Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Festival Jiná kultura se stěhuje do Vesmíru, přijede i vítěz Eurovize Alexander Rybak

Festival Jiná kultura se stěhuje do Vesmíru, přijede i vítěz Eurovize Alexander Rybak

15.2.2016 08:56 Hudba

Ostravský projekt Jiná kultura zahajuje sezónu 2016. Jeho novou domovskou scénou se od letošního roku stane bývalé kino Vesmír. Letos nabídne koncerty protagonistů různých žánrů, přijede i vítěz Eurovision Song Contest z roku 2009, norský zpěvák a hudebník Alexander Rybak.

Zvětšit obrázek

Vítěz Eurovision Song Contest Alexander Rybak přijede do Ostravy.
Foto: Jiná kultura

I letošní program bude velmi pestrý. Sezónu zahájí 23. února vystoupení básníka, písničkáře, cestovatele, spisovatele a skvělého vypravěče Jana Buriana, a to netradičně, v krásných prostorách Slezskoostravské galerie.  V domovské scéně Vesmír pak bude Jiná kultura 11. března hostit Spirituál kvintet, jednu z prvních českých folkových skupin, která byla založena v roce 1960.

29. dubna Jiná kultura představí Nightynight – stand-up comedy Miloše Čermáka a Luďka Staňka.

„Pozvání přijal i zahraniční host – 15. října se ostravskému publiku představí osobnost, talent a umělec sjednocující východ i západ formou nejbližší – uměním, písní, slovem i hudbou – norský zpěvák, skladatel, houslista a herec běloruského původu Alexander Rybak. Talentovaný mladík v květnu roku 2009 zvítězil v soutěži Eurovision Song Contest s písní Fairytale,“ uvedla zástupkyně organizátorů Kateřina Pomykalová.

O týden později, tedy 22. října, vystoupí operní pěvkyně a mezzosopranistka Dagmar Pecková. V rámci své koncertní činnosti vystupuje na pódiích ve Vídni, Madridu, Londýně, Tokiu, Montrealu a v řadě dalších měst. Vystoupila na mnoha mezinárodních festivalech a spolupracuje s Českou filharmonií.  „Můžeme prozradit, že v jednání jsou další velká jména zahraničního formátu, program budeme postupně doplňovat,“ dodala Kateřina Pomykalová.

Jak tvrdí organizátoři, Jiná kultura je prosebnou platformou míru, souznění, nexenofobie a snahy dorozumění. „Festival je přehlídkou výrazných osobností na poli uměleckém, tvůrčím a intelektuálním. Klade si za cíl podporu a oživení uměleckého a společenského života v centru Ostravy, a to skrze prezentaci multižánrové produkce s důrazem na maximální uměleckou kvalitu, podporu svobodného projevu a demokracie,” říká Pomykalová.

Jiná kultura produkuje představení od května loňského roku, za jejím zrodem stojí ostravský navrátilec Petr Baránek, který má za sebou už mnoho úspěšných producentských počinů. Produkoval například turné Michala Horáčka Mezi námi. Vloni v rámci festivalu Jiná kultura vystoupili v ostravském klubu Dock Václav Koubek či duo Dagmar Vokatá & Oldřich Kaiser, uskutečnila se i přehlídka plavek ostravské módní návrhářky Zdenky Hrbáčkové.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.