Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Všechny významné instituce Ostravy se spojují ke vzpomínce 400. výročí úmrtí Shakespeara

Všechny významné instituce Ostravy se spojují ke vzpomínce 400. výročí úmrtí Shakespeara

18.1.2016 00:11 Atd.

Dne 23. dubna 2016 vzpomene kulturní svět 400. výročí úmrtí největšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. K celosvětové oslavě významného výročí se připojí také město Ostrava, a to celoročním kulturním projektem Shakespeare Ostrava 2016. Do projektu se postupně zapojují všechny významné kulturní instituce i pořadatelé zásadních kulturních akcí.

Zvětšit obrázek

William Shakespeare na portrétu neznámého umělce.

Spolupráce ostravských kulturních institucí začíná být již v celé republice unikátem, a proto když se Národní divadlo moravskoslezské spolu s festivalem Letní shakespearovské slavnosti a kulturním centrem Cooltour Ostrava stalo iniciátorem a inspirátorem projektu věnovaného Shakespearovi, nebylo žádným překvapením, že se postupně do projektu zapojily všechny významné ostravské kulturní a vzdělávací instituce.

„Je to projekt vznikající zespodu – z potřeby oslovených a zapojených institucí přes toto téma konkrétními počiny dále artikulovat Ostravu jako živý sebevědomý kulturní prostor, kde se jeho aktivity vzájemně podporují, doplňují, inspirují a vedou tvůrčí aktivní dialog,“ uvádí ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

„V současné době, kdy je společnost neustále rozdělována a mediálně drcena obrovským množstvím často nerelevantních informací, je princip spolupráce a pozitivních impulsů pro Ostravu více než žádoucí. Projekt také ukazuje na výjimečnost ostravské kulturní scény. Nebývá zvykem, aby napříč kulturní scénou dokázaly organizace spolupracovat, být kreativní a společně tvořit,“ pokračují spoluorganizátoři festivalu Letní shakespearovské slavnosti Ostrava Petr Sýkora a Andrej Harmečko.

Do akce se postupně zapojila nejen všechna ostravská profesionální divadla, tedy NDM, Divadlo Petra Bezruče, Divadlo loutek Ostrava, Komorní scéna Aréna a Stará aréna, ale dále například Janáčkova filharmonie Ostrava, festival Janáčkův máj, Svatováclavský hudební festival, 3. bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava), Ostravské muzeum, Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, Knihovna města Ostravy, Filozofická fakulta Ostravské univerzity a řada dalších institucí. Zrodil se tak projekt, který mohl vzniknout pouze v Ostravě – projekt ShakespEare Ostrava 2016.

Zapojené kulturní instituce, školy a univerzity se připojí k projektu vlastní dramaturgií a také doprovodnými, vzdělávacími a komunitními projekty, které budou probíhat po celý rok oslav výročí.

„Projekt Shakespeare Ostrava 2016 je zároveň otevřenou platformou pro další nápady, ba i pro instituce dosud nezapojené, a věřím, že se bude projekt během celého roku rozvíjet a přinese řadu dalších podnětů a zapojí aktivně obyvatele Ostravy a okolí a že možnosti vzájemné kulturní spolupráce budou pokračovat i do budoucích let,“ dodává Jiří Nekvasil.

Projekt Shakespeare Ostrava 2016 bude slavnostně zahájen už 25. ledna 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka přednáškou profesora Martina Hilského. Přednáška pod názvem Fenomén Shakespeare bude věnována životu a dílu Williama Shakespeara.

O jednotlivých akcích zapojených do projektu Shakespeare Ostrava 2016 bude deník Ostravan.cz postupně informovat.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.