Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Odešel nenápadný a skromný ostravský sbormistr Josef Kubenka (1935-2016)

Odešel nenápadný a skromný ostravský sbormistr Josef Kubenka (1935-2016)

13.3.2016 10:46 Hudba

Ostravská hudební kultura je o jednu významnou osobnost chudší. V sobotu 12. března 2016 ji v podvečerních hodinách navždy opustil ve věku osmdesáti let dlouholetý sbormistr operety Národního divadla moravskoslezského Josef Kubenka.

Zvětšit obrázek

Josef Kubenka (1935-2016)
Foto: Archiv rodiny

Narodil se 15. května 1935 v Třebovicích jako syn významného hudebního pedagoga, varhaníka a sbormistra Josefa Kubenky staršího. Hudební vzdělání získal na ostravské konzervatoři, kde také později vyučoval.

Od počátku 70. let donedávna spolupracoval s Národním divadlem moravskoslezským (jako sbormistr se podílel například na uvedení titulů Ples v opeře, Čardášová princezna, Manon, Zpívání v dešti, Netopýr, Sugar – Někdo to rád horké, Noc v Benátkách, Divotvorný hrnec, Podskalák, Hello Dolly a desítek dalších). V posledních dvou desetiletích byl jeho život spojen se sborem Pěvecké sdružení Ostrava, který vedl od 5. února 1992.

Toto těleso se pod Kubenkovým vedením věnovalo klasické sborové tvorbě, úpravám lidových písní i duchovní hudbě. Kvalitní příprava Josefa Kubenky umožnila spolupráci sboru s profesionálními kulturními institucemi (NDM) včetně četných zahraničních vystoupení (Bulharsko, Vatikán, Francie, Německo…).

V roce 2006 obdržel Josef Kubenka cenu Ferdinanda Vacha, kterou od roku 1992 uděluje Unie českých pěveckých sborů.

Mimořádně skromný, nenápadný a usměvavý sbormistr v posledních letech ze zdravotních důvodů už nedirigoval. Poslední rozloučení s Josefem Kubenkou se uskuteční ve čtvrtek 17. března v jeho rodném kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ostravě-Třebovicích.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.