Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dva dny už jim nestačí. Festival na Štěrkovně se letos rozroste o neděli

Dva dny už jim nestačí. Festival na Štěrkovně se letos rozroste o neděli

19.3.2016 00:00 Hudba

Hudební festival Štěrkovna Open Music, který se uskuteční o posledním červencovém víkendu na břehu Hlučínského jezera, letos potrvá tři dny. Další novinkou letošního ročníku je nová festivalová grafika, do které je nově zakomponován modrásek bahenní, tedy motýl, který obývá louky ve festivalovém okolí.

Zvětšit obrázek

Festival Štěrkovna Open Music má každoročně velmi přátelskou atmosféru.
Foto: Martin Kusyn

Při tvorbě programu letošního ročníku festivalu narazili pořadatelé na velký problém. Nepodařilo se jim vtěsnat všechny kapely, které chtějí publiku v Hlučíně nabídnout, do tradičních dvou dnů. A tak připadalo v úvahu jediné možné řešení. „Rozhodli jsme se festival rozšířit na třídenní. Začneme jako v minulých letech v pátek, ale festival se protáhne až do neděle,“ řekl zástupce pořadatelů David Moravec. Již avizovaná cena vstupného na festival se tímto krokem nemění. „Město letos slaví 760 let, takže to bude takovým naším malým dárkem k tomuto kulatému výročí,“ doplnil pořadatel.

Dvanáctý ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music se opět odehraje na březích Hlučínského jezera, tentokrát od 29. do 31. července 2016. Mezi speciální projekty festivalu bude patřit souboj kapel v balkánském rytmu Balkan Battle Live nebo Pocta Petrovi Hapkovi s názvem Na cestě, ve které Michal Horáček uvede zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou a Františka Segrada. Velkým lákadlem (zatím nebylo oficiálně zveřejněno) bude také speciální vystoupení Vladimíra Merty, který se představí na jednom pódiu s Janem Hrubým a kapelou Hromosvod. Letos přijaly pozvání i kapely Horkýže Slíže, Mig 21, Precedens, Chinaski, Karpina, Jelen, Slza, polská písničkářka Maria Peszek, slovenský zpěvák Miro Šmajda a mnoho dalších.

A2_6

S tím, že se festival dostal letos do přelomového stadia, svědčí i výrazná změna grafiky, která pracuje s motivem modráska bahenního s tykadly v podobě kytar. „Silně se soustředíme na komunitní a společenský dopad akce. Ta už není jen přehlídkou hudebních es, i když hvězdy stále hrají jednu z hlavních rolí. Důležitou složkou se stalo společné trávení volného času rodin. Děti si užijí program na ČEZ Cirkulum scéně, dospělí budou poslouchat hudbu a projíždět se na plachetnicích,“ dodal Moravec.

Nové logo festivalu Štěrkovna Open Music.

Autorem nového znaku festivalu je výtvarník Vladimír Kotek. „Vytvořili jsme kombinovanou značku, spojili jsme logotyp Štěrkovny, který si ponechal hvězdu jako pokračování tradice předchozího loga, a obrazové složky, která je syntézou motivu motýla a elektrických kytar. Tato grafická zkratka vychází z tvarové blízkosti obou motivů. Neutrální černá a inverzní bílá se pak podřizuje barvám ve znaku města Hlučín,“ objasnil výtvarník.

Festival se letos připojuje i k hlučínským oslavám 760. výročí založení města. „Městské slavnosti k výročí se uskuteční už v červnu. Ovšem věřím, že festival se stane takovým druhým vrcholem oslav,“ řekla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.