Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Evangelium podle houslí opět naplní ostravskou katedrálu, účinkovat bude na 180 umělců

Evangelium podle houslí opět naplní ostravskou katedrálu, účinkovat bude na 180 umělců

25.2.2016 00:00 Divadlo

Po pěti letech budou mít Ostravané vzácnou příležitost zhlédnout výjimečné hudební představení Evangelium podle houslí. Velikonoční chrámové oratorium skladatele Pavla Helebranda, na jehož provedení se podílí na 180 zpěváků a hudebníků v čele s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem, zavítá do čerstvě zrekonstruované katedrály Božského Spasitele.

Zvětšit obrázek

Z jednoho z minulých uvedení Evangelia podle houslí.
Foto: Werner Ullmann

Evangelium podle houslí bylo v katedrále uváděno s velkým úspěchem v letech 2009 až 2011, kdy jej v sedmi představeních vidělo přes sedm tisíc diváků. Letošní dvě ostravská představení – první pro školní mládež a seniory a druhé pro veřejnost – se budou konat 4. dubna od 10 a 19.30 hodin. O týden později bude dílo provedeno ještě v Olomouci, a to 11. dubna od 19 hodin v chrámu Panny Marie Sněžné.

Stylově vrstevnaté oratorium Evangelium podle houslí pro sóla, smíšený sbor, dětský sbor, cimbálovou muziku, smyčcový orchestr, dechový orchestr, varhany a bicí nástroje je dílem ostravského skladatele Pavla Helebranda. Zpracovává evangelia Nového zákona.

„Libreto čerpá z tradic velikonočních pašijových her, hudba je inspirována moravskými vokálními projevy. Vyzvánění a vytrubování uvozuje zpěvy a písně, jimiž prolínají činoherní výstupy a voicebandy, pantomima, halekačky, modlitby a nářky nad mrtvými. V baladách se ke zpěvu přidává i publikum a účastní se tak na příběhu, který si vypráví celé společenství shromážděných,“ říká pořadatelka představení Ilona Kučerová.

„Ježíš představovaný Jiřím Pavlicou sbírá apoštoly – muzikanty Hradišťanu, dává se pokřtít Janem Křtitelem, rozmlouvá s ďáblem na poušti a začíná své veřejné působení proměnou vody ve víno. Události, zprvu plné evangelijní radosti, posvátnosti a zázraků, se však postupně dramaticky proměňují. Ježíš zachraňuje Máří Magdalénu před ukamenováním, jeho střety se zákoníky jsou čím dál ostřejší. Děj nabývá na hrozivosti smrtí Jana Křtitele a zradou Jidášovou a vrcholí událostmi Velikonočního týdne – odsouzením a ukřižováním Ježíše na hoře Golgotě. Teprve závěrečná slavnostní balada o Vzkříšení a Nanebevzetí Božího Syna přináší katarzi a dovršuje tak radostnou zvěst celého Evangelia.

V představení bude účinkovat celá řada umělců jako v dřívějších uvedeních, tedy například Veronika Holbová, Marcela Gurbalová, Jakub Tolaš, Pavel Liška, Norbert Lichý, Jiří Sedláček a další. Na scéně budou i členové operního souboru a Operního studia NDM pod vedením sbormistryně Lenky Živocké, Pěvecký sbor Gymnázia Olomouc-Hejčín, Pěvecký sbor města Klimkovic, Zašovský chrámový sbor, Proměny Prostějov a také členové dětské hudecké muziky Iskérka a Trnečka při ZUŠ E. Runda a mnoho dalších profesionálních a amatérských umělců.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.