Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Nový sbor Múzické školy Collegium Cantorum představí Ebenovu Truvérskou mši

Nový sbor Múzické školy Collegium Cantorum představí Ebenovu Truvérskou mši

11.2.2016 00:00 Hudba

Kostel Panny Marie Královny v ostravských Mariánských Horách rozezní 16. února Truvérská mše Petra Ebena. Skladba zazní v provedení Collegia Cantorum, pěveckého sboru posluchačů Lidové konzervatoře a Múzické školy ze třídy docentky Drahomíry Míčkové.

Zvětšit obrázek

Základ nově vznikajícího sboru při jednom z dřívějších vystoupení.
Foto: Lidová konzervatoř a Múzická škola Ostrava

Koncert bude první akcí k letošním oslavám 25. výročí vzniku Múzické školy Ostrava, unikání vzdělávací instituce, která poskytuje dětem, mladým lidem, ale i dospělým stejné podmínky k rozvoji osobnosti, jako je tomu u zdravé populace. Múzická škola trvá na společné výuce handicapovaných se zdravými posluchači, aby tak přirozeným způsobem podpořila myšlenku sociální a umělecké integrace.

„Náš soubor vznikl v Múzické škole,“ vysvětluje Drahomíra Míčková. „Je složen z mých posluchačů, a ti jsou všichni amatérští zpěváci. Každý v jiné míře dokázal ovládnout svůj hlas, jedno mají ale společné – nadšení pro hudbu a zpěv.“

Jak Drahomíra Míčková ráda připomíná, právě z amatérských zpěváků se postupně tvoří profesionální. A přestože její současní posluchači mají svoje vlastní profese a velmi náročně hledají čas pro společné zkoušky, jejich vystoupení jsou vždy skvěle přijímána.

Ebenova Truvérská mše je duchovní skladba, vycházející z křesťanské liturgie. Její součástí je známá píseň Chleba a víno neseme. „Mše není nijak dlouhá, proto jsme ji doplnili dalšími pěveckými skladbami tak, aby měl každý z posluchačů možnost sólově zazpívat,“ dodává Drahomíra Míčková. „Každý něco přednese na své úrovni.“

Během koncertu v kostele Panny Marie Královny se postupně představí všech 15 posluchačů docentky Míčkové z Múzické školy, zazní díla barokních autorů, ale také třeba jedna z Biblických písní Antonína Dvořáka. Na závěr večera vystoupí absolventky katedry sólového zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity, které docentka Míčková vedla – Barbora Habustová, Barbora Baranová a Zuzana Fišerová.

Na klavír bude zpěváky z Múzické školy doprovázet Martin Hýl, na flétny zahrají Blanka Hrubá, Yvona Lišková a Lucie Možná, která bude sbor Collegium Cantorum také dirigovat. Koncert v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách začne v úterý 16. února v 18 hodin.

Lidová konzervatoř a Múzická škola je příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je statutární město Ostrava. V současné době se zde vzdělává více než 900 posluchačů ve všech uměleckých oborech.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.