Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Organizátor klubové noci Pendl Filip Košťálek: Hodně jsme přemýšleli, jak festival ještě zlepšit

Organizátor klubové noci Pendl Filip Košťálek: Hodně jsme přemýšleli, jak festival ještě zlepšit

25.1.2016 20:57 Hudba

Filip Košťálek, dramaturg a zároveň strůjce myšlenky ostravského klubového maratónu Pendl, přestavuje v rozhovoru pro deník Ostravan.cz jeho druhý ročník. Ten vypukne v sobotu 6. února 2016 v centru Ostravy v šesti klubech, do kterých zavítají na tři desítky kapel.

Zvětšit obrázek

Dramaturg a strůjce několika akcí Filip Košťálek.
Foto: Petr Kiška

Ostravská klubová noc Pendl se letos uskuteční už podruhé. Pracuješ na novém ročníku s o to větší chutí?

Vždycky to děláme se stejnou chutí, první ročník byl hodně o objevování toho, jak by tato akce mohla fungovat. Tentokrát přemýšlíme o tom, jak festival ještě více zlepšit. Jsou to hodiny brainstormingu a zvažování, kam se ještě posunout.

Jak vlastně před rokem vznikl nápad uspořádat tento klubový maratón?

Sleduji, co se děje ve světě i u nás, a nezastírám, že se pro mne inspirací stala Žižkovská noc, která se každoročně koná v Praze. Řekl jsem si, proč něco podobného neudělat v Ostravě. Akci, která sblíží konkurenční kluby a zároveň umožní lidem užít si společný festival v několika klubech za jedno vstupné.

Ostrava je pověstná tím, jak mezi sebou spolupracují divadla. Je na tom podobně i klubová scéna?

Kromě Pendlu funguje mezi kluby i dílčí celoroční spolupráce. Je velmi milé, jak dobře jsou kluby schopny spolupracovat. Zvláště když je Ostrava maličká a každý zákazník je drahý. Třeba Cooltour pravidelně spolupracuje s Dockem, například ve vzájemném půjčování si techniky.

Počet klubů, které se letos zapojí do festivalu Pendl, zůstává stejný loni?

Máme zapojený stejný počet klubů jako loni, jenom místo La Cachimby na Slezské přibyl bližší klub Marley. Zároveň ale přidáváme ještě jeden klub, kde se bude konat diskusní scéna, a tím bude Atlantik.

Proč jste se rozhodli zařadit do hudebního festivalu i diskusní scénu?

Když jsme přemýšleli, kam akci posunout, tak jsme sice věděli, že Pendl je hlavně o zábavě, na druhou stranu to může být i dobrý prostor, kde se lze i něco dozvědět. Zároveň jsme jej chtěli i nějak ozvláštnit. Proto jsme vymysleli diskusní scénu, na kterou zveme pořadatele festivalů, hudební manažery, vůbec lidi, kteří se v tomto prostředí pohybují už delší dobu a mají co říct k tématu. Věřím, že to s nimi nebude nuda. Koncerty v klubech začínají v 18 hodin, diskusní scéna v Atlantiku už o dvě hodiny dříve.

Zapojí se do debaty i někdo z kapel?

Počítáme třeba s účastí Honzy Kunzeho z opavského Kofe-inu a naše pozvání přijal i Vegy z kapely Wild Tides.

Jaký je klíč výběru interpretů pro festival?

Chceme nabídnout co nejpestřejší program, ze kterého si každý vybere to svoje. Svou roli jistě hrají i sympatie dramaturga, ale návrhy dávají všechny zúčastněné kluby. Chceme reflektovat trendy, ale také podpořit místní kapely.

Které místní formace letos na Pendl zavítají?

Bude to kapela Places, která hraje indie pop, potom třeba Šamanovo zboží nebo stálice Sothein, kteří v Ostravě ale vystupují pořád málo. Fanoušci se můžou těšit i na Retro Jokers, kteří se po roce a půl vracejí. Letošní program je úplně nový, nikdo z minulého ročníku se neopakuje. Bylo docela složité udělat takový line-up, aby se nekryly kapely podobného žánru a aby lidé měli dost času přejít mezi kluby.

Kdo kromě tebe má ještě festival na starost?

Spolupracuji především s Marcelem Palovčíkem z Barráku a Martinem Lindovským, který organizuje Cinema Royal. Dílčím způsobem se ale zapojují i všechny kluby, rozhodně nejsme nijak separátní organizace, která by určovala, co mají ostatní dělat. Spolupracujeme všichni.

Udělali jste nějaké dílčí změny v návaznosti jednotlivých koncertů?

Loni všechno šlapalo za sebou, lidi si ani nemohli vydechnout a kapely musely fofrovat. Takže jsme tentokrát natáhli pauzy a po koncertech bude zpravidla hodinu čas na ten další. Poslední koncerty by měly končit ve dvě hodiny v noci, jen Stará aréna skončí dříve. Pak jsou ale připraveny tři afterparty.

Jaký žánr osobně preferuješ a co bys jinak doporučil?

Mám rád hip hop. Moje srdcovka je Prago Union, Orikoule, to může být zajímavé. Nejsem ale žánrově vymezený, jestli stihnu Ventolin, tak budu rád. Mezi headlinery Pendlu ale patří Kapitán Demo, The Moonshine Howlers a UDG.

Bylo těžké je přesvědčit, aby přijeli do Ostravy?

Kupodivu ani ne, mají rádi Ostravu. Publikum je bezprostřední, živelné a v tom jsou zdejší koncerty jedinečné.

Jak to vypadá s rozpočtem Pendlu?

Není to zadarmo, všechno něco stojí. Kapely i samotná propagace. Máme dílčí partnery, kteří nám pomáhají s tiskem nebo s diskusní scénou a s další propagací, ale to je jen malá část rozpočtu. Spoléháme spíše na lidi, že si koupí lístky. Náš rozpočet dělá 250 tisíc na téměř tři desítky kapel. Loni jsme měli tisíc platících diváků, ale jsou to nervy do poslední chvíle, lidé si dávají na čas.

Jsou kapely, které jste chtěli, ale nedosáhli jste na ně?

N.O.H.A., Divokej Bill, Horkýže slíže… Ale třeba na ně dosáhneme příští rok.

*

Na festivalu Pendl vystoupí 6. února 2016 tyto kapely a interpreti: UDG, Prago Union, Záviš, Lavagance, Thom Artway, Kapitán Demo, Ventolin, Orikoule, Kay (Bounce, Bounce), Just For Being, Empy Hall Of Fame, Kofe-in, MadFalls, Wild Tides, Retro Jokers, Marow, Sothein, Munroe, The Moonshine Howlers, J, Places, Šamanovo zboží, Creaticity, Jindra Holubec Y Amigos, Professor Cass, Deeptronics, Phillip Bracken Music, The Black Tubes a February. Koncerty se budou konat v klubech Barrák, Marley, Cooltour, Dock, Plan B a Stará aréna.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.