což ocenilo publikum nadšeným aplausem. Vestoje tleskaly i tribuny.

IMG_3712

Zpěvačka ZAZ v Ostravě. (Foto: Aleš Honus)

Koncert ZAZ v Ostrava Aréně byl obrovským zážitkem, a pokud na něj nešel někdo s tím, že zpěvačku už přece dvakrát viděl na Colours of Ostrava a myslel si, že ho už nemá čím překvapit, ten udělal obrovskou chybu. ZAZ na svém aktuálním turné nastavila velmi vysokou laťku nejen sobě, ale i celé světové popmusic.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.