Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Martin Gurbaľ a Stadlerovo kvarteto zahájí 9. ročník cyklu Čtvero ročních období

Martin Gurbaľ a Stadlerovo kvarteto zahájí 9. ročník cyklu Čtvero ročních období

3.3.2016 00:34 Hudba

Do svého devátého ročníku vstoupí v dubnu koncertní cyklus Čtvero ročních období, který je pořádám týmem občanského sdružení Svatováclavský hudební festival. Letošní jarní část tohoto cyklu představí Stadlerovo klarinetové kvarteto, které vystoupí se známým operním pěvcem Martinem Gurbaľem, a také mladou houslistku Ivu Kramperovou a varhaníka Pavla Svobodu. Koncerty se budou konat v Ostravě, v Dolním Benešově a ve Frýdku-Místku.

Zvětšit obrázek

Stadlerovo kvarteto společně s pěvcem Martinem Gurbaľem.
Foto: Svatováclavský hudební festival

Jarní část koncertního cyklu Čtvero ročních období zahájí v neděli 3. dubna v 15 hodin v kostele sv. Martina v Dolním Benešově sólista Národního divadla moravskoslezského Martin Gurbaľ, který společně se Stadlerovým klarinetovým kvartetem představí publiku výběr z děl jak soudobých tak i klasických mistrů. Koncert se stejným programem se uskuteční také následující týden v sobotu 9. dubna v 15 hodin v Husově sboru v Ostravě-Michálkovicích a pak v 18 hodin v kostele sv. Jošta ve Frýdku-Místku.

V programu tří koncertů zazní Antické maďarské tance Ference Farkase, skladby Johanna Sebastiana Bacha – Contrapunctus I. ze slavného cyklu Umění fugy a basová árie č. 65 z Matoušových pašijí, které patří k nejznámějším zhudebněním tohoto evangelního textu líčícího umučení Ježíše Krista. Tomas Albinoni zkomponoval na padesát oper, více je však ceněn pro svou instrumentální hudbu, z níž posluchači uslyší Sonátu g moll. „Závěr koncertu bude patřit Biblickým písním Antonína Dvořáka. Jde o dílo velmi intimní, jedno z nejniternějších v celém Dvořákově životním díle. Je to cyklus deseti zpěvů pro sólový hlas na texty z Knihy žalmů v překladu Bible Kralické, pro tento koncert ve skvělé úpravě Aleše Pavlorka,“ uvedl pořadatel a zároveň člen Stadlerova kvarteta Igor Františák.

V podvečer 3. dubna bude pro milovníky barokních skladeb připraven ještě houslovo-varhanní koncert v kostele sv. Václava v Ostravě, a to od 18 hodin. Se skladbami D. Buxtehudeho, J. S. Bacha, J. P. Sweelincka, J. Pachelbela a J. J. Bendy se představí mladá talentovaná houslistka Iva Kramperová, na varhany ji bude doprovázet Pavel Svoboda. Oba umělci spolupracují s mnoha významnými českými soubory, mimo jiné s komorním souborem Barocco sempre giovanne.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.