Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravský festival Majáles se stěhuje o kousek vedle. Pod vysokou pecí je málo místa

Ostravský festival Majáles se stěhuje o kousek vedle. Pod vysokou pecí je málo místa

2.3.2016 00:00 Hudba

Dvaadvacátý ročník ostravského hudebního festivalu Majáles přinese několik organizačních změn. Tou nejvýraznější bude změna místa konání, které se přesune z prostranství pod vysokou pecí blíže k areálu Dolu Hlubina. A to hlavně z kapacitních důvodů. Studentská oslava jara se bude konat ve středu 4. května 2016 a zahrají na ní například kapely Slza, Vypsaná fixa, Smola a Hrušky, Poletíme?, TIOT, Skyline a mnoho dalších, jejichž jména zatím nebyla zveřejněna.

Zvětšit obrázek

Majáles je jednou z nejnavštěvovanějších akcí v Dolní oblasti Vítkovic.
Foto: Matyáš Theuer

Areál se bude rozprostírat na louce podél Jantarové stezky a Dolu Hlubina. „Rekordní loňská návštěvnost nás utvrdila v tom, že areál pod Vysokou pecí již není pro Majáles dostačující. Věřím, že jsme udělali krok správným směrem a návštěvníci tak budou mít prostor pro odpočinek i zábavu,” potvrzuje hlavní organizátorka Veronika Snopková.

Pro návštěvníky bude letos připraveno pět scén s různými hudebními styly. Celý duben pak bude probíhat majálesový doprovodný program, během kterého se studenti i široká veřejnost mohou účastnit koncertů, literárních počinů, odpočinkových či sportovních aktivit. I letos je celý Majáles pod taktovkou Stavovské unie studentů.

„Na návštěvníky čeká celkem pět scén, jejichž program je sestavený napříč všemi hudebními styly. Celý tým organizátorů věří, že zábavu si najdou nejen studenti a mládež, ale také dospělí, kteří zavzpomínají na mladá léta,“ sdělil viceprezident Stavovské unie studentů Ostrava Jakub Kotzot.

„Hlavní scéna se opět zaměří na známá jména a interprety, která lidi baví a na pořádné outdoorové akci nesmí chybět. I letos vystoupí také vítěz ostravského kola University Band Contest,“ uvedla hlavní dramaturgyně Barbora Žembová, která dále prozrazuje: „Součástí programu bude také alternativní scéna, kde jsme dali prostor zástupcům mladé ostravské scény a také zajímavým kapelám z ČR i Slovenska.“

Oficiální zahájení majálesového měsíce je naplánováno na 6. dubna a bude se konat na Masarykově náměstí. Součástí bude odpolední program pro děti i dospělé, benefiční venčení pejsků z útulku nebo ochutnávka netradiční kuchyně. Nebude chybět také vypouštění balónků jako pomyslný symbol odstartování. V průběhu dubna na Ostravany čekají Literární noc (středa 13. dubna), Semifinále UBC (pátek 15. dubna), Skate Contest v Trojhalí (středa 20. dubna) a Rock’n’Majáles v areálu porubských kolejí (středa 27.4.).

Tradiční majálesový průvod bude procházet 4. května před hlavním festivalovým programem centrem Ostravy a následně až do Dolní oblasti Vítkovic, kde opět proběhne soutěž o nejlepší masku. „Tématem letošních kostýmů jsou hvězdy filmového plátna. Soutěžit se bude o hodnotné ceny partnerů v čele s několika zahraničními zájezdy,“ uvedli organizátoři.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.