Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Odešel herec a výtvarník Emanuel Křenek (1932 Ostrava – 2016 Opava)

Odešel herec a výtvarník Emanuel Křenek (1932 Ostrava – 2016 Opava)

21.1.2016 00:00 Atd.

Čestný člen činohry Slezského divadla Opava, legendární herec, ale také talentovaný ilustrátor, fotograf a ostravský rodák Emanuel Křenek zemřel ve čtvrtek 21. ledna 2016. O jeho úmrtí informovalo vedení opavského divadla.

Zvětšit obrázek

Legenda opavského divadla, herec a také výtvarník Emanuel Křenek.
Foto: Slezské divadlo Opava

Emanuel Křenek se narodil v Ostravě 16. května roku 1932. Po dosažení středoškolského vzdělání nastoupil jako elév do Divadla těšínského Slezska v roce 1949. Od roku 1950 studoval na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze, kterou úspěšně ukončil o šest let později a v roce 1954 získal své první herecké angažmá jako stálý člen činohry Městského divadla v Kladně.

„Do angažmá v opavském divadle nastoupil v roce 1957 a zůstal mu věrný po celý život. Vedle činohry hostoval také v operním a operetním souboru,“ informovalo divadlo ve smutečním oznámení.

Během své herecké dráhy v Opavě ztvárnil řadu postav rozličných charakterů. Vystoupil v rolích Peera Gynta, Chlestakova, Glostera, Romea, Parise či Benvolia a dalších. Diváci jej mohli vidět i v postavách historických osobností – Napoleona, Lenina, Rousseaua a dokonce ztvárnil postavu básníka Petra Bezruče.

„I v posledních letech platil v našem divadla za stálého hosta. Stále máme na repertoáru Molièrovu komedii Zdravý nemocný, kde ztvárnil roli mazaného notáře Kujóna. V září 2015 bylo panu Křenkovi uděleno čestné členství souboru činohry Slezského divadla,“ uvedla pracovnice divadla Jana Reichelová.

Emanuel Křenek byl také talentovaným ilustrátorem a fotografem, kromě toho napsal také řadu textů o výtvarném umění a také se podílel na knihách Setkávání s Janem Bauchem a Jiří Kolář ve fotografii. Jako fotograf je zastoupen svou tvorbou takřka ve stovce publikací.

Více než deset let působil jako externí pedagog Slezské univerzity na katedře českého jazyka, kde přednášel na téma Divadelní formy v kultuře. V roce 1998 mu byla udělena Cena Petra Bezruče.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.