Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Africká nálož na Colours 2016: Rocky Dawuni, nominovaný na Grammy, i Songhoy Blues z Mali

Africká nálož na Colours 2016: Rocky Dawuni, nominovaný na Grammy, i Songhoy Blues z Mali

14.1.2016 00:00 Hudba

Do programu letošního 15. ročníku festivalu Colours of Ostrava přibyly v tomto týdnu čtyři skvělé africké kapely. Rocky Dawuni, hvězdný zpěvák reggae z Ghany, kytarově rockoví Songhoy Blues z Mali, mistrovský hráč na upravenou jednadvacetistrunnou koru Joel Sebunjo & Sundiata z Ugandy a Mbongwana Star z Demokratické republiky Kongo se dvěma frontmany na vozíčku z formace Staff Benda Bilili.

Zvětšit obrázek

Ghanský zpěvák Rocky Dawuni.
Foto: Colours of Ostrava

Rocky Dawuni (Ghana) je hvězdný zpěvák afro reggae, který aktuálně sahá po ceny Grammy. „Jsme větvemi společného lidského stromu, máme jedny kořeny a měli bychom se soustředit na to, co nás spojuje, ne rozděluje,“ tvrdí mezinárodně proslulý reggae zpěvák a aktivista Rocky Dawuni na novém šestém albu Branches of the Same Tree. Podle CNN jedna z deseti globálních hvězd africké hudby, která za toto album získala nominaci na Grammy, hned jeho v úvodu zpívá: „Rozsviťte tmu v pozitivním duchu.“

 

Jméno kapely Songhoy Blues (Mali) je čerstvou senzací z Mali beroucí svět do zajetí výbušným kytarovým rockem. Debutové album Music In Exile, bodující snad ve všech významných výročních anketách roku 2015, jim produkoval americký kytarista Nick Zinner ze skupiny Yeah Yeah Yeahs a nenašlo se snad médium, které by ho nevychválilo, a festival, který by o vystoupení Shonghoy Blues nestál. Pocházejí z města Gao, severomalijské metropole, těžce zasažené válkou rozpoutanou islámskými teroristy v roce 2012. „Netušili jsme, že nám jednoho dne někdo zakáže hrát hudbu, protože to je jako zakázat vám scházet se s ženou, kterou milujete,“ vysvětlil kytarista Garba Traoré důvod, proč všichni tři utekli do hlavního města Bamako.

 

Joel Sebunjo & Sundiata (Uganda): Regulérní funky rockový nářez vzdálený světelné roky od vašich představ o africké hudbě. Jednadvacetistrunná kora představuje symbol západoafrické hudby. Značné úcty se těší ale po celé Africe. Joel Sebunjo griotské harfě propadl po setkání s největším žijícím hráčem Toumanim Diabatem z Mali. Netrvalo dlouho a mohl se rovnat mistrovským koristům. Teprve potom si vyrobil vlastní nástroj, namísto ozvučnice z vysušené tykve ale použil krychlovou krabici, čímž elektrifikovaná kora získala futuristický vzhled i zvuk.

https://www.youtube.com/watch?v=3kmwjU55Xn4

 

Mbongwana Star (Kongo/Francie): Pamatujete na báječnou skupinu vozíčkářů Staff Benda Bilili, co hrála na Colours v roce 2012? Její leadři Coco Ngambali a Theo Nzonza založili předloni v Kinshase s irským elektronickým a hip hopovým producentem Liamem Farrellem aka Doctorem L novou, tanečně ještě maničtější skupinu Mbongwana Star, a právě tu zažijete letos na Colours.

(Autor medailonků je specialistou na world-music a spolupracovníkem Colours of Ostrava)

Vše o Colours of Ostrava 2016 najdete zde

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.