Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Do Cooltouru míří proslulé divadlo Vosto5 s představením Slzy ošlehaných mužů

Do Cooltouru míří proslulé divadlo Vosto5 s představením Slzy ošlehaných mužů

10.12.2015 00:00 Divadlo

Předvánoční dobu zpestří v ostravském kulturním centru Cooltour divadelní představení Slzy ošlehaných mužů v podání pražského divadla Vosto5. Fanouškovskou základnu si tento soubor u nás získal již v létě 2014, kdy dorazil na divadelní scénu hudebního festivalu Colours of Ostrava. Po vstupenkách se tehdy jen zaprášilo. Nyní soubor přiveze 17. prosince do Cooltouru osudový příběh průkopníků lyžování.

Zvětšit obrázek

Snímek z inscenace Slzy ošlehaných mužů.
Foto: Vosto5

Inscenace Slzy ošlehaných mužů je originálním autorským zpracováním tragického příběhu dvou vlastenců a průkopníků lyžování. Slzy ošlehaných mužů mají své stálé místo v repertoáru divadla už od roku 2013. Inscenace na 30. ročníku festivalu Skupova Plzeň získala zvláštní cenu poroty za propagaci krkonošského skialpinismu.

Autorské inscenace divadla Vosto5 mají společný neotřelý humor, nadsázku a originální poetiku, obvykle nechybí výjimečný skutek, který leží na pomezí mezi hrdinstvím a lehkovážností. V inscenaci Slzy ošlehaných mužů vše zmíněné okořenily ještě prvky oblíbených Krkonošských pohádek a všudypřítomná ochotnická atmosféra.

Velice efektní scénografii stejně jako loutky navrhl Jan Brejcha. „Několikastupňový domeček z desítek starých lyží, z nich některé důvěrně poznáte, ve vás probudí zážitky a vzpomínky na dětství, rázem vás zamrazí palce u nohou. Kulisy připomenou loutkové divadlo, po jevišti se budou prohánět Petr Prokop, Ondřej Bauer nebo Kristýna Liška Boková, a když zaštěbetá krkonošská sojka, zaplesá srdce nejednoho z vás,“ láká diváky na představení Romana Adámková z Cooltouru.

Představení souboru Vosto5 Slzy ošlehaných mužů bude k vidění v Cooltouru ve čtvrtek 17. prosince 2015.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.