Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo NDM má čtyři nominace na Thálii pro Šnytovou, Derilovou, Waller a Nishioku. Naději má i Opava

NDM má čtyři nominace na Thálii pro Šnytovou, Derilovou, Waller a Nishioku. Naději má i Opava

3.2.2016 15:39 Divadlo

Čtyři užší nominace na Cenu Thálie získalo ve středu Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. V kategorii muzikálu a operety byla nominovaná Martina Šnytová, za operu má šanci stát se laureátkou ceny Iordanka Derilova za roli v inscenaci Ohnivý anděl. Baletní soubor NDM má hned dvě užší nominace pro hostující německou umělkyni Amelii Waller a pro Kokiho Nishioku - obě jsou za hlavní role v baletu Chaplin. Ostravská činohra se bohužel do užších nominací nedostala. Překvapením dále jsou jedna užší a dvě širší nominace pro Slezské divadlo v Opavě, které se loni potýkalo s krizí kvůli kontroverzním změnám na postu ředitele.

Zvětšit obrázek

Amelia Waller v hlavní roli baletní inscenace Chaplin.
Foto: Martin Popelář

O nominacích ve středu informovala Herecká asociace, která ceny organizuje. Celkem bude v sobotu 26. března v Národním divadle v Praze uděleno patnáct cen za mimořádné umělecké výkony.

Do užší nominace se v kategorii opereta a muzikál dostala Martina Šnytová za ztvárnění role Fanny Briceové v muzikálu Národního divadla moravskoslezského Funny Girl. „Martina Šnytová patří k nejvýraznějším tvářím ostravského operetně-muzikálového souboru. Se stejnou lehkostí ztvárňuje subretní role v klasických operetách i psychologicky náročnější postavy v moderních muzikálech. Jako Fanny Briceová vystřídá řadu hereckých poloh s dechberoucí suverenitou,“ odůvodnila nominaci porota. V širší nominaci, ovšem již bez šance stát se laureátkou ceny, je také Katarína Hasprová za hlavní roli Normy Desmond v muzikálu NDM Sunset Boulevard.

V kategorii opery bodovala Iordanka Derilova za ztvárnění Renaty v inscenaci NDM Ohnivý anděl.  „Iordanka Derilova vytváří Renatu, vlastně sexuálně posedlou protagonistku opery, herecky v podstatě v realistických konturách. Hlavním prostředkem výstavby postavy je jí pěvecký projev, výrazně odstíněný dynamicky i barevně, vyjadřující dramatické proměny. Pěvkyně při tom využívá svých zkušeností z wagnerovských rolí,“ píše se ve zdůvodnění nominace.  Ostravská opera získala i širší nominaci pro Janu Kurucovou za roli královny Alžběty v inscenaci Marie Stuartovna. Do širší nominace se pak ještě dostal Martin Bárta za roli Ruprechta v Ohnivém andělovi.

Úspěch zaznamenal i ostravský balet. Nominaci získala hostující německá tanečnice Amelia Waller za ztvárnění role Tuláka v inscenaci NDM Chaplin. „V inscenaci Chaplina, která byla upravena pro ostravský soubor, představila Amelia Waller fascinující studii Chaplinovy postavy Tuláka. Přesná interpretace typického výrazu těla (postoje, chůze, mimiky) nebo přirozená práce s kostýmem a rekvizitou jsou prostředkem k vyjádření nálad a postojů, které Chaplin projektoval do své nejslavnější role. Wallerové Tulák vzbuzuje smích, soucit i dojetí,“ píše se ve zdůvodnění.

Nominaci za výkon ve stejné inscenaci získal i tanečník Koki Nishioka. „Balet Chaplin je permanentním dialogem mezi umělcem a jeho nejslavnější rolí. Koki Nishioka je skvělým protipólem k pohybem výrazně charakterizované postavě Tuláka. V kontrastu k Tulákovi jde o roli zdánlivě méně vděčnou, výrazem civilnější. A právě díky Nishiokovi, jeho ukázněnému hereckému pojetí a skvěle zvládnutému pohybovému rejstříku, který přesahuje obvyklou zkušenost tanečníka baletu, vyznívá ostravská inscenace tak silně,“ píše se ve zdůvodnění. V širší nominaci za balet se objevuje také Sergio Méndez Romero za roli Prince v inscenaci Popelka.

V oboru činohry se žádné z ostravských divadel bohužel nedostalo do užších nominací. Do širší nominace, která je již bez šance cenu získat, se dostali pouze dva herci Komorní scény Aréna Ostrava – Marek Cisovský za roli Eichmanna v inscenaci Slyšení a Štěpán Kozub za roli knížete Vincentia v inscenaci Něco za něco.

KOMENTÁŘ: Jsou ostravští činoherci opravdu tak špatní, že si nezaslouží nominaci na Cenu Thálie?

Překvapením je i jedna užší a dvě širší nominace pro Slezské divadlo Opava. Šanci získat cenu má Gustav Beláček za roli barona Scarpia v inscenaci Pucciniho opery Tosca. „Gustáv Beláček buduje charakter postavy postupně, využívá proměn barvy hlasu a variuje gestickou i pohybovou stránku. Jeho Scarpia není bídák od prvního momentu, ale ve svrchovaném a jistém výkonu roste postupně ke svému ďábelskému vrcholu,“ napsala porota. Do širší nominace se za roli opavské Toscy dostala i Ewa Bigas a také Tereza Kavecká za roli Adiny v inscenaci Slezského divadla Nápoj lásky.

*

O laureátech výročních Cen Thálie rozhoduje kolegium, jmenované prezidiem asociace. Jeho členové vybírají z nominací čtyř odborných porot. Slavnostní ceremoniál udělování cen se uskuteční 26. března a zprostředkuje ho Česká televize. Moderátorem bude opět plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka, který se v této funkci objevuje již od roku 2006.

Kompletní přehled nominací

 

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.