Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo PLATO chystá výstavu Broučci, na které budou k vidění objekty Vladimíra Skrepla

PLATO chystá výstavu Broučci, na které budou k vidění objekty Vladimíra Skrepla

13.1.2016 00:00 Obraz & Slovo

Výstava Vladimíra Skrepla nazvaná Broučci bude zahájena v úterý 19. ledna v 18 hodin ve dvoraně vítkovického Gongu. I tato expozice, kterou organizuje Galerie města Ostravy PLATO, bude volně přístupná a představí jednu z vysoce ceněných osobností současného českého umění.

Zvětšit obrázek

Jeden z objektů Vladimíra Skrepla, který bude k vidění na výstavě.
Foto: Tomáš Souček

„Vladimír Skrepl je výraznou osobností české výtvarné scény a v uplynulých letech získal několik ocenění, například Cenu od Jiřího Kovandy a Cenu Michala Ranného. Bývá vnímán především jako výrazný malíř a už dvacet let vede na pražské Akademii výtvarných umění ateliér Malířství II. V Plato však poprvé souvisle představíme jeho figurální tvorbu. Sochy-objekty, které ojediněle vystavuje, jsou významnou a poněkud opomíjenou součástí jeho díla,“ řekl Marek Pokorný, kurátor výstavy.

„Sochy Vladimíra Skrepla si zaslouží být vnímány adekvátně svým kvalitám. Svá monstra, či fetiše, vytváří z kulturního odpadu, z plastu, textilu, skla, papíru nebo předmětů denní potřeby. Díky tomu lze v postavách a jejich torzech vidět předmět touhy i kritický komentář k její masové produkci v dnešní civilizaci,“ doplnil Pokorný, který je zároveň uměleckým manažerem galerie.

SKREPL-6545

Exponáty Vladimíra Skrepla. (Foto: Tomáš Souček)

„Výstava Broučci tak trochu pozmění prostor Multifunkční auly Gong: vložená dřevěná konstrukce vyrovnává mírný sklon podlahy a napravuje prostorovou „chybu“ dvorany, zároveň je základním soklem pro všechny vystavené sochy. U příležitosti zahájení výstavy vyjde také stejnojmenný katalog,“ sdělil mluvčí galerie Jan Nemček.

Broučci budou první výstavou Galerie města Ostravy PLATO v novém roce. Doposud platforma uspořádala 23 výstav a více než 130 doprovodných programů, vydala 10 publikací a představila tvorbu výtvarných umělců nejen z České republiky ale také ze zahraničí. Vloni navštívilo její výstavy a doprovodné programy na 23 000 návštěvníků.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.