Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival v ulicích 2016, první novinky: Díky změně termínu bude Ostravou znít hudba ještě déle

Festival v ulicích 2016, první novinky: Díky změně termínu bude Ostravou znít hudba ještě déle

25.1.2016 00:01 Atd.

Přestože do Festivalu v ulicích, který je mladším bratříčkem Colours of Ostrava, zbývá ještě několik měsíců, už nyní je jasné, že se jeho návštěvníci můžou letos těšit na zásadní změnu. Dvoudenní akce se uskuteční v pátek a v sobotu od 8. do 9 července 2016, tedy týden před Colours a několik dní před další hudební akcí Czech Music Crossroads. Ostrava tak bude žít hudbou nikoliv šest, ale s dvoudenní přestávkou celých osm dní.

Zvětšit obrázek

Snímek z minulého ročníku Festivalu v ulicích.
Foto: Archiv pořadatelů

Festival v ulicích se bude konat opět na Černé louce, Masarykově náměstí a Jiráskově náměstí. Dále se nově rozšíří na třídu 28. října, která loni procházela rekonstrukcí, a s velkou pravděpodobností i na nábřeží řeky Ostravice.

„Hlavním důvodem změny termínu je fakt, že nám Festival v ulicích vyrostl. Už to není jen doprovodný program k Colours, ale v posledních letech se z něj postupně stal samostatný festival se soběstačnou programovou náplní, který žije svým životem. Ke změně jsme přistoupili, aby lidé, pro které je festival hlavně určen, tedy Ostravané a obyvatelé okolních měst a obcí, měli více času si festival užít. Věříme, že zejména odpolední program tak bude daleko dostupnější pro rodiny s dětmi,“ řekla ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Lidé budou kromě toho moci na festivalu zůstat déle do noci. „Máme zkušenost, že poslední koncerty v nočních hodinách už nebyly tak dobře navštěvované. A určitě za tím nebyla kvalita kapel, ale jen to, že lidé museli ráno do práce,“ doplnila Hradilová.

Dalším důvodem posunutí termínu je rozšíření programu mezinárodní hudební konference a showcaseová přehlídka Czech Music Crossroads, která se loni konala v průběhu Festivalu v ulicích, a tak museli organizátoři tříštit síly a navíc nebylo v silách návštěvníků užít si všechno, co by chtěli. Novinkou letošních Crossroads, které se budou opět konat v Provozu Hlubina v úterý a ve středu těsně před Colours, bude rozšíření o zástupce dalších zemí.

Přestože se Festival v ulicích posune o několik dní dopředu, neznamená to, že by na něm už nehrály zahraniční kapely, které v minulosti vystupovaly na obou festivalech. „V tomto směru je změna termínu nevýhodná, protože interval mezi festivaly bude už tak velký, že žádná zahraniční kapela nebude moci v Ostravě zůstat tak dlouho, aby zahrála na obou festivalech. Nicméně je to pro nás velká výzva, protože nechceme naše návštěvníky o zahraniční kapely ochudit. Pravděpodobně jich nebude takový počet, ale budou velmi kvalitní a budou stát za to. Rozhodně nebudeme snižovat nastavenou laťku,“ dodala Hradilová.

Další novinkou Festivalu v ulicích bude nová scéna Jump Into Colours. „Na samostatném pódiu postupně vystoupí šest vítězů šesti regionálních i celostátních hudebních soutěží. Z těchto vítězů naše porota vybere jednu kapelu, která si bude moci zahrát na Colours of Ostrava,“ doplnila Hradilová.

Festival v ulicích 2016 ještě více oproti minulosti rozšíří svůj záběr o nehudební aktivity. „Nechceme se profilovat pouze jako hudební festival, nikdy jsme se tak neprofilovali, i když základem programu je hudba. Letos bychom proto chtěli ještě více zapracovat na denním programu pro celé rodiny a rozšířit ho zejména o aktivity pro rodiče a děti. Chceme také ještě více pracovat s různými iniciativami a komunitami, kterým chceme dát prostor k prezentaci,“ dodala ředitelka Festivalu v ulicích.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.