Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Colours zahraje i světoznámá britská kytarovka The Vaccines

Na Colours zahraje i světoznámá britská kytarovka The Vaccines

2.2.2016 18:00 Hudba

Chytlavý indie rock přiveze na patnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava britská čtveřice The Vaccines. V úterý o tom informovali pořadatelé. Kapela byla nominovaná na Brit Awards a je držitelkou mnoha prestižních cen.

Zvětšit obrázek

Kapela The Vaccines přijede na Colours of Ostrava 2016.
Foto: Archiv The Vaccines

Čtveřice mladíků od roku 2010 neskrývala ambice nestát se další skupinou jednoho hitu, na kterou si za čas nikdo ani nevzpomene. Chtěli být velcí a dobří jako Artic Monkeys, U2 nebo Mumford&Sons a když do názvu debutového alba What Did You Expect from The Vaccines? vložili otázku „Co očekáváte od The Vaccines?“, nezbývalo než na ni odpovědět: Přímočaré energické skladby přiznaně těžící z rockové minulosti.

Jejich chytlavý retro indie rock okamžitě zafungoval a The Vaccines se stali novými miláčky Velké Británie. Charismatický zpěvák a kytarista Justin Hayward-Young, kytarista Freddie Cowan, basák Árni Árnason a bubeník Pete Robertson trhali prodejní rekordy a získali nominaci na Brit Awards a v mnoha dalších cenách a zvítězili v anketě NME Awards. Za způsob, jakým nabourali kánony kytarového indie rocku, je média začala brát za britský ekvivalent The Strokes.

Rozjeli se na světové turné a předskakovali The Rolling Stones, Muse nebo Red Hot Chili Peppers. Občasnou skepsi, jestli The Vaccines takové tempo vydrží, rozprášili v roce 2015 albem English Graffiti, na kterém už dali jasně najevo, že indie rock může být všeobjímajícím žánrem a pop pro ně není nadávkou. „Myslím, si, že se z nás konečně stala rocková kapela. Chvilku nám to trvalo, ale jedním z hlavních bodů našeho zájmu na tomto albu bylo vyčistit ho od mnoha dobrovolně přijatých pravidel indie hudby. Myslím si, že se nám to podařilo,“ řekl Árni Árnason.

(Autor medailonku je spolupracovníkem Colours of Ostrava)

Více o festivalu Colours of Ostrava 2016

Jiří Moravčík | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.